Οικονομία

Η εκπαίδευση Ελλήνων εφοριακών στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου

ipoik.medium.jpg

Η συνάντηση, χθες στο Ντίσελντορφ, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη με τον υπουργό Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς και η εκπαίδευση Ελλήνων εφοριακών από Γερμανούς συναδέλφους τους που αρχίζει σήμερα στη Βόννη, απασχολεί τον σημερινό γερμανικό Τύπο.

Η γερμανόφωνη υπηρεσία του πρακτορείου Reuters αναφέρεται σε δηλώσεις του κ. Αλεξιάδη, σχετικά με τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών από τη λίστα με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία που παρέλαβε προ μηνών από τον κ. Βάλτερ-Μπόργιανς. «Έχουν ταυτοποιηθεί εκατοντάδες από τα ονόματα», δήλωσε ο κ. Αλεξιάδης και πρόσθεσε ότι έχουν ξεκινήσει και οι πρώτες δικαστικές διαδικασίες, τονίζοντας ότι το μήνυμα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει την σαφή πρόθεση να αναλάβει δράση εναντίον των φοροφυγάδων. Η Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία στηρίζει τις ελληνικές Αρχές, στην προσπάθεια προαγωγής της ειλικρίνειας των φορολογουμένων, δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Μπόργιανς, αναφερόμενος στα σεμινάρια που θα παρακολουθήσουν συνολικά 50 στελέχη του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, στην Ακαδημία Δια Βίου Εκπαίδευσης του υπουργείου Οικονομικών, του κρατιδίου, σε θέματα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της χρήσης της τεχνολογίας.

«Η Αθήνα στηρίζεται στη βοήθεια της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της “Westdeutsche Zeitung”, το οποίο αναφέρεται στην εκπαίδευση των στελεχών του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών: «50 εφοριακοί από την Ελλάδα μαθαίνουν πώς εισπράττει κανείς φόρους», επισημαίνει η εφημερίδα και προσθέτει τα στοιχεία που έδωσε χθες ο κ. Αλεξιάδης, σχετικά με την αξιοποίηση της «Λίστας Μπόργιανς». Το ελληνικό Δημόσιο αναμένει ένα μήνυμα για «μια άλλη πολιτική», τονίζεται στο δημοσίευμα. Πρέπει να μπει ένα τέλος στο άδικο φορολογικό σύστημα, στο οποίο οι «μικροί» καλούνται να πληρώσουν για 13η ή 14η φορά και οι μεγάλοι διαφεύγουν, δήλωσε ο κ. Βάλτερ-Μπόργιανς και πρόσθεσε, ότι, η βοήθεια προς την Ελλάδα ακολουθεί την ευρωπαϊκή ιδέα, «σε μια εποχή στην οποία αυτό δεν είναι πια αυτονόητο», τονίζοντας ότι το μόνο που βοηθά είναι «η διεθνής διασύνδεση εναντίον του έργου της εξελιγμένης οργανωμένης φοροδιαφυγής».

Στο δίκτυο «WAZ» ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι: «Η Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία βοηθά την Ελλάδα στο κυνήγι των φοροφυγάδων». Ο συντάκτης, αναφερόμενος στην αξιοποίηση της «Λίστας Μπόργιανς» επισημαίνει ότι η γερμανική βοήθεια φαίνεται να αποδίδει τους πρώτους καρπούς και αναφέρει ότι ο Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς είναι δημοφιλής στην Ελλάδα, καθώς δεν ανήκει σε εκείνους που ζητούν διαρκώς λιτότητα από τους Έλληνες. «Δεν θέλει να πάρει κάτι από τους Έλληνες αλλά να τους δώσει», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι ο κ. Βάλτερ-Μπόργιανς, επαίνεσε την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για την τόλμη της στο κυνήγι των φοροφυγάδων, ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είχαν ως επί το πλείστον, αγνοήσει πληροφορίες για φοροφυγάδες. Αυτή η ελληνική κυβέρνηση το κάνει σωστά: «Πριν ζητήσει για 14η φορά από τους μικρούς να πληρώσουν, πρέπει να βάλει τους πλούσιους να συμμετάσχουν στην χρηματοδότηση των κοινών», δήλωσε ο γερμανός πολιτικός.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top