Διεθνή

Έξαρση της ακροαριστερής βίας στη Γερμανία

60AA300BB1B4F3276EEF260D5103B16C.jpg

Οι βίαιες συμπλοκές που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο μεταξύ ακροαριστερών ομάδων και αστυνομίας στο Βερολίνο έφεραν στο προσκήνιο το πρόβλημα της ακροαριστερής βίας, η οποία έχει οξυνθεί στη Γερμανία.

Μερίδα ατόμων που ανήκουν σε ακροαριστερές ομάδες καταφεύγουν συστηματικά στη βία. Αυτό έδειξαν και οι εκτεταμένες συμπλοκές το βράδυ του Σαββάτου στο Βερολίνο. Επισήμως οι διαδηλωτές ζητούν τη διατήρηση ενός κατειλημμένου κτιρίου στην περιοχή Φρίντριχσχαϊν και αντιστέκονται στην αστυνομική επέμβαση στην περιοχή. Περίπου 20 κουκουλοφόροι όμως εγκαταλείπουν ξαφνικά το υπόλοιπο πλήθος, πετώντας πέτρες και άλλα αντικείμενα στους αστυνομικούς. Όταν πέφτει πια το σκοτάδι, η βία κορυφώνεται. Πέτρες, μπουκάλια και εκρηκτικά εκσφενδονίζονται κατά της αστυνομίας. Πάνω από 120 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι ελαφρά.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος εκτιμά ότι στο σύνολο της γερμανικής επικράτειας υπάρχουν 7.700 «προσανατολισμένα στη χρήση βίας άτομα» που κατατάσσονται στον ακροαριστερό χώρο. Η επιθετικότητα αυτών των ομάδων στρέφεται συνηθέστερα κατά του «καπιταλισμού, του φασισμού, του ρατσισμού και του μιλιταρισμού», τονίζει η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος. Η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες καταγράφουν εντονότερη τάση προς τη βία και αριθμητική αύξηση αξιόποινων πράξεων και κρουσμάτων πρόκλησης σωματικών βλαβών.

Φαινόμενα ανοχής από το αριστερό πολιτικό φάσμα

Οι πράξεις βίας που καταλογίζονται σε ακροαριστερούς αυξήθηκαν πέρυσι σε ποσοστό σχεδόν 35% σύγκριση με έναν χρόνο πριν. Η αστυνομία κατέγραψε μεταξύ άλλων και οκτώ απόπειρες ανθρωποκτονίας, τέσσερις εκ των οποίων σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φραγκφούρτη και όλες εναντίον αστυνομικών. Υπάλληλοι της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος καταγγέλλουν ότι υπάρχουν πλέον λιγότεροι ενδοιασμοί για επιθέσεις κατά αστυνομικών και παρατηρούν ότι και οι συμπλοκές ακροαριστερών με μέλη ακροδεξιών ομάδων είναι πιο βίαιες. Η ενίσχυση ακροδεξιών και λαϊκιστικών ομάδων που παρατηρείται κινητοποιεί τις ακροαριστερές ομάδες.

«Προπύργια» των ακροαριστερών ομάδων είναι εκτός από το Βερολίνο, το Αμβούργο και η Λειψία. Πάντως ο ακροαριστερός χώρος είναι κατακερματισμένος, επισημαίνει η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος. Για παράδειγμα, στο Βερολίνο δρουν πολλές μικρές ακτιβιστικές ομάδες, κυρίως από τον αναρχικό χώρο, οι οποίοι, σύμφωνα πάντως με την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, θέλουν να δημιουργήσουν και να διαφυλάξουν χώρους όπου απουσιάζει το κράτος και η αστυνομία.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι ακροαριστερές ομάδες επωφελούνται και από δημόσιες τοποθετήσεις ανοχής από πολιτικούς του αριστερού πολιτικού φάσματος. «Υπάρχει κεκαλυμμένη ή ανοιχτή αλληλεγγύη προς βίαια μέλη ακροαριστερών ομάδων», επισήμανε στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF ο πολιτικός επιστήμονας Κλάους Σρέντερ. Όπως εξήγησε ο ίδιος, «αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μεγάλη μερίδα στον χώρο της Αριστεράς και των Πρασίνων προτιμούν τείνουν να παραβλέπουν ή να υποβαθμίζουν τις πράξεις βίας από ακροαριστερούς παραπέμποντας στη βίαιη δράση ακροδεξιών ομάδων».

hit.xiti?s=531599&s2=14&p=gri-VEU-Vollte

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top