Οικονομία

Φραγκιαδάκης: Η ΕΤΕ στηρίζει τις επενδυτικές ανάγκες των επιχειρήσεων

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) υπέγραψαν την πρώτη συμφωνία στην Ελλάδα στα πλαίσια του προγράμματος εγγυήσεων COSME, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), βασικού πυλώνα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη.

Με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ΕΤΕ θα κατευθύνει κεφάλαια συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ σε πάνω από 350 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) στην Ελλάδα. Το ΕταΕ, με την οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα παράσχει στην ΕΤΕ εγγυήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος COSME, δίνοντας την δυνατότητα στην Τράπεζα να προσφέρει τρία νέα χρηματοδοτικά προϊόντα με κύριο χαρακτηριστικό τους, σημαντικά μειωμένες απαιτήσεις για παροχή εξασφαλίσεων εκ μέρους των ΜΜΕ, ώστε να μπορέσει να στηρίξει πολλές ΜΜΕ που, σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να μην ήταν σε θέση να λάβουν επαρκή χρηματοδότηση.

Σχολιάζοντας την υπογραφή της συμφωνίας, ο Pier Luigi Gilibert, Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΤαΕ, δήλωσε: «Χαίρομαι που η πρώτη σύμβαση παροχής εγγυήσεων στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος COSME και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων θα δώσει τη δυνατότητα στην Εθνική Τράπεζα να αναπτύξει νέα χρηματοδοτικά προϊόντα, από τα οποία θα επωφεληθούν πάνω από 350 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να δανείζονται με μειωμένες απαιτήσεις παροχής εξασφαλίσεων. Πέραν των συναλλαγών ύψους 150 εκατ. ευρώ που υπογράψαμε στην Ελλάδα στις αρχές του έτους, η νέα αυτή εγγύηση θα ενισχύσει την στήριξη που προσφέρει το ΕΤαΕ προς τις ΜΜΕ της Ελλάδας.»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στην Ελλάδα, μετά από 7 χρόνια ύφεσης, νομίζω πως όλοι συμφωνούμε πως είναι επιτακτική η ανάγκη για ανάκαμψη. Όμως η ανάκαμψη της οικονομίας δεν θα έρθει από μόνη της, μόνο και μόνο επειδή όλοι το θέλουμε. Είναι χρέος όλων μας, από πολιτικής, χρηματοδοτικής και επιχειρηματικής μεριάς, να συντονιστούμε, και να αναλάβουμε δράσεις και πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Αναγνωρίζοντας την υψηλή βαρύτητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η Εθνική Τράπεζα αποφάσισε να αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών για τη στήριξη των επενδυτικών τους αναγκών. Η συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα στο πλαίσιο του προγράμματος COSME με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων θα συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων αυτών και στην πραγματοποίηση δράσεων που μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη και στην αύξηση της απασχόλησης. Στην Εθνική Τράπεζα δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να βρίσκουμε νέους τρόπους να υπηρετούμε τον στόχο ανάκαμψης της οικονομίας, και για αυτό η ενέργεια αυτή είναι μόνο η πρώτη από μια σειρά ενεργειών μας που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες».

Σε ομιλία του κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας στην Αθήνα, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχινάς δήλωσε: «Αυτή η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα από το ΕΤαΕ και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, με την υποστήριξη του Ευρωπαικού ταμείου στρατηγικών επενδύσεων ( ΕΤΣΕ) σημαίνει νέα δάνεια με ευνοϊκούς όρους για πάνω από 350 ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτή η σημαντική συμφωνία – η δεύτερη που θα υπογραφεί στην Ελλάδα – έγινε πραγματικότητα με την υποστήριξη του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη. Αποτελεί ακόμα μία απόδειξη ότι το Σχέδιο Γιούνκερ αποφέρει καρπούς και έχει αποδέκτες πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη για υποστήριξη. Το κομμάτι του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη που αφορά ΜΜΕ παρουσίασε τόσο θετικά αποτελέσματα κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να το ενισχύσει και να παρατείνει τη διάρκεια του.»

Εξάλλου, σύμφωνα με την Εθνική, οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, καλύπτοντας το 75% της δραστηριότητας του εταιρικού τομέα (έναντι 58% στην ΕΕ), το 60% των εξαγωγών (έναντι 45% στην ΕΕ) και το 87% της απασχόλησης (έναντι 67% στην ΕΕ). Παράλληλα, το κομμάτι αυτό του ελληνικού επιχειρηματικού χάρτη έχει πληγεί περισσότερο από την παρατεταμένη κρίση, με τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις να σημειώνουν συρρίκνωση του κύκλου εργασιών της τάξης του 35% την τελευταία επταετία (έναντι πτώσης 15% στον υπόλοιπο εταιρικό τομέα).

Όπως αναφέρει η τράπεζα, σύμφωνα με την εξαμηνιαία μελέτη συγκυρίας των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι επιχειρήσεις που έχουν καταφέρει να επιβιώσουν αρχίζουν να επιδεικνύουν σημάδια δυναμισμού, με το 40% του τομέα πλέον να δηλώνει αναπτυξιακό σχεδιασμό (έναντι μόλις 20% το 2012), ο οποίος αντικατοπτρίζεται και σε μια σταδιακή αύξηση των απασχολούμενων κατά 7% την περίοδο 2013-2015 (έναντι μείωσης 30% την περίοδο 2008-2013). Ως αιχμές των επεκτατικών στρατηγικών των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ξεχωρίζουν η εξωστρέφεια και η καινοτομία, με το 40% του τομέα να πραγματοποιεί πωλήσεις στο εξωτερικό και το περίπου 33% να επενδύει στην καινοτομία.
Δεδομένης της υψηλής βαρύτητας των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η Εθνική Τράπεζα προχωρεί σε μια σειρά πρωτοβουλιών για τη στήριξη των εν λόγω επενδυτικών αναγκών και παράλληλα την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας που πλήττουν περισσότερο από το 50% του τομέα Μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η συνεργασία μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων συνεπάγεται άμεση χρηματοδότηση και υποστήριξη της ρευστότητας των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα με στόχο την ανάπτυξη των εργασιών τους, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την εμπιστοσύνη των εμπλεκομένων, συνδυάζοντας την αξιοπιστία και τα κεφάλαια του Ταμείου, την τεχνογνωσία και τη μακρά σχέση της Εθνικής Τράπεζας με την ελληνική επιχειρηματικότητα, και συγκεκριμένα με τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους τελικούς αποδέκτες της χρηματοδότησης. Η επιτυχής συνεργασία των τριών αυτών μερών θα ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα με το θετικό όφελος στους οικονομικούς πολλαπλασιαστές που αυτή συνεπάγεται, και με τελικό αποτέλεσμα την αμοιβαία επωφελή συνεργασία για όλους και για την οικονομία μας.

Η νέα αυτή συμφωνία υπογραμμίζει τη διαρκή δέσμευση της Εθνικής Τράπεζας να ανταποκριθεί στις ανάγκες του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της οικονομίας. Η συνεργασία απαντά στον πυρήνα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε και περιλαμβάνουν την άμεση και επαρκή  χρηματοδοτική στήριξη των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και την ενθάρρυνση των επενδύσεων που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να καινοτομήσουν και να αναπτυχθούν μέσω της εξασφάλισης ελκυστικών/ανταγωνιστικών όρων χρηματοδότησης. Η βιωσιμότητα της οικονομικής ανάκαμψης συναρτάται όχι απλά από την επίτευξη ενός θετικού ισοζυγίου στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων που θα καλύψουν σταδιακά τις απώλειες της κρίσης, αλλά στην επίτευξη ισχυρών ρυθμών δημιουργίας βιώσιμων & ανταγωνιστικών επιχειρήσεων με προοπτικές εξέλιξης, καινοτομίας και περαιτέρω ανάπτυξης. Αυτές οι επιχειρήσεις θα επενδύσουν, αυτές θα δημιουργήσουν ποιοτικές και αυξανόμενες θέσεις εργασίας, και στην προσπάθειά τους αυτή δεσμεύεται να είναι σταθερά αρωγός η Εθνική Τράπεζα.

Η δράση αυτή είναι η πρώτη από μια σειρά ενεργειών της Εθνικής Τράπεζας, με στόχο την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Ακολουθεί η επικείμενη υπογραφή συμφωνίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EaSI για την παροχή με ευνοϊκούς όρους μέχρι €25.000, κατά περίπτωση, στις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top