Αθλητισμός

Έκλεψε τις εντυπώσεις το «Αρχαίο Πένταθλο Λήμνου 2016»

pentathlo25.jpg

Το «Αρχαίο Πένταθλο Λήμνου 2016» που αναβίωσε φέτος για 2η χρονιά, από τις 7 έως και τις 9 Ιουλίου,  έκλεισε την αυλαία του με την τελετή λήξης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 9 Ιουλίου στο Δημοτικό Στάδιο της Μύρινας,  αφού πρόσφερε μία σειρά από συναρπαστικές εμπειρίες σε όλους τους συμμετέχοντες.

Οι αγώνες του αρχαίου πεντάθλου δεν διοργανώθηκαν τυχαία στη Λήμνο. Προπομπός του ολυμπιακού αγωνίσματος του σύγχρονου πεντάθλου, το αρχαίο πένταθλο γεννήθηκε στη Λήμνο, όταν, σύμφωνα με το μύθο, ο αρχηγός της Αργοναυτικής  Εκστρατείας Ιάσονας  ένωσε τα πέντε αθλήματα στους αγώνες που παρέθεσε προς τιμήν των αργοναυτών η βασίλισσα της Λήμνου Υψιπύλη.

Ο Δήμος Λήμνου, σε συνεργασία με την Αθλητική Ένωση Λήμνου και τον Αθλητικό Όμιλο «Ηφαιστία», με την υποστήριξη του ΣΕΓΑΣ, διοργάνωσε φέτος τους αγώνες του Αρχαίου Πεντάθλου, όπου συμμετείχαν ομάδες που εκπροσώπησαν τους Δήμους της Τρεμετζίνα και του Λανγκιράνο από την Ιταλία, της Ποζέγκα από τη Σερβία, της Αγιάς Λάρισας, της Λέσβου και φυσικά της Λήμνου από την Ελλάδα.

Νέοι από την Ιταλία, τη Σερβία και την Ελλάδα, ηλικίας 13 έως 16 ετών, είχαν την ευκαιρία να συναγωνιστούν στα αθλήματα του ακοντισμού, της δισκοβολίας, της πάλης,  του δρόμου 80 μέτρων και του άλματος εις μήκος σε χώρους που συνδέονται με την ιστορία της Λήμνου και να γνωρίσουν τον πολιτισμό αλλά και τις παραδόσεις της, μέσα από μία σειρά εκδηλώσεων και επισκέψεων που πλαισίωσαν τους αγώνες.

Η διοργάνωση άνοιξε την αυλαία της με μία λαμπρή τελετή έναρξης το βράδυ της Πέμπτης 7 Ιουλίου,  η οποία περιελάμβανε  την παρουσίαση δρώμενου στον αρχαιολογικό χώρο της Προϊστορικής Μύρινας  και παρέλαση των ομάδων από τον Ρωμέικο Γιαλό μέχρι το  παλιό λιμάνι συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Λήμνου. Η παρέλαση κατέληξε στο Δημαρχείο, όπου έγινε η παρουσίαση της διοργάνωσης, μέσα από την προβολή βίντεο και ομιλίες του Δημάρχου Λήμνου κ. Δημήτρη Μαρινάκη και της Διευθύντριας του Γυμνασίου Λιβαδοχωρίου και μέλους της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Χαριτίνης Φωτοπούλου.

Την Παρασκευή 8 Ιουλίου, πρώτη ημέρα των αγωνισμάτων, οι αθλητές συναγωνίστηκαν στα αθλήματα του ακοντισμού και της δισκοβολίας στην παραλία της Ηφαιστίας, ενώ στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο αρχαίο θέατρο. Ακολούθησε γιορτή στον Μούδρο με παραδοσιακούς χορούς, ζωντανή μουσική και τοπικά εδέσματα.

Το Σάββατο 9 Ιουλίου, δεύτερη ημέρα των αγωνισμάτων,  η δράση μεταφέρθηκε στην παραλία των Ρηχών Νερών, όπου οι αθλητές συναγωνίστηκαν στο αγώνισμα της πάλης στην άμμο.  Τα Ρηχά Νερά δεν επελέγησαν τυχαία ως τοποθεσία, διότι  ο μύθος θέλει τη η συγκεκριμένη ακτή να είναι το σημείο από το οποίο οι Αργοναύτες προσέγγισαν τη Λήμνο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στο Δημοτικό Στάδιο Μύρινας,  διεξήχθησαν τα αγωνίσματα του δρόμου 80 μ. και του άλματος σε μήκος και ακολούθησε η απονομή των επάθλων στους νικητές των αγώνων και των αναμνηστικών του αγώνα σε όλους τους συμμετέχοντες.

Ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης κήρυξε στη συνέχεια τη λήξη των αγώνων, ανανεώνοντας το «ραντεβού» για μια επόμενη μεγαλύτερη και λαμπρότερη διοργάνωση.

Από την Κυριακή ξεκίνησαν οι αναχωρήσεις των αποστολών, οι οποίες πήραν μαζί τους τις καλύτερες εντυπώσεις, με την υπόσχεση και τη θέληση να συμμετέχουν και την επόμενη χρονιά.

Στο αγωνιστικό μέρος της διοργάνωσης, στη συνολική βαθμολογία η Λήμνος είχε την πρωτιά τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια.  Συγκεκριμένα , στα αγόρια και στα κορίτσια στην πρώτη θέση κατατάχθηκε η Ομάδα 1 του Δήμου Λήμνου, ενώ στη δεύτερη θέση ακολούθησε η ομάδα του Δήμου της Τρεμετζίνα (Ιταλία) και στην τρίτη θέση ακολούθησε η ομάδα της Ποζέγκα (Σερβία).

Ακολουθεί η κατάταξη των ομάδων με βάση τη συνολική βαθμολογία:

ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΕΣ

1.      Δήμος Λήμνου Ομάδα 1

2.      Τρεμετζίνα/ Ιταλία

3.      Ποζέγκα/ Σερβία

4.      Λανγκιράνο/Ιταλία

5.      Δήμος Λήμνου Ομάδα 2

6.      Δήμος Αγιάς

7.      Δήμος Λέσβου

ΠΑΜΠΑΙΔΕΣ

1.      Δήμος Λήμνου Ομάδα 1

2.      Τρεμετζίνα/Ιταλία

3.      Ποζέγκα/Σερβία

4.      Δήμος Λέσβου

5.      Δήμος Λήμνου Ομάδα 2

6.      Δήμος Αγιάς

7.      Λανγκιράνο/Ιταλία

pentathlo1.jpgpentathlo2.jpgpentathlo3.jpgpentathlo4.jpgpentathlo5.jpgpentathlo6.jpgpentathlo8.jpgpentathlo9.jpgpentathlo10.jpgpentathlo11.jpgpentathlo12.jpgpentathlo13.jpgpentathlo14.jpgpentathlo15.jpgpentathlo16.jpgpentathlo17.jpgpentathlo18.jpgpentathlo19.jpgpentathlo20.jpgpentathlo21.jpgpentathlo22.jpgpentathlo23.jpgpentathlo24.jpgpentathlo25.jpgpentathlo28.jpgpentathlo30.jpg

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top