Διεθνή

Εντολή στη UBS να δώσει πληροφορίες για πελάτες της στη Γαλλία

0684a6c5ea08e4ebf397b29c8218bf48_XL-735x

Η ελβετική τράπεζα UBS έλαβε εντολή από τη φορολογική Αρχή της χώρας να δώσει πληροφορίες στην αντίστοιχη γαλλική Αρχή, ανακοίνωσε σήμερα η τράπεζα, προσθέτοντας ότι αναμένει και άλλες χώρες να υποβάλλουν αντίστοιχα αιτήματα. «Το αίτημα αφορά μία σειρά αριθμών λογαριασμών στη UBS που αφορούν πρώην και σημερινούς πελάτες της, οι οποίοι είναι κάτοικοι της Γαλλίας, και βασίζεται σε στοιχεία από το 2006 έως το 2008», ανέφερε η UBS στην ανακοίνωσή της. Το γαλλικό αίτημα έγινε με βάση μία συμφωνία (αποφυγής) διπλής φορολογίας με την Ελβετία.

Η UBS σημείωσε ότι εξέφρασε ανησυχίες στην ελβετική φορολογική Αρχή (FTA) πως η νομική βάση για το αίτημα είναι «στην καλύτερη περίπτωση αβέβαιη» και ότι τα στοιχεία και η δικαιολογία που έλαβε στο πλαίσιο του αιτήματος «δεν έχουν την απαιτούμενη ακρίβεια». Η τράπεζα πρόσθεσε ότι σχεδιάζει να ζητήσει από το ελβετικό ομοσπονδιακό διοικητικό δικαστήριο να κοιτάξει το αίτημα.

Το γαλλικό αίτημα βασίζεται σε στοιχεία που ελήφθησαν από τις γερμανικές Αρχές, οι οποίες συγκέντρωσαν πληροφορίες από διάφορες φορολογικές έρευνες και, σύμφωνα με την UBS, τις έδωσαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για τον λόγο αυτό, η UBS δήλωσε ότι περιμένει αντίστοιχες αιτήσεις και από άλλες χώρες.

Το 2014, οι γαλλικές Αρχές είχαν θέσει υπό επίσημη έρευνα τη UBS σχετικά με το αν βοηθούσε πελάτες της να αποφύγουν τη φορολογία και οι δικαστές που έκαναν την έρευνα διέταξαν την τράπεζα να καταβάλει εγγύηση ύψους 1,1 δις ευρώ. Η UBS εξαναγκάσθηκε το 2009 να πληρώσει πρόστιμο 780 εκατ. δολαρίων και να δώσει τα ονόματα περισσότερων από 4.000 πελατών της για να αποφύγει την απαγγελία κατηγορίας εναντίον της, παρέχοντας στις αμερικανικές Αρχές πληροφορίες που επέτρεψαν σε αυτές να καταδιώξουν άλλες ελβετικές τράπεζες.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top