Ελλάδα

Εκτός λειτουργίας η μονάδα μεταμόσχευσης μυελού στον «Ευαγγελισμό»

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC

Xωρίς συντονιστή μεταμόσχευσης έχει μείνει η μία εκ των δύο βασικών Μονάδων  Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του ΕΣΥ, η μονάδα του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», γεγονός που πρακτικά την οδηγεί εκτός λειτουργίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς.
 
Την σοβαρή αυτή καταγγελία κάνει το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) ζητώντας παράλληλα από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προβεί στην άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του θέματος.
 
Μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών γίνονται κυρίως στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» (Αθήνα) και «Παπανικολάου» (Θεσσαλονίκη). Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών, στο νοσοκομείο της Αττικής γίνονται μεταμοσχεύσεις στο 40% έως 50% των ενηλίκων ασθενών στην Ελλάδα. Μάλιστα, στην πλειοψηφία τους οι ασθενείς που χρειάζονται να υποβληθούν σε μεταμόσχευση μυελού των οστών, είναι ηλικίας από 20 έως 40 χρόνων.
 
Ωστόσο, στο  70% των μεταμοσχεύσεων το μόσχευμα δεν προέρχεται από συγγενείς. Η αναζήτηση των μη συγγενών αποτελεί τη σημαντικότερη ενασχόληση του συντονιστή μεταμόσχευσης και προφανώς σε αυτή στηρίζεται η λειτουργία της Μονάδας και φυσικά η ευκαιρία για ζωή στον ασθενή με νεοπλασία.
 
Σύμφωνα με τη νομοθεσία πρέπει να υπάρχουν δύο συντονιστές μεταμόσχευσης ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αδειοδότηση κάθε μονάδας.
 
Όπως καταγγέλλει η ΕΙΝΑΠ, στον «Ευαγγελισμό» μετά την αποχώρηση από το τμήμα μεταμοσχεύσεων της μοναδικής συντονίστριας μεταμόσχευσης μυελού των οστών δεν υπάρχει απλώς σοβαρή δυσλειτουργία, αλλά στην πράξη η Μονάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει.
 
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας απάντησε στην ΕΙΝΑΠ – και στο αίτημά της για ενημέρωση στο κρίσιμο όσο και ευαίσθητο αυτό θέμα- πως θα καλυφθεί η θέση του συντονιστή μεταμόσχευσης μετά τον διορισμό γιατρών και νοσηλευτών μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ.
 
«Θεωρούμε πως είναι πολύ σοβαρό το να μένουν κενές θέσεις σε τόσο ευαίσθητο τομέα και να δίνεται υπόσχεση ότι θα καλυφθεί η ανάγκη αυτή με συμβασιούχο.
Καλούμε το υπουργείο Υγείας να λύσει αμεσότατα το πρόβλημα με δύο μόνιμους συντονιστές μεταμοσχεύσεων, για να εξακολουθούν να γίνονται απρόσκοπτα οι μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών» υπογραμμίζει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, κυρία Ματίνα Παγώνη.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top