Διεθνή

Η Γαλλία ταυτοποίησε τον πραγματικό εγκέφαλο του μακελειού στο Παρίσι

38CEB153FE303321ED81CE079EAC4371.jpg

Δεν ήταν ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ…

Τον πραγματικό ενορχηστρωτή του τρομοκρατικού μακελειού στο Παρίσι, που στοίχισε τη ζωή σε 130 ανθρώπους, πιστεύουν ότι έχουν ταυτοποιήσει οι γαλλικές Αρχές, όπως προκύπτει από την κατάθεση του επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικής ασφάλειας DGSE στη γαλλική Βουλή.

Μιλώντας ενώπιον βουλευτών, ο Μπερνάρ Μπαζολέ δήλωσε ότι ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, που αρχικά θεωρούνταν ο «εγκέφαλος» πίσω από τη σφαγή, είχε κατά πάσα πιθανότητα υποδεέστερο ρόλο, λειτουργώντας ως συντονιστής των χτυπημάτων.

«Είναι αλήθεια ότι ο Αμπαούντ ήταν ο συντονιστής, αλλά δεν ήταν ο διοικητής», είπε ο επικεφαλής της DGSE. Ο Αμπαούντ σκοτώθηκε από την γαλλική Αστυνομία κατά τη διάρκεια πολιορκίας στο Παρίσι, λίγες μέρες μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου.

Ο κ. Μπαζολέ απέφυγε να αποκαλύψει το ονοματεπώνυμο του πραγματικού «εγκεφάλου», ή να διευκρινίσει εάν ο ύποπτος είναι ζωντανός ή νεκρός. «Ξέρουμε ποιος είναι ο διοικητής, αλλά θα είμαι διακριτικός σε αυτό το σημείο».

«Τώρα έχουμε καλή εικόνα ενός οργανογράμματος […] Έχουμε κάνει καλή πρόοδο πάνω σε αυτούς τους υπόπτους, και επομένως έχουμε μία ιδέα για την ταυτότητα του διοικητή», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μπαζολέ σημείωσε ότι οι γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας καταδίωκαν τον τζιχαντιστικό πυρήνα που χτύπησε το Παρίσι από τον Ιανουάριο του 2015, όταν ο Αμπαούντ βρισκόταν στην Αθήνα.

Ο γάλλος αξιωματούχος πάντως δεν επιρρίπτει ευθύνες στην Ελληνική Αστυνομία για τη μη σύλληψη του Αμπαούντ στην Αθήνα, αποδίδοντας τη διαφυγή του στο γεγονός ότι το Βέλγιο δεν έστειλε στην ελληνική πλευρά εγκαίρως τις απαραίτητες πληροφορίες.

Ολόκληρη η κατάθεση ΕΔΩ

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top