Πολιτική

FAZ: Αυστηρότερη, αλλά δικαιότερη η παροχή ασύλου

Pozzallo.jpg

Τη νέα διαδικασία παροχής ασύλου στην Ε.Ε., η οποία προβλέπει αυστηρότερα, πλην δικαιότερα κριτήρια χορήγησής του, που θα ισχύει για όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε., περιγράφουν σε άρθρο τους στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας Γκιούντερ ‘Ετινγκερ και ο Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Η νέα διαδικασία θα αποφασισθεί από την Κομισιόν αυτή την εβδομάδα.

Το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα παροχής ασύλου θα είναι «γενναιόδωρο για εκείνους οι οποίοι χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία και παράλληλα θα είναι πιο αυστηρό προς εκείνους, οι οποίοι προσπαθούν να το καταχραστούν», γράφουν οι δύο Επίτροποι στο κοινό τους άρθρο.

Θα πρέπει κατ΄αυτούς, για παράδειγμα, να καθιερωθούν αυστηρά αλλά δίκαια στάνταρντς. Δεν θα πρόκειται για ένα «μειοδοτικό διαγωνισμό» στον οποίο οι μεμονωμένες χώρες μπορούν να διαμορφώνουν συνειδητά ένα λιγότερο ελκυστικό σύστημα παροχής ασύλου από τους γείτονές τους», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η Ευρώπη δεν θα μπορούσε ποτέ να οικοδομηθεί ενάντια στη θέληση των εθνικών κρατών. Όλα μαζί τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι πιο ισχυρά απέναντι στις επικείμενες προκλήσεις όταν ενεργούν από κοινού. Αυτή η ισχύς πρέπει να καταδειχθεί τώρα και στην προσφυγική κρίση, τονίζουν οι Επίτροποι.

Ιδίως μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, η Κομισιόν είναι αποφασισμένη «να εργασθεί για μια καλύτερη Ευρώπη, να δώσει απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα, όπως είναι η προσφυγική κρίση, τα οποία πρέπει να επιλύσουμε από κοινού και όλα τα υπόλοιπα να τα αφήσουμε στην κρίση των χωρών μελών». Έως τώρα η Ευρώπη βγήκε ενισχυμένη από τις κρίσεις. Αυτό πρέπει να αποδειχθεί και στην προσφυγική κρίση καταλήγουν οι Επίτροποι Γκίντερ ‘Ετινγκερ και Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top