Πολιτική

Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο

2536614-735x440.jpg

Με τις εισηγήσεις των ειδικών αγορητών των κομμάτων συνεχίζεται η συζήτηση του σχεδίου για το νέο εκλογικό νόμο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

«Η Χρυσή Αυγή θα μελετήσει το εν λόγω νομοσχέδιο μέχρι την τελική κατάθεσή του στην Ολομέλεια που πιθανώς θα προκύψουν αλλαγές και θα ψηφίσει με γνώμονα το συμφέρον του Ελληνικού Λαού», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής του κόμματος Ιωάννης Λαγός.

Ο κ. Λαγός κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αντί να δίνει δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες Ομογενείς και στους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες νέους που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, προσφέρει απλόχερα πολιτικά δικαιώματα στους λαθρομετανάστες».

«Δεν θέλουμε αλλαγή εκλογικού νόμου αλλά αλλαγή του εκλογικού συστήματος», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Σκανδαλίδης και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πολιτικό καιροσκοπισμό» και ότι «επισπεύδει μια διαδικασία εν μέσω κοινωνικής οικονομικής λαίλαπας, για μικροκομματικούς λόγους».

«Εμείς θα πούμε όχι επί αρχής για τον πολιτικό καιροσκοπισμό και τη συγκυριακή και αποσπασματική αντιμετώπιση ενός τέτοιου συστήματος, αλλά και για τη διαδικασία που οξύνει την πόλωση», είπε ο κ. Σκανδαλίδης, ενώ πρότεινε την απόσυρση της κυβερνητικής πρότασης και τη σύσταση εν συνεχεία διακομματικής επιτροπής στο υπουργείο Εσωτερικών η οποία θα επεξεργαστεί νέα πρόταση, η οποία θα περιλαμβάνει την ψήφο στους ομογενείς και την κατάτμηση των περιφερειών.

«Δεν νοείται απλή αναλογική με πλαφόν» είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ εξαρχής έχει αποσαφηνίσει ότι ψηφίζει μόνο απλή και ανόθευτη απλή αναλογική και το όριο του 3% δεν είναι απλή αναλογική .

«Λέμε παρών επί της αρχής. Ναι στο εκλογικό δικαίωμα για ψήφο στα 17, «ναι» στην κατάργηση μπόνους, θα ψηφίσουμε το άρθρο 4 που έγινε 5 με τη νομοτεχνική βελτίωση» σημείωσε ο κ. Κατσώτης, ενώ διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ διατηρεί επιφύλαξη, για το πλαφόν του 3% και θα φέρει στην Ολομέλεια τροπολογία για την κατάργησή του. Είπε ότι το ΚΚΕ θα καταθέσει τροπολογία για την κατάργηση του πλαφόν.

Καταλήγοντας κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι με το νέο νόμο επιδιώκει την «ισχυροποίηση του διπολικού συστήματος ώστε η εναλλαγή δεν θα διαφέρει στη στρατηγική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και να θέσει σε δεύτερη θέση την ανάγκη της οργάνωση της πάλης των εργαζομένων και συνολικά του λαού για την απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης με τα νέα αντεργατικά μέτρα που έρχονται από το Σεπτέμβρη».

Για «πολιτικό αιφνιδιασμό», έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής από το Ποτάμι Κώστας Μπαργιώτας ενώ υποστήριξε ότι, με την εφαρμογή του νόμου «το πιθανότερο είναι να υπάρξει πολιτική αστάθεια και αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης εν μέσω κρίσης».

Στη συνέχεια, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να χειραγωγήσει την λαϊκή βούληση, και τάχθηκε υπέρ μιας εκ βάθρων μεταρρύθμισης του εκλογικού συστήματος.

«Χρειαζόμαστε ένα σύστημα με μικρές μονοεδρικές, τη δυνατότητα ψήφισης κόμματος και βουλευτή ανεξάρτητα και τη δυνατότητα ενός μικρού, κλιμακούμενου μπόνους στο πρώτο κόμμα, που να επιτρέπει στη χώρα να κυβερνηθεί», κατέληξε ο κ. Μπαργιώτας.

«Φοβάστε την ψήφο των δεκαεπτάχρονων και όχι των ογδοντάχρονων; Φοβάστε τις περισσότερες φωνές στην περίπτωση που η Βουλή είναι πολυκομματική»; διερωτήθηκε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλειος Κόκκαλης, ενώ χαρακτήρισε τα επιχειρήματα κατά του σχεδίου νόμου «έωλα και μη ανταποκρινόμενα στην πραγματικότητα».

Ο κ. Κόκκαλης χαρακτήρισε «επικίνδυνο», το αίτημα του ΚΚΕ να μην υπάρχει το όριο του 3% αφού, όπως είπε, «υπάρχουν γειτονικά κράτη με βλέψεις κατά της χώρας μας.

Το σχέδιο νόμου είναι δίκαιο, ανταποκρίνεται στην αντιπροσωπευτικότητα και είναι επιβεβλημένη η κατάργηση του μπόνους, είπε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ και κατέληξε λέγοντας ότι, το κόμμα του θα τοποθετηθεί θετικά στην Ολομέλεια.

Η Ένωση Κεντρώων θα ψηφίσει θετικά επί της αρχής ανέφερε ο ειδικός αγορητής του κόμματος Γιώργος Καράς, σημειώνοντας ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής αποτελεί πάγια θέση του κόμματός του και δεν είναι συγκαιριακή ούτε αποσκοπεί σε συνεργασίες. Ο κ. Καράς τάχθηκε κατά του μπόνους των 50 εδρών για το οποίο είπε ότι φαλκιδεύει την λαϊκή ψήφο, ενώ πρόσθεσε ότι το όριο του 3% προσβάλει την συνταγματική αρχή της ισοδυναμίας της ψήφου.

«Το αποδεχόμαστε όμως γιατί εξυπηρετεί την ανάγκη να κυβερνηθεί η χώρα», είπε, ενώ τόνισε ότι η Ένωση Κεντρώων θα ψηφίσει διάταξη για την ψήφο των αποδήμων «οποτεδήποτε και εάν έρθει στη Βουλή».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top