Διεθνή

Εν αναμονή πολιτικών εξελίξεων και αποφάσεων η Βρετανία

CC0958EFB08E9F252647DB7568BCE046.jpg

Με ανησυχία μεταξύ των πολιτών.

Στην τελική ευθεία για την ανάδειξη της νέας Πρωθυπουργού έχει εισέλθει το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από την οριστικοποίηση του αποτελέσματος των προκριματικών ψηφοφοριών της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών.

Παρά τις ενστάσεις για το γεγονός ότι η επόμενη ηγέτιδα της χώρας θα εκλεγεί από μόλις το 0,3% του εκλογικού σώματος, τα περίπου 150.000 εγγεγραμμένα μέλη του κυβερνώντος κόμματος καλούνται να επιλέξουν με επιστολική ψήφο έως τις 9 Σεπτεμβρίου μεταξύ της Υπουργού Εσωτερικών Τερέζα Μέι και της Υφυπουργού Ενέργειας Άντρεα Λέντσομ.

Η κα Μέι προβάλλει ως το φαβορί μετά από την ξεκάθαρη προτίμηση στο πρόσωπό της από τους συναδέλφους της βουλευτές, καθώς θεωρείται η πιο ασφαλής και «δοκιμασμένη» επιλογή μετά από μία αρκετά επιτυχημένη εξαετή παρουσία στο ενδεχομένως πιο δύσκολο υπουργείο στη Βρετανία.

Παρουσιάζεται επίσης ως η υποψήφια που μπορεί καλύτερα να ενώσει το κόμμα και τη χώρα μετά από το διχαστικό δημοψήφισμα, καθώς στήριξε μεν την παραμονή στην ΕΕ αλλά σε ήπιους τόνους και επίσης έχει τη στήριξη κορυφαίων πολιτικών που τάχθηκαν υπέρ του Brexit.

Παρόλα αυτά, η κα Λέντσομ θα τονίσει ότι ήταν από τα πιο ενεργά στελέχη της νικητήριας παράταξης στο δημοψήφισμα για την ΕΕ και ότι οι Βρετανοί δικαιούνται να έχουν στην ηγεσία της κυβέρνησής τους κάποιον που είναι αποδεδειγμένα αφοσιωμένος στην υλοποίηση της ετυμηγορίας των πολιτών.

Εν πολλοίς άγνωστη στη χώρα αλλά ακόμα και στο Γουέστμινστερ, η κα Λέντσομ κέρδισε υποστηρικτές με τις ψύχραιμες και πειστικές εμφανίσεις της στα τηλεοπτικά debate της προ-δημοψηφισματικής περιόδου.

Η πιο αναλυτική εξέτασή της από τον Τύπο της Βρετανίας τις τελευταίες ημέρες αποκαλύπτει μία πολιτικό που εκπροσωπεί σαφώς την πιο δεξιά πτέρυγα των Συντηρητικών, με θέσεις κατά του γάμου των ομοφυλόφιλων, υπέρ του περιορισμού των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ακόμα και υπέρ της άρσης της απαγόρευσης κυνηγιού αλεπούς.

Πολύ θόρυβο και επικρίσεις έχουν προκαλέσει επίσης οι καταγγελίες για μεγαλοποίηση των ρόλων που κατείχε κατά την 25ετή καριέρα της στο χρηματοοικονομικό κέντρο του Σίτυ.

Ενώ οι Συντηρητικοί ετοιμάζονται να αναδείξουν τη δεύτερη γυναίκα Πρωθυπουργό της χώρας μετά από τη Μάργκαρετ Θάτσερ, στους Εργατικούς ο σχεδιασμός επίσημης αμφισβήτησης του Τζέρεμι Κόρμπιν φαίνεται να αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας. Η εντυπωσιακή σε μέγεθος εγγραφή νέων μελών στο κόμμα δείχνει ότι πολλοί ψηφοφόροι θέλουν να στηρίξουν τον αριστερό κ. Κόρμπιν σε περίπτωση εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου ηγέτη.

Με άρθρο του στην εφημερίδα Guardian ο κ. Κόρμπιν επαναλαμβάνει ότι δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί και ότι όποιος θέλει μπορεί να τον προκαλέσει σε εσωκομματικές εκλογές, στις οποίες θα λάβει ξανά μέρος ως υποψήφιος. Όπως σημειώνει, η Βρετανία χρειάζεται «ηγεσία και σαφή στρατηγική», την οποία μπορεί να προσφέρει ο ίδιος ως ηγέτης των Εργατικών.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ του Αντιπροέδρου του κόμματος Τομ Γουάτσον και των εργατικών συνδικάτων που στηρίζουν τον Τζέρεμι Κόρμπιν σε μια προσπάθεια να βρεθεί φόρμουλα «αναίμακτης» διαδοχής, με τον κ. Γουάτσον να συνεχίζει και τις προσπάθειες να πείσει τον κ Κόρμπιν ότι δεν είναι βιώσιμη η παραμονή του στην ηγεσία από τη στιγμή που έχει απολέσει την εμπιστοσύνη του 80% της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Σε επίπεδο πολιτών επικρατεί ανησυχία μετά τις πολιτικές εξελίξεις. Σύμφωνα με νεότερη έρευνα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη μετά από το δημοψήφισμα έχει υποχωρήσει σε χαμηλά πεντέμισι ετών, από το -1 στο -9, μαρτυρώντας μεγάλη αναστάτωση στα νοικοκυριά της χώρας. Συνέπεια αυτής της πτώσης θεωρείται ότι θα είναι η αναβολή μεγάλων αγορών και επομένως η μικρότερη κίνηση στην αγορά και στην οικονομία.

Εν τω μεταξύ, με άρθρο του στους Financial Times ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σημειώνει ότι παρά την ψήφο υπέρ του Brexit «η ειδική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεχιστεί».

Όπως προσθέτει, ενόψει της συνάντησής του με ηγέτες του ΝΑΤΟ και την ΕΕ στη Βαρσοβία, δεν έχει καμία αμφιβολία πως η Βρετανία θα συνεχίσει να είναι ένα από τα ικανότερα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και από τους μεγάλους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Σε συνέντευξή του εξάλλου επίσης στους Financial Times ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ λέει ότι η ψήφος υπέρ του Brexit έχει ανοίξει μία «μαύρη τρύπα» στου Γουέστμινστερ, από την οποία η ΕΕ «δε θα σκύψει» για να βοηθήσει τη Βρετανία να βγει. Ιδιαίτερα καυστικός, κάνει λόγο για μη ρεαλιστικά «όνειρα» των υποστηρικτών του Brexit.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top