Οικονομία

Eurogroup για Brexit: Να τερματιστεί η αβεβαιότητα

550_334_503581.jpg

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

Τις συνέπειες του βρετανικού δημοψηφίσματος στην οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ευρωζώνη εξέτασαν οι υπουργοί οικονομικών του eurogroup, επαναβεβαιώνοντας ότι όση και αν είναι η αβεβαιότητα σε σχέση με τις συνέπειες ακόμα, η ευρωζώνη πρέπει να συνεχίσει την οικοδόμηση των μέτρων όπως η τραπεζική ένωση και η στροφή στις φιλικές προς την ανάπτυξη φορολογικές πολιτικές. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί εξήγησε στους υπουργούς οικονομικών τα συμπεράσματα σχετικής εμπιστευτικής έκθεσης της Κομισιόν, με το γενικό συμπέρασμα πως η αβεβαιότητα πρέπει να τερματιστεί, με την ενεργοποίηση του άρθρου 50, καθώς η Κομισιόν εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα επιβραδυνθεί και η εύθραυστη ανάκαμψη θα τεθεί εν αμφιβόλω.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών εργάζεται ήδη σε κείμενο για μια ακριβή πρόβλεψη για τις οικονομικές συνέπειες και στη συνέχεια θα υπάρξουν γενικές συστάσεις προς τα κράτη μέλη.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ επεσήμανε ότι ο ESM δεν επηρεάζεται άμεσα σε ότι αφορά τις χρηματοδοτικές του επιχειρήσεις από το Brexit, εκτιμώντας ότι δεν θα αυξηθεί το κόστος.

Οι υπουργοί είχαν μια σύντομη συζήτηση για το θέμα των ελλειμμάτων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, εγκρίνοντας την έκθεση της Κομισιόν και το γενικό συμπέρασμα πως «δεν ελήφθη αποτελεσματική οικονομική δράση για τη διόρθωσή τους» και κατά συνέπεια το ecofin αύριο Τρίτη θα αποφανθεί επί των περαιτέρω.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι «απόψε δεν ελήφθησαν αποφάσεις για κυρώσεις» και πως «πρώτα πρέπει να δώσουμε στις δύο χώρες αυτές συστάσεις για πρόσθετα μέτρα» – κάτι που αναμένεται μέσα στις επόμενες 10 μέρες.

Ο Επίτροπος τόνισε εμφατικά ότι οι κανόνες θα εφαρμοστούν έξυπνα και με ευελιξία, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την εύθραυστη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, στις δύο χώρες αυτές ,μετά μάλιστα από τα συναπτά έτη μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν περάσει.

Ο πρόεδρος του eurogroup απέφυγε να σχολιάσει τις εξελίξεις στις ιταλικές τράπεζες και τόνισε ότι θα αποφύγει τις εικασίες, παρέπεμψε ωστόσο στους ισχύοντες κανόνες περί απευθείας από τον ESM ανακεφαλαιοποίησης. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι οι κανόνες του bail in είναι από τη φύση τους επωφελείς για την ΕΕ, καθώς «όσοι καρπώνονταν τα κέρδη τα καλά έτη, θα πρέπει να επωμιστούν τις απώλειες τα άσχημα έτη».

Σημείωσε όμως ότι ακόμα και με τους τρέχοντες κανόνες υπάρχει περιθώριο για περιορισμένη κρατική παρέμβαση, διευκρινίζοντας όμως ότι, «το θέμα είναι πλέον στα χέρια των αρμόδιων αρχών». Εξήγησε τέλος ότι «τα άγρια και θυμωμένα σχόλια που έκανα μπαίνοντας τα έκανα απαντώντας σε συγκεκριμένες δηλώσεις μεγαλο-τραπεζιτών που με ευκολία ζητούσαν παράλογα μεγάλα ποσά – αυτές οι δηλώσεις με έκαναν να θυμώσω πολύ».

Eurogroup: Στο επίκεντρο τα ελλείμματα Ισπανίας και Πορτογαλίας

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top