Πολιτική

Eκλογικός νόμος: Ψηφίστηκε χωρίς να πιάσει τους «200» στην αρμόδια Επιτροπή

E1D2BE12CD5A8C07C788A32A1DD79AF3.jpg

Την μπάλα στο γήπεδο της κυβέρνησης πετάνε Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, αναμένοντας την αποδοχή των προτάσεών τους επί του εκλογικού νόμου. Μέχρι τότε επιφυλάσσονται…

Άνευ νοήματος ήταν επί της ουσίας η ψηφοφορία επί των άρθρων του εκλογικού νόμου στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, αφού Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ δήλωσαν ξεκάθαρα ότι η μπάλα πλέον βρίσκεται στο γήπεδο της κυβέρνησης, από την οποία αναμένουν να κάνει την κίνησή της. Μέχρι τότε οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων αρνήθηκαν να τοποθετηθούν επί των άρθρων δηλώνοντας επιφύλαξη για όλες τις ρυθμίσεις του νόμου και δίνοντας επί της ουσίας ραντεβού στην Ολομέλεια για τις 19 και 20 Ιουλίου, οπότε και εισάγεται το νομοσχέδιο προς συζήτηση και ψήφιση.

«Εγώ είπα ότι έχει μια βδομάδα στη διάθεσή του ο υπουργός με βάσει τις προτάσεις μας για να μπούμε σε συζήτηση στην Ολομέλεια αλλιώς απόσυρση και μετά διακομματική επιτροπή. Υπό αυτή την έννοια εμείς δεν μπαίνουμε στη φάση ψήφισης σήμερα. Επιφυλασσόμαστε για όλα», σημείωσε ο Κώστας Σκανδαλίδης από το ΠΑΣΟΚ.

Το σύνολο των διατάξεων του νομοσχεδίου υπερψήφισε μόνο η δικομματική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Η ΝΔ καταψήφισε όλες τις ρυθμίσεις που προβλέπει ο νόμος, ζητώντας την τοποθέτηση της κυβέρνησης επί της τροπολογίας της για το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού και την κατάτμηση της Β’ Αθηνών σε 3 μικρότερες περιφέρειες, χωρίς ωστόσο να λάβει ουδεμία απάντηση.

Ναι στην ψήφο στα 17, την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και στην εφαρμογή του από τις αμέσως επόμενες εκλογές, είπε το ΚΚΕ, ενώ δήλωσε παρών στο άρθρο 3 για τη διατήρηση του πλαφόν 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή εν αναμονή της κατάθεσης τροπολογίας από το κόμμα για την κατάργησή του.

Η Ένωση Κεντρώων υπερψήφισε σχεδόν το σύνολο των άρθρων, με εξαίρεση το άρθρο 1, που αφορά στο δικαίωμα ψήφου στα 17, για το οποίο δήλωσε παρών έως ότου παρασχεθούν διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται ουσιαστικά για ψήφο στα πλασματικά 17 δηλαδή στους λεγόμενους 16ηδες.

Στο παιχνίδι των καθυστερήσεων επέμεινε εκ νέου η Χρυσή Αυγή, δηλώνοντας επιφύλαξη για το σύνολο του νομοσχεδίου, ώστε να λύσει το γρίφο της στάσης της στην Ολομέλεια.

Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν αν και ο στόχος των 200 ψήφων φαντάζει αυτή τη στιγμή ανέφικτος για την κυβέρνηση, μάλλον τίποτα δεν έχει κριθεί, αφού οι πολιτικές δυνάμεις τελούν εν αναμονή των αποφάσεων της κυβέρνησης που αν θελήσει ίσως αλλάξει τους συσχετισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει 5 σημεία: αναλογικότητα με μικρότερο μπόνους, ψήφο στα 17 (πραγματικά συμπληρωμένα), διατήρηση του πλαφόν 3%, κατάτμηση μεγάλων περιφερειών, ψήφο ομογενών. Το Ποτάμι από τη δική του πλευρά έχει καταθέσει 3 τροπολογίες αναφορικά με: μπόνους μίας έδρας ανά 2% για το πρώτο κόμμα, ψήφο στους Έλληνες κατοίκους εξωτερικού, ψήφο στα πραγματικά 17 κι όχι στους 16ηδες.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μπαλάφας, πάντως επιχειρώντας να διατηρήσει ανοιχτές τις γέφυρες με τους διαφωνούντες, υποστήριξε ότι «η ιστορία δεν τελειώνει εδώ», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών, χωρίς ωστόσο να αναλύσει περαιτέρω τη σκέψη του.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top