Διεθνή

Επισήμως προς εσωκομματικές εκλογές οι Εργατικοί ενώ ζητούν πρόωρες γενικές εκλογές

E6D3B174EBD9F36FB40FF2B1A548BD60.jpg

Η Άντζελα Ιγκλ είπε την Κυριακή ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν «δεν είναι κακός άνθρωπος, αλλά δεν είναι ηγέτης», καθώς δεν καταφέρνει να συνδεθεί με τους ψηφοφόρους του κόμματος. Ο κ. Κόρμπιν αντιτείνει ότι ο αριθμός των μελών των Εργατικών εξακολουθεί να αυξάνεται, θεωρώντας ότι τα περισσότερα νέα μέλη εγγράφονται για να τον στηρίξουν.

Την επίσημη ενεργοποίηση της διαδικασίας διεκδίκησης της ηγεσίας των Βρετανών Εργατικών επιβεβαίωσε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Ίαν ΜακΝίκολ, καθώς η Άντζελα Ιγκλ συγκέντρωσε υπογραφές από τουλάχιστον 51 βουλευτές και ευρωβουλευτές για να προκαλέσει εσωκομματικές εκλογές με στόχο την αντικατάσταση του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο κ. Μακ Νίκολ ανακοίνωσε ότι κατόπιν της υποβολής του αιτήματος για εσωκομματικές εκλογές θα καλέσει την Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή των Εργατικών να ορίσει το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας.

Νωρίτερα η μέχρι πρότινος σκιώδης Υπουργός Επιχειρήσεων είχε ανακοινώσει την απόφασή της να αντιπαρατεθεί στον Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγορώντας τον για ανικανότητα να προσφέρει την ηγεσία που χρειάζεται το κόμμα.

Η 55χρονη κα Ιγκλ πρόσθεσε ότι κατόπιν την άρνησης του αριστερού ηγέτη των Εργατικών να παραιτηθεί, παρά την απώλεια εμπιστοσύνης του 80% των βουλευτών του, η ίδια «δεν είχε άλλη επιλογή» από το να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος ώστε να αποτρέψει τη μετατροπή της χώρας σε «κράτος υπό ένα κόμμα, τους Τόρις».

Η κα Ιγκλ είπε την Κυριακή ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν «δεν είναι κακός άνθρωπος, αλλά δεν είναι ηγέτης», καθώς δεν καταφέρνει να συνδεθεί με τους ψηφοφόρους του κόμματος. Ο κ. Κόρμπιν αντιτείνει ότι ο αριθμός των μελών των Εργατικών εξακολουθεί να αυξάνεται, θεωρώντας ότι τα περισσότερα νέα μέλη εγγράφονται για να τον στηρίξουν.

Η συζήτηση επισκιάζεται από το κατά πόσο ο Τζέρεμι Κόρμπιν ως νυν ηγέτης του κόμματος μπορεί αυτόματα να είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές ή αν θα πρέπει να συγκεντρώσει τη στήριξη 51 βουλευτών και ευρωβουλευτών, όπως χρειάζεται να κάνει οποιοσδήποτε άλλος υποψήφιος. Με βάση την ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας, όταν ο κ. Κόρμπιν κέρδισε μόνο 40 ψήφους, η συγκέντρωση τόσων υπογραφών δε θα ήταν εξασφαλισμένη.

Το καταστατικό του κόμματος επ’ αυτού είναι ασαφές, με τις αντίπαλες πλευρές να επικαλούνται αντικρουόμενες νομικές γνωματεύσεις. Σε τηλεοπτική του εμφάνιση την Κυριακή ο κ. Κόρμπιν είπε ότι θα αμφισβητήσει νομικά ενδεχόμενη απόφαση της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος να μη συμπεριληφθεί αυτόματα μεταξύ των υποψηφίων. Η επιτροπή θα συνεδριάσει την Τρίτη.

Την ίδια ώρα, μετά από την παραίτηση της Άντρεα Λέντσομ από την κούρσα διεκδίκησης της πρωθυπουργίας έναντι της Τερέζα Μέι, ο συντονιστής εκλογών των Εργατικών Τζον Τρίκετ ζήτησε εκ μέρους του κόμματος τη διενέργεια πρόωρων εκλογών αντί της «στέψης» της κας Μέι.

Τη διενέργεια εκλογών ζήτησαν επίσης o ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τιμ Φάρον και η διεκδικήτρια της ηγεσίας των Πρασίνων Κάρολαϊν Λούκας.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top