Οικονομία

Eurogroup: Στο επίκεντρο τα ελλείμματα Ισπανίας και Πορτογαλίας

550_334_451590.jpg

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

Το θέμα που αφορά στη στάση που θα πρέπει να υιοθετήσει η ΕΕ και η ευρωζώνη, σε σχέση με τα ελλείμματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, θα αποτελέσει το κεντρικό αντικείμενο συζήτησης σε Εurogroup και Εcofin, σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί αναμένεται να προβεί σε λεπτομερή παρουσίαση της απόφασης που έλαβε η Κομισιόν την προηγούμενη Πέμπτη σε σχέση με τα ελλείμματα των δύο προηγουμένων ετών και κυρίως για τη λεγόμενη «έλλειψη αποφασιστικής διορθωτικής δράσης».

Τα κράτη μέλη θα διαβουλευθούν και τυπικά αύριο θα δώσουν στην Κομισιόν εντολή να προτείνει εντός 20 ημερών συγκεκριμένες κυρώσεις και στις δύο χώρες 10 μέρες να «λάβουν αποτελεσματική δράση» – δηλαδή να προτείνουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ώστε να φέρουν τα ελλείμματά τους κάτω από το 3%.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές των Βρυξελλών, τα κράτη μέλη δεν θεωρούν ότι στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή πρέπει να υπάρξουν πραγματικές χρηματικές κυρώσεις έναντι των δύο χωρών. Την άποψη συμμερίζονται και γερμανικές κυβερνητικές πηγές.

Ο επίτροπος Μοσκοβισί υπερθεμάτισε σε σχέση με τη λεγόμενη «ευελιξία του συμφώνου σταθερότητας και τους έξυπνους κανόνες». Στην πράξη η Κομισιόν μπορεί να προτείνει πολύ χαμηλά πρόστιμα τα οποία το Συμβούλιο μπορεί να εκμηδενίσει.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top