Διεθνή

Φερχόφστατ: Η Ευρώπη ή θα αλλάξει ή θα πεθάνει

2152814.jpg

Κατά των μεθόδων της «διακυβερνητικής Ευρώπης» έστρεψαν σήμερα τα πυρά τους, ορισμένοι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ, κατά τη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια, παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η συζήτηση αφορούσε τα συμπεράσματα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28-29 Ιουνίου, μετά το Brexit.

Παίρνοντας τον λόγο ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζάνι Πιτέλα στράφηκε κατά των δύο ευρωπαίων ηγετών οι οποίοι δήλωσαν ότι «καμία διαπραγμάτευση δεν πρόκειται να γίνει» πριν από το επίσημο αίτημα εξόδου των Βρετανών και ότι η μελλοντική πορεία της Ευρώπης των 27, θα συζητηθεί επί Σλοβακικής προεδρίας, το φθινόπωρο στην Μπρατισλάβα.

«Ενώπιον της κρίσης, η ενότητα των 27, που είναι καλοδεχούμενη» είπε ο κ. Πιτέλα, «θα έπρεπε να είχε φέρει πολύ πιο συγκεκριμένους καρπούς άμεσα, με έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό, και έναν σχεδιασμό. Αντίθετα βλέπουμε ότι αναβλήθηκαν όλα για τον Σεπτέμβριο, για τη Μπρατισλάβα. Έχουμε φθάσει σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή. Αυτή η καθυστέρηση είναι η πολλαπλή απόδειξη της αδυναμίας μας. Οχι όμως της αδυναμίας της ΕΕ, αλλά της διακυβερνητικής Ευρώπης (σ.σ.: όταν τα κράτη αποφασίζουν μεταξύ τους χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την Κομισιόν). Που ήταν ο κ. Σόιμπλε στην ελληνική και στη μεταναστευτική κρίση; Η όλη διακυβερνητική στάση είναι τελείως απαράδεκτη, διότι δίνει τελείως λανθασμένα αποτελέσματα και είναι και δηλητηριώδης. Καλώ το Συμβούλιο να αλλάξει ύφος, στη δε Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέω πως, δεν πρέπει να φοβάται» υπογράμμισε.

«Ζαν-Κλοντ είσαι άνθρωπος τολμηρός, μην αφήνεις τους άλλους να διαιρούν. Να προχωρήσουμε», είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο Γιούνκερ και πρόσθεσε : «Δεν μπορούμε να περιμένουμε ώστε τα λάθη που οδήγησαν στην καταστροφή, να μας οδηγήσουν και σε περαιτέρω καταστροφές και απώλειες. Να βλέπουμε τους αυτουργούς της ζοφερής αυτής κατάστασης (Φάρατζ και Τζόνσον) να επιστρέφουν και να εκφράζονται».

Ο κ. Πιτέλα υπογράμμισε επίσης ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να γίνει μια Ένωση από την οποία διαλέγει κάποιος τα σημεία που τον συμφέρουν.

«Εάν κάποιος θέλει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά, θα πρέπει να ξέρει ότι οι τέσσερις ελευθερίες (αγαθών, κεφαλαίων, υπηρεσιών και ατόμων) πάνε μαζί και θα πρέπει να επιτρέψει την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών» κατέληξε ο κ. Πιτέλα.

Κατά της «διακυβερνητικής μεθόδου» εκφράσθηκε και ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφστατ: « Αυτή τη στιγμή καιγόμαστε» είπε, «και η δυσάρεστη αλήθεια είναι ότι δεν θα ξεφύγουμε έτσι από αυτή την κρίση. Πρέπει να δούμε ότι οι πολίτες θέλουν μια άλλη Ευρώπη και, εφ’ όσον δεν το αναγνωρίζετε, υπνοβατείτε προς μια καταστροφή», τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Τουσκ και πρόσθεσε : «Μην είμαστε αφελείς και ο Πιτέλα έχει δίκιο όταν μιλάει για τον Σόιμπλε. Το πραγματικό πρόβλημα σήμερα είναι η διακυβερνητική μέθοδος. Έχουμε απατηλή αντίληψη των εθνικών κρατών για το πώς μπορούν να συνεργασθούν ενωμένοι. Αυτό πρέπει να αναγνωρίσουμε κ. Τουσκ».

Συνεχίζοντας το κατηγορητήριό του για τις επιλογές του Συμβουλίου μετά το Brexit, ο κ. Φερχόφστατ πρόσθεσε:

«Η αντίδραση που άκουσα από το Συμβούλιο, είναι ότι δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα. Ότι όλα θα εξαρτηθούν από την υλοποίηση των υπαρχουσών ευρωπαϊκών πολιτικών. Όχι απλώς δεν καταλαβαίνετε τι γίνεται, αλλά το βρίσκω πραγματικά απίστευτο και ανεύθυνο. Εδώ μιλάμε για ένα δημοψήφισμα για Brexit, πριν από αυτό υπήρξε αρνητικό δημοψήφισμα στη Δανία, αρνητικό στην Ολλανδία για την Ουκρανία. Τώρα τι περιμένετε; να γίνει δημοψήφισμα στη Γαλλία, ή μήπως στην Ιταλία; Πότε επιτέλους το Συμβούλιο θα συνειδητοποιήσει ότι αυτού του είδους η ΕΕ που έχουμε σήμερα δεν μπορεί να λειτουργήσει, δεν μπορείτε να την προασπισθείτε πλέον. Η Ευρώπη χρειάζεται μεταρρύθμιση» τόνισε.

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων εξήγησε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κάνει τη δουλειά του και ότι θα είναι έτοιμο τον Οκτώβριο, με ένα συνολικό πρόγραμμα με τρεις βασικές ενδείξεις για τις κατευθύνσεις της ΕΕ στο μέλλον.

«Φθάνει πια με τις κενές λέξεις, ομοσπονδιοποίηση, εμβάθυνση, υλοποίηση, εφαρμογή, που βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεών μας. Πρέπει να πάμε στις αξίες των ιδρυτών μας, των εμπνευστών της ΕΕ, αυτή είναι η πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, τώρα ή ποτέ.

Είτε θα αλλάξει η Ένωση, είτε θα πεθάνει, αυτό παίζεται τώρα» κατέληξε ο κ. Φερχόφστατ.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top