Οικονομία

Εξαγοράστηκε από Λιβανέζους επενδυτές η Τράπεζα Πειραιώς Κύπρου

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC

Έκλεισε η συμφωνία για εξαγορά της Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου με αγοραστή ομάδα επενδυτών, επικεφαλής των οποίων είναι ο Λιβανέζος επιχειρηματίας Maurise Sehnaou.

Η συμφωνία προβλέπει ενίσχυση των κεφαλαίων της Πειραιώς Κύπρου με €40 εκ.και η Tράπεζα Πειραιώς θα διατηρήσει συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο με περίπου 20%.

Το υπόλοιπο 80% απέκτησε η ομάδα επενδυτών υπό τον Λιβανέζο επενδυτή τα μέλη της οποίας θα κατέχουν από 5% μέχρι 20% έκαστος. Πέραν από την ενίσχυση των κεφαλαίων της θυγατρικής συμφωνήθηκε και εξαγορά ενός ποσοστού μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς απευθείας από την ομάδα επενδυτών.
 
Η ανακοίνωση της συμφωνίας

 Η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ( “Πειραιώς”) και η Holding Μ Sehnaoui SAL ( “HMS” ή ο “Επενδυτής”) έχουν συνάψει συμφωνία για τη διάθεση των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου Λτδ και την ταυτόχρονη αύξηση κεφαλαίου της ΤΠΚ κατά Ευρώ 40.000.000.  Η αύξηση θα καλυφθεί πλήρως από τον Επενδυτή και μια ομάδα επενδυτών που θα εξευρεθούν από την HMS και θα έχει ως αποτέλεσμα η συμμετοχή της Πειραιώς στην ΤΠΚ να μειωθεί σε 17,6%.
 
Η Συναλλαγή υπόκειται σε συνήθεις όρους συμπεριλαμβανομένων των εποπτικών και άλλων εγκρίσεων από τις αντίστοιχες Αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Κύπρου και της Ελλάδας.
 
 Ως αποτέλεσμα της Συναλλαγής, τα εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας αναμένεται να ξεπεράσουν το 15% το οποίο θα επιτρέψει στην Τράπεζα να αξιοποιήσει τα οφέλη από την ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας και του τραπεζικού τομέα, καθώς επίσης και να αυξήσει περαιτέρω τα μεγέθη και τις δραστηριότητες της στην Κύπρο.
 
Ο κ. Maurice Sehnaoui, γνωστός Λιβάνιος τραπεζίτης με δραστηριότητα στο Λίβανο, την Ιορδανία και την Κύπρο, έχει διοικήσει με επιτυχία πολλές τράπεζες για περισσότερα από 30 χρόνια ως Πρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος και μέτοχος, όπως η BLC Bank και η Societe Generale de Banque au Liban στο Λίβανο.
 
Δήλωση του κ.  Maurice Sehnaoui, Προέδρου  της HMS:
 
«Αυτή η σημαντική επένδυση στην Τράπεζα Πειραιώς (Κύπρου) είναι αποτέλεσμα της μακροπρόθεσμης δραστηριοποίησης μας και δέσμευσης μας προς την Κύπρο, καθώς και την εμπιστοσύνη μας στην οικονομία της και την ικανότητα να ανακάμψει από την κρίση. Επίσης χαιρετίζουμε τη συνεχιζόμενη παρουσία του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς στην Τράπεζα και τη στενή συνεργασία μας.  Τέλος, η ομάδα μας, από διακεκριμένους διεθνείς επενδυτές, προσβλέπει σε δυναμική ανάπτυξη και κερδοφορία της Τράπεζας για αμοιβαίο όφελος των μετόχων της, των πελατών της και της Κυπριακής Οικονομίας ».
 
Δήλωση του κ.  Κωνσταντίνου Λοϊζίδη, Προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς (Κύπρου).
 
«Η σημερινή εξέλιξη απορρέει από τις υποχρεώσεις του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς αναφορικά με το σχέδιο αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκε με τις Ευρωπαϊκές Αρχές.  Έχουμε εκπλαγεί ευχάριστα από το υψηλό ενδιαφέρον για την Τράπεζα Πειραιώς (Κύπρου) από διεθνείς και τοπικούς επενδυτές, το οποίο αποτελεί σαφή ψήφο εμπιστοσύνης στην ανθεκτικότητα της Κυπριακής Οικονομίας και τις προοπτικές του τραπεζικού τομέα της χώρας. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την προοπτική της Τράπεζας Πειραιώς (Κύπρου), τώρα που ο κ. Maurice Sehnaoui, με μια ομάδα διεθνών επενδυτών, θα οδηγήσει την Τράπεζα στο επόμενο στάδιο ανάπτυξης, επέκτασης και συνεχούς υποστήριξης της οικονομίας της Κύπρου. Είμαστε αποφασισμένοι να προσφέρουμε πλήρη και σταθερή υποστήριξη στους νέους εταίρους μας ».

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top