Πολιτική

Επιμένει στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ο Κατρούγκαλος

44F3370FCD41D881E889310C3551659E.jpg

«Οι τεχνολογικές εξελίξεις επηρεάζουν τη δομή της αγοράς εργασίας, προς μια κατεύθυνση που θα μπορούσε να εντείνει την ‘’εκτεταμένη ανασφάλεια’’»

Στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων επέμεινε εκ νέου την Παρασκευή ο Γιώργος Κατρούγκαλος κατά την Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

Παράλληλα, με αφορμή τη γενικευμένη απογοήτευση των λαών, σύμπτωμα της οποίας ήταν και το Brexit, ο υπουργός έβαλλε κατά των κυρίαρχων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που οδηγούν στη διάβρωση της μεσαίας τάξης, την υπονόμευση του κράτους πρόνοιας και την έκρηξη των ανισοτήτων. Συνεπώς, ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι «η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και να αναστρέψει τις πολιτικές λιτότητας.»

Στη συνέχεια, τονίζοντας ότι η κοινωνική ασφάλιση αποτελεί “πολιτικό και οικονομικό σταθεροποιητή”, ο υπουργός ενημέρωσε για την πρόσφατη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, βασικοί πυλώνες της οποίας, όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, είναι η ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην επικείμενη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, προσδιορίζοντας ως προτεραιότητα της χώρας αποτελεί η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ειδικότερα μέσω της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Μάλιστα, στη διάρκεια της δεύτερης τοποθέτησής του, ο κ. Κατρούγκαλος προειδοποίησε ότι πέρα από την παραγωγικότητα και τις συνθήκες εργασίας, οι τεχνολογικές εξελίξεις επηρεάζουν τη δομή της αγοράς εργασίας, προς μια κατεύθυνση που θα μπορούσε να εντείνει την «εκτεταμένη ανασφάλεια», με κίνδυνο, αν δεν ληφθούν μέτρα, η πλήρης απασχόληση να μην αποτελεί κανόνα, αλλά να αφορά μόνο μια προνομιούχα μειοψηφία. Κύρια προτεραιότητα της χώρας θα πρέπει να είναι η προώθηση της αξιοπρεπούς εργασίας για όλους και η επέκταση της κοινωνικής προστασίας (συμπεριλαμβανομένης της επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας) στις νέες μορφές εργασίας. Ανέφερε ως καλή πρακτική το Μηχανισμό Διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας που έχει θεσπίσει το Υπουργείο Εργασίας. Έκλεισε δε την ομιλία του με την ανάγκη εστίασης στην πλευρά της ζήτησης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας –ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα διαρροής εγκεφάλων- ζητώντας την επέκτασης της χρηματοδότησης του κοινοτικού προγράμματος για την Εγγύηση για τη Νεολαία (Youth Guarantee).

Σημειώνεται ότι στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο έλληνας υπουργός μετέσχε ως παρατηρητής, κατόπιν πρόσκλησής τους, στη συνάντηση των Σοσιαλδημοκρατών υπουργών Εργασίας και πραγματοποίησε σειρά διμερών επαφών με τους ομολόγους του της Αυστρίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας και την ηγεσία των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top