Οικονομία

FT: Οι ιταλικές τράπεζες ο νέος αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης

550_334_398066.jpg

Η γηραιότερη τράπεζα στον κόσμο, η οποία έχει εκκαθαριστεί δύο φορές από τις ιταλικές αρχές, ενημερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι πρέπει να βάλει στην άκρη επιπλέον 10 δισ. δολάρια για κόκκινα δάνεια, πυροδοτώντας νέες ανησυχίες για τον ιταλικό τραπεζικό τομέα, γράφουν σε σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times.

Και σημειώνει: Τη Δευτέρα η μετοχή της Monte dei Paschi di Siena, της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας που ιδρύθηκε το 1472, υποχώρησε 13% σε νέο ιστορικό χαμηλό, μετά την αποκάλυψη της προειδοποίησης της ΕΚΤ, παρασέρνοντας τις υπόλοιπες μεγάλες τράπεζες της χώρας.

Η UniCredit, η μόνη παγκόσμια συστημική ιταλική τράπεζα, διολίσθησε 3,8%, υποχωρώντας και αυτή σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Ο δείκτης FTSE Italia All-Share Banks Index ήταν 3,7% χαμηλότερα. Από την αρχή της χρονιάς έχει καταγράψει απώλειες 56%. Ο δείκτης πιέζεται από τα 369 δισ. ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μακράν το μεγαλύτερο νούμερο στην Ε.Ε.

Σε αντίθεση με την Ισπανία και την Ιρλανδία, οι οποίες αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν προγράμματα διάσωσης στο απόγειο της κρίσης μετά την αποτυχία τους να χρηματοδοτήσουν εκκαθαρίσεις δισεκατομμυρίων ευρώ για τον τραπεζικό τους τομέα, η Ιταλία δεν έχει προχωρήσει ποτέ σε μια ριζική επισκευή των τραπεζικών της ιδρυμάτων.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν αρχίσει να φοβούνται ότι οι ιταλικές τράπεζες θα αποδειχθούν ο αδύναμος κρίκος του εξαετούς εγχειρήματος στήριξης του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Η αναταραχή που προκάλεσε η ψήφος των Βρετανών για την αποχώρηση από την Ε.Ε. έχει εντείνει τις ανησυχίες, επαναφέροντας στο προσκήνιο την ελλιπή ανασύσταση της ευρωζώνης.

Με το δεύτερο μεγαλύτερο λόγο χρέους στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα, η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει δημοσιονομικό περιθώριο και αξιωματούχοι της Ε.Ε. ανησυχούν πως η Ρώμη θα δυσκολευτεί να χρηματοδοτήσει μια διάσωση.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, έχει αρχίσει να εξετάζει το ενδεχόμενο να παρακάμψει τους κανονισμούς για το «bail in» και να διασώσει τις τράπεζες χρησιμοποιώντας κρατικά κεφάλαια. Με βάση τους κανονισμούς της Ε.Ε., οι διασώσεις αυτές είναι παράνομες, εκτός και αν το βάρος πέφτει στους πιστωτές της τράπεζας.

Ο Φαμπρίτσιο Βιόλα, ένας αναγνωρισμένος CEO που ανέλαβε την επίβλεψη της Monte dei Paschi πριν από τρία χρόνια, έχει μειώσει τα κόστη και έχει βελτιώσει την διοίκηση, αλλά δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Δύο απόπειρες διάσωσης της τράπεζας με την χρήση ομολόγων με κρατική εγγύηση και τέσσερεις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου απέτυχαν, εν μέσω επικρίσεων για κακοδιαχείριση και απάτης.

Η Monte dei Paschi ανακοίνωσε πως η ΕΚΤ ζήτησε την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τα 24,4 δισ. ευρώ το 2015 στα 18,4 δισ. ευρώ το 2017 και στα 14,6 δισ. ευρώ το 2018.

Η τράπεζα είναι επίσης αντιμέτωπη και με την δημοσίευση αποτελεσμάτων ασκήσεων αντοχής στα τέλη Ιουλίου. Με την μείωση της κεφαλαιοποίησης, τραπεζικά στελέχη αναμένουν πως μπορεί να κληθεί να ενισχύσει τα κεφάλαια της, κάτι που θα δυσκολευτεί να επιτύχει.

Η κρατική Cassa Depositi e Prestiti και το Atlante, ένα ιδιωτικό ταμείο διάσωσης που στηρίζεται από την κυβέρνηση, συναντήθηκαν τη Δευτέρα για να συζητήσουν την προειδοποίηση της ΕΚΤ, την στιγμή που ο κ. Ρέντσι αναζητεί μια λύση για τον ευρύτερο τραπεζικό τομέα.

Το Altante θα λανσάρει ένα fund μη εξυπηρετούμενων δανείων το οποίο θα επικεντρωθεί στην αγορά στοιχείων ενεργητικού της Monte dei Paschi για μια τιμή πιο κοντά στην λογιστική αξία, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη.

ΠΗΓΗ: Euro2day

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top