Οικονομία

Eurobank: Στην ποσοτική χαλάρωση τα ελληνικά ομόλογα εντός του 2016

eurobank-735x459.jpg

H συμμετοχή διαπραγματεύσιμου ελληνικού δημοσίου χρέους στο υφιστάμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του έτους, υπό προϋποθέσεις, αναφέρει ανάλυση της Eurobank.

Οι προϋποθέσεις είναι: πρώτον, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ στην ανάλυσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, να αξιολογήσει θετικά την πρόοδο που έχει σημειωθεί και, δεύτερον, ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος στήριξης.

Η τελευταία προϋπόθεση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα εάν δεν πραγματοποιηθεί καμία εξαγορά χρεογράφων και ομολόγων του ελληνικού δημοσίου πριν την έναρξη των επίσημων διαβουλεύσεων στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η συνολική εξαγορά ελληνικών τίτλων θα μπορούσε να φτάσει κατ’ ανώτατο όριο περί τα 4,2 δισ. ευρώ το οποίο θα μπορούσε να αυξηθεί σε 5 δισ. ευρώ ή και περισσότερο εάν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ επεκτεινόταν πέραν του Μαρτίου 2017. Αυτό θα ισοδυναμούσε με ποσό μεγαλύτερο από την ετήσια αξία του τρέχοντος συνολικού όγκου ημερήσιων συναλλαγών ελληνικών τίτλων, ασκώντας, σύμφωνα με την άποψή μας, έντονα θετική επίδραση στα ασφάλιστρα κινδύνου (risk premia) και συμβάλλοντας στη συμπίεση των διαφορών αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων κατά περισσότερες από 100 μονάδες βάσης.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top