Ελλάδα

Έκθεση απτικών βυζαντινών εικόνων στη Θεσσαλονίκη

550_334_272670.jpg

Δεκαπέντε βυζαντινές εικόνες της Παναγίας ή αγίων που σχετίζονται με θαύματα θεραπείας παθήσεων των ματιών ή της τύφλωσης, πήραν απτική μορφή ώστε να μπορούν να τις “δουν” οι τυφλοί και θα παρουσιαστούν στη Θεσσαλονίκη, σε μία έκθεση που θα φιλοξενηθεί, από τις 4 έως τις 15 Ιουλίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων “Πολύκαρπος Χατζηπαυλίδης” του Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (ΚΕΑΤ), στην οδό Βασιλίσσης Όλγας 32.

“Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται στην Ελλάδα βυζαντινές εικόνες σε απτική μορφή και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό γιατί οι τυφλοί θα έχουν την ευκαιρία να ‘δουν’ αυτές τις ανάγλυφες εικόνες, αγγίζοντάς τες αλλά και να διαβάσουν την ιστορία της καθεμίας που θα υπάρχει δίπλα τους σε συμβατική γραφή αλλά και σε απτική μορφή και γραφή braille” ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Φώτης Μπίμπασης, μέλος του Δ.Σ. του Κ.Ε.Α.Τ.

Πρόκειται για έργα που διατέθηκαν από την Πανουκρανική Φιλανθρωπική Οργάνωση “Face to the Truth”, προκειμένου να εκτεθούν στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία του εορτασμού των χιλίων ετών του Ρώσικου Μοναστηριού στο Άγιο Όρος.

Πώς η μορφή που απεικονίζεται σε μία εικόνα αναπαρίσταται στο μυαλό ενός τυφλού; Την απάντηση στο ερώτημα αυτό δίνει ο πρόεδρος της Πανουκρανικής Φιλανθρωπικής Οργάνωσης “Face to the Truth”, Βλαντιμίρ Νικολάιεβιτς Τούρσκι.

“Ο καλλιτέχνης έχει στο μυαλό του την εικόνα που θέλει να αναπαραστήσει στον καμβά του. Και κανείς εκτός απ’ αυτόν δεν μπορεί να δει την εικόνα μέχρι να την ζωγραφίσει. Στο μυαλό του ανθρώπου με αναπηρία στην όραση συμβαίνει το αντίστροφο. Όταν αγγίζει με τα δάχτυλά του την εικόνα, που είναι εκτυπωμένη με τις στιγμές του κώδικα braille, η μορφή που απεικονίζεται στο χαρτί σχηματίζεται στο μυαλό του στο σκοτάδι και μπορεί να φανταστεί το μέγεθος, τη μυρωδιά, το χρώμα, ακόμη και τη θερμοκρασία του αντικειμένου ή της μορφής που απεικονίζεται. Έτσι, όπως σε ένα όνειρο, ένα όραμα εμφανίζεται στο σκοτάδι για το τυφλό άτομο και στρέφεται σε αυτό η προσοχή του και η προσευχή του. Έχοντας έρθει για πρώτη φορά σε επαφή με την εικόνα, το άτομο με αναπηρία στην όραση μπορεί στη συνέχεια να μην αγγίζει την εικόνα, αλλά μπορεί να νιώσει τη χαρά της επικοινωνίας με τη συγκεκριμένη εικόνα, όπως ένας καλλιτέχνης. Έχει την ευκαιρία να αγαπήσει τον διπλανό του αλλά και τον Κύριο- Θεό, φέρνοντας στο μυαλό του τη μορφή της εικόνας. Αυτό είναι μεγάλη ευχαρίστηση για ένα άτομο με ολική τύφλωση γιατί δεν ζει συνεχώς στο απόλυτο σκοτάδι. Μία εικόνα Αγίου θα τον βοηθήσει να απαλύνει τον πόνο του. Και έτσι θα μπορέσει με τη σειρά του να δώσει στους ανθρώπους γύρω του την αγάπη που έχει στην καρδιά του” επισημαίνει ο κ. Τούρσκι.

Στην έκθεση παρουσιάζονται οι εικόνες: της Παναγίας Θεοτόκου του Πότσαεφ, της Αγίας Παρασκευής, της Θεοτόκου του Οζερίου, του Αγίου Αρτεμίου της Βέρκολα του Δικαίου και Θαυματουργού,του Αγίου Λουκά της Κριμαίας του Ιατρού,του Αγίου Μαρτίνου του Ελεήμονος και Θαυματουργού, Αρχιεπισκόπου της Τουρ, του Αγίου Σπυρίδωνος της Τριμυθούντας, της Αγίας Ματρώνας της Μόσχας, της Θεοτόκου της Κασσιόπειας, της Θεοτόκου “Αφθαρτος Τοίχος”, της Παναγίας Καζάνσκα, του Αγίου Πρίγκηπα Βλαδίμηρου, της Παναγίας της Πορταΐτισσας, της Παναγίας της Τήνου και το θεραπευτικό πόδι της Θεοτόκου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016 και ώρα 13:00. Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα και Τετάρτη: 10:00-14:00 & 17:00-21:00 Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 10:00-14:00. Σάββατο και Κυριακή: κλειστά.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top