Ελλάδα

Φωτογραφικό project για καλό σκόπο

550_334_307086.jpg

Σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους της προσπάθειας απεξάρτησης «ποζάρουν» μέλη του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, στο πλαίσιο φωτογραφικού project με τίτλο «Αυτοπορτρέτα Απεξάρτησης», στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Με μακρινές λήψεις σε εξωτερικούς χώρους της κοινότητας, μέλη της ομάδας φωτογραφίας της ΙΘΑΚΗΣ, «μιλούν» μέσα από τρεις φωτογραφίες τραβηγμένες σε απόσταση δύο μηνών η καθεμία, για τα συναισθήματά τους και τον αγώνα τους για απεξάρτηση.

Η κούραση μετατρέπεται, με το πέρασμα των ημερών, σε χαρά και αισιοδοξία, ενώ η στάση του σώματος «μιλάει» για ένα άτομο που αρχίζει σιγά-σιγά να πατάει στα πόδια του.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπαιδευτής της ομάδας φωτογραφίας της ΙΘΑΚΗΣ, Αλέξανδρος Αβραμίδης, «τα εννέα μέλη της φωτογραφικής ομάδας επέλεξαν να φωτογραφηθούν σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους, σε ένα συγκεκριμένο σημείο, μέσα στη θεραπευτική κοινότητα και παράλληλα να κάνουν μία λιτή καταγραφή της συναισθηματικής τους κατάστασης τη συγκεκριμένη στιγμή».

«Επειδή οι λήψεις έγιναν τον Φεβρουάριο, τον Απρίλιο και τον Ιούνιο του 2016, οι αλλαγές στο φυσικό τοπίο θα μπορούσαν να συμβολίζουν και τη δική τους σταδιακή αλλαγή, από τον χειμώνα, δηλαδή, στην άνοιξη, οπότε και αρχίζει να “ανθίζει” το μέλλον τους», αναφέρει ο κ.Αβραμίδης.
 
Παράλληλα, επισημαίνει ότι παρά το γεγονός πως, για ευνόητους λόγους, δεν εμφανίζονται τα πρόσωπα στις φωτογραφίες, «η αλλαγή στη στάση του σώματος, δείχνει το δυνάμωμα και της κορμοστασιάς».

«Ίσως το πιο σημαντικό μήνυμα που πιθανότατα εκπέμπουν αυτές οι φωτογραφίες είναι η διαπίστωση πως, παρ’ όλες τις δυσκολίες τους, οι άνθρωποι αυτοί συνεχίζουν να είναι εδώ, στη θεραπευτική κοινότητα και να αγωνίζονται για μια καινούρια ζωή, απαλλαγμένη από τα δεσμά της εξάρτησης», προσθέτει.

Η ομάδα φωτογραφίας της θεραπευτικής κοινότητας ΙΘΑΚΗ λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της θεραπευτικής κοινότητας στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στην ομάδα συμμετέχουν μέλη της κοινότητας που επιλέγουν τη φωτογραφία ως καλλιτεχνικό μάθημα στο Εναλλακτικό Σχολείο της ΙΘΑΚΗΣ, το οποίο παρακολουθούν τις απογευματινές ώρες, παράλληλα με το θεραπευτικό πρόγραμμά τους.

Από το ξεκίνημα της ομάδας το 1999 έως το 2006, λειτούργησε υπό την καθοδήγηση του Αχιλλέα Τηλέγραφου και από το 2007 έως σήμερα, τον ρόλο του εκπαιδευτή ανέλαβε ο Αλέξανδρος Αβραμίδης.

Σκοπός της ομάδας είναι η γνωριμία και η δημιουργική ενασχόληση με την τέχνη της φωτογραφίας, καθώς και η ευαισθητοποίηση των μελών της σε θέματα προσωπικής έκφρασης.

Η έμπνευση, η δημιουργική έκφραση, η ανθρώπινη επαφή μέσα από την τέχνη και η ανάδειξη των δυνατοτήτων των ανθρώπων στη διαδικασία της απεξάρτησης είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Μέχρι σήμερα, μάλιστα, η ομάδα φωτογραφίας έχει υλοποιήσει πλήθος φωτογραφικών projects, πολλά από τα οποία έχει παρουσιάσει σε εκθέσεις ανά την Ελλάδα.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top