Ελλάδα

Η «Δαμόκλειος Σπάθη» πίσω από την επίθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο

gall-735x459.jpg

Η ομάδα «Δαμόκλειος Σπάθη» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που σημειώθηκε στα τέλη Ιουνίου στο κτίριο του Γαλλικού Ινστιτούτου στη Θεσσαλονίκη, όταν άγνωστοι προκάλεσαν ζημιές στην τζαμαρία και τα παράθυρα των γραφείων, πιθανότατα με πέτρες και πυροσβεστήρες.

«Στη Γαλλία, η οποία είναι μια από τις δυνατότερες οικονομίες στη Ε.Ε., εφαρμόζονται επίσης πολιτικές λιτότητας και εισάγονται συνεχώς νέα μέτρα. Η σταγόνα όμως που ξεχείλισε το ποτήρι και έκανε τον γαλλικό λαό να εξεγερθεί, καταλαμβάνοντας δημόσια κτήρια, κάνοντας συγκρουσιακές πορείες, απεργίες και περνώντας τις πλατείες ,προήλθε από τα τελευταία μέτρα που αφορούν τις εργασιακές συνθήκες και έχουν ως στόχο την υποβάθμιση της εργασίας», αναφέρουν οι συντάκτες του κειμένου.

Απαντώντας στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνουν πως «την ελληνογαλλική φιλία την οποία αναφέρει το υπουργείο εξωτερικών σε ανακοίνωση του, την αντιλαμβανόμαστε ως κάτι ξένο εφόσον δεν μας ενδιαφέρει η φιλία μεταξύ των κρατικών αξιωματούχων, των πλουσίων, των εκμεταλλευτών, των καταπιεστών. Αντίθετα μέσω αυτής της ενέργεια θεωρούμε ότι προάγουμε τη φιλία μεταξύ των φτωχών, των εκμεταλλευομένων, των καταπιεσμένων, που αντιλαμβάνονται τον πραγματικό τους εχθρό συλλογικοποιούνται και εξεγείρονται».

Ολόκληρο το κείμενο όπως αναρτήθηκε σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου:

«Ένας μύθος καταρρέει. Η ρητορική που προάγει το επιχείρημα ,ότι τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η Ελλάδα και η Ε.Ε. είναι αναγκαίο κακό λόγω του μεγάλου και μη βιώσιμου χρέους αποσαρθρώνεται. Είναι έκδηλο πλέον, μέσω του παραδείγματος της Γαλλίας ότι κράτος και αφεντικά, ανεξάρτητα από πλούσιες και φτωχές χώρες, ξεζουμίζουν και θα ξεζουμίζουν τους από κάτω για να πλουτίζουν περισσότερο. Στη Γαλλία λοιπόν, η οποία είναι μια από τις δυνατότερες οικονομίες στη Ε.Ε., εφαρμόζονται επίσης πολιτικές λιτότητας και εισάγονται συνεχώς νέα μέτρα.

Η σταγόνα όμως που ξεχείλισε το ποτήρι και έκανε τον γαλλικό λαό να εξεγερθεί, καταλαμβάνοντας δημόσια κτήρια, κάνοντας συγκρουσιακές πορείες, απεργίες και περνώντας τις πλατείες, προήλθε από τα τελευταία μέτρα που αφορούν τις εργασιακές συνθήκες και έχουν ως στόχο την υποβάθμιση της εργασίας.Τα μέτρα αυτά ήρθαν να συμπληρώσουν ένα γενικότερο καθεστώς έκτακτης ανάγκης που βιώνει ο γαλλικός λαός, το οποίο επιβλήθηκε με αφορμή τις βομβιστικές επιθέσεις των τζιχαντιστών .Βέβαια μόνο λόγω κερδοσκοπίας ή αφέλειας δεν θα μπορούσε να καταλάβει κάποιος τον ρόλο που έπαιξε ο επεκτατισμός του γαλλικού κράτος στη γιγάντωση του ISIS και του φονταμενταλισμού γενικότερα. Συνεπώς ανεξάρτητα από το αν τα κράτη της Ε.Ε. έχουν κοινές επιδιώξεις, ως προς την σύγκλιση των οικονομιών τους στον σύγχρονο καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, οι πολιτικές αυτές δεν είναι αυτούσια προϊόντα τους αλλά, προϊόντα της Ε.Ε.

Στην Ελλάδα αν και υπήρξαν έντονες στιγμές αμφισβήτηση και εναντίωσης από τα κινήματα, τον τελευταίο καιρό παρατηρείτε μια απάθεια. Η απάθεια αυτή περιορίζεται σε μια μοιρολατρία καφενειακού επιπέδου, μακριά από λογικές συλλογικοποίησης των αντιστάσεων, κατά κύριο λόγω τουλάχιστον. Προκειμένου λοιπόν να εκφράσουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στα κινήματα στη Γαλλία που αντιστέκονται στην υποβάθμιση των ζωών τους, πραγματοποιήσαμε τα ξημερώματα της κυριακής 26/6 συμβολική επίθεση σπάζοντας και βάφοντας την πρόσοψη του κτηρίου που στεγάζεται το γαλλικό ινστιτούτο και το γαλλικό προξενείο.

Καταλήγοντας θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι την ελληνογαλλική φιλία την οποία αναφέρει το υπουργείο εξωτερικών σε ανακοίνωση του, την αντιλαμβανόμαστε ως κάτι ξένο εφόσον δεν μας ενδιαφέρει η φιλία μεταξύ των κρατικών αξιωματούχων, των πλουσίων, των εκμεταλλευτών, των καταπιεστών. Αντίθετα μέσω αυτής της ενέργεια θεωρούμε ότι προάγουμε τη φιλία μεταξύ των φτωχών, των εκμεταλλευομένων, των καταπιεσμένων, που αντιλαμβάνονται τον πραγματικό τους εχθρό συλλογικοποιούνται και εξεγείρονται.

Δαμόκλειος Σπάθη».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top