Ελλάδα

Εκδηλώσεις μνήμης για τους «Έλληνες του Γκαίρλιτς»

550_334_276341.jpg

Αρχισαν την Παρασκευή και θα διαρκέσουν έως την Κυριακή εκδηλώσεις μνήμης για τους «Έλληνες του Γκαίρλιτς», τους 7.000 στρατιώτες και αξιωματικούς του Δ’ Σώματος Στρατού, οι οποίοι το 1916, μεσούντος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, μεταφέρθηκαν υπό δραματικές συνθήκες στη γερμανική πόλη Γκαίρλιτς, όπου και παρέμειναν επί δυόμισι χρόνια ως «αιχμάλωτοι-φιλοξενούμενοι».

Οι εκδηλώσεις, οι οποίες διοργανώνονται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από την εγκατάσταση των Ελλήνων ενστόλων το καλοκαίρι του 1916, θα διαρκέσουν ως την Κυριακή στο Ζγκόρτσελετς, τη δίδυμη πόλη του Γκαίρλιτς, που προέκυψε το 1945 από την απόσχιση των ανατολικών συνοικιών της πόλης και που παραχωρήθηκε στην Πολωνία, και την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Πλευράκης. Ανάλογες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στις 26-28 Αυγούστου, στην παλιά πόλη, επί γερμανικού εδάφους.

Η περίπτωση του Γκαίρλιτς-Ζγκόρτσελετς αποτελεί την πρώτη μαζική συνάντηση Ελλήνων και Γερμανών επί γερμανικού εδάφους, αλλά και ένα σημαντικό παράδειγμα συμβίωσης ευρωπαϊκών λαών υπό δύσκολες συνθήκες, το οποίο τόσο η ελληνική όσο και η γερμανική και η πολωνική πλευρά επιθυμούν να αναδείξουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η δημοτική Αρχή του Ζγκόρτσελετς ενέκρινε ήδη, με παρέμβαση της ελληνικής κοινότητας και του ελληνικής καταγωγής δημοτικού συμβούλου Νικόλαου Ρουσκέτου -και με το συντονισμό του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών- την κατασκευή και τοποθέτηση αναμνηστικού οβελίσκου (ύψους 4 μέτρων και πλάτους 1,40 μ. με επιγραφή στα ελληνικά, τα γερμανικά και τα πολωνικά), για το Δ’ Σώμα Στρατού, στον χώρο όπου άλλοτε βρισκόταν το ελληνικό στρατόπεδο. Στο δε νεκροταφείο της πόλης, όπου διασώζονται οι τάφοι του σωματάρχη Χατζόπουλου και έξι ακόμη Ελλήνων, έχουν τοποθετηθεί ήδη αναμνηστικές πλάκες, με μέριμνα του ελληνικού κράτους.

Οι Έλληνες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή κατέστησαν το Γκαίρλιτς-Ζγκόρτσελετς έναν τόπο εξαιρετικά σημαντικής μνήμης, με ορόσημα την ίδρυση της πρώτης Επαναστατικής Επιτροπής Ελλήνων («Σοβιέτ του Γκαίρλιτς»), που ήρθε σε επαφή με τις κύριες ιδεολογικές διαμορφώσεις της εποχής που θα εκφράζονταν στην Ελλάδα ως και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την καταγραφή των πρώτων συλλογικά εργαζόμενων βιομηχανικών εργατών στη Γερμανία, αλλά και την πρώτη ηχογράφηση ρεμπέτικου και την παρουσία προσωπικοτήτων όπως ο θεατρικός συγγραφέας Βασίλης Ρώτας, ο οποίος ως αιχμάλωτος εξέδιδε καθημερινή ελληνική εφημερίδα, ο ζωγράφος Παύλος Ροδοκανάκης και ο λογοτέχνης Λέων Κουκούλας –καθώς και τη σημαντική παραγωγή μελετών και επιστημονικών διατριβών.

Εκτός από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, αντιπροσωπεία του δήμου Νάουσας και εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων της Πολωνίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top