Διεθνή

Η Γερμανία προειδοποιεί τον Ερντογάν με απόσυρση δυνάμεων από το Ιντσιρλίκ

8921324FB299DBCC24DBC74E7EF8BD39.jpg

Ο πρόεδρος της γερμανικής βουλής προειδοποιεί την Τουρκία ότι η Γερμανία θα μπορούσε να αποσύρει τις δυνάμεις της από το Ιντσιρλίκ. Η διένεξη πρέπει να τελειώσει σύντομα, πιστεύει η Ζαμπίνε Κίνκαρτς από τη DW.

Ποιος επιτρέπεται να επισκέπτεται τη νατοϊκή βάση του Ιντσιρλίκ και ποιος όχι; Για τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν τα πράγματα είναι απλά: η αεροπορική αυτή βάση, που παίζει σημαντικό ρόλο στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, είναι ιδιοκτησία της τουρκικής αεροπορίας και βρίσκεται στην Τουρκία. Άρα ο ίδιος επιλέγει τους μουσαφίρηδες. Έτσι εδώ και τρεις εβδομάδες η μπάρα παραμένει κλειστή για Γερμανούς βουλευτές. Πρόκειται για μια πρόκληση, η οποία δεν εκδηλώθηκε τυχαία μετά το ψήφισμα της γερμανικής βουλής που χαρακτηρίζει «γενοκτονία» τις σφαγές των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία πριν από 100 και πλέον χρόνια.

Να πρόκειται για παιδαριώδη αντεκδίκηση ή μήπως ο Ερντογάν πιστεύει όντως ότι η γερμανική βουλή μπορεί να ανακαλέσει το ψήφισμά της; Σε κάθε περίπτωση είναι μια πολιτικά ανώριμη αντίδραση, αν λάβει κανείς υπόψη ότι η βουλή στη γερμανική δημοκρατία έχει λόγο για κάθε δραστηριότητα των ενόπλων δυνάμεων και δη στο εξωτερικό. Αυτήν ακριβώς τη δημοκρατική λογική συμπυκνώνει τώρα και η προειδοποίηση του προέδρου της βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ ότι η Γερμανία θα μπορούσε να αποσύρει τις δυνάμεις της από το Ιντσιρλίκ. Το μήνυμα προς τον Ερντογάν είναι ξεκάθαρο, ιδίως μετά τη συνάντηση της καγκελαρίου Μέρκελ με τον Τούρκο πρόεδρο το Σαββατοκύριακο που οδήγησε σε πρόοδο στο ζήτημα αυτό.

Το Ιντσιρλίκ ανήκε στους Αρμενίους

Το Βερολίνο γνωρίζει φυσικά ότι η γερμανική παρουσία στο Ιντσιρλίκ δεν είναι διμερής γερμανοτουρκική υπόθεση. Η διεθνής κοινότητα χρειάζεται τους 250 Γερμανούς στρατιώτες με τα πολεμικά τους αεροσκάφη που σταθμεύουν εκεί και συμμετέχουν σε αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Συρία και το Ιράκ με στόχο το Ισλαμικό Κράτος. Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύεται με τους λεονταρισμούς του ο Ερντογάν.

Καλό θα ήταν η παράδοξη αυτή διένεξη με την Άγκυρα να διευθετηθεί σύντομα. Γιατί τον Σεπτέμβριο έχουν εξαγγείλει επίσκεψη στο Ιντσιρλίκ οι εντεταλμένοι επί αμυντικών θεμάτων των γερμανικών κοινοβουλευτικών ομάδων. Και η ειρωνεία της ιστορίας: η έκταση, στην οποία βρίσκεται σήμερα η βάση του Ιντσιρλίκ, είχε δημευθεί το 1915 κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας.

Ανήκε σε Αρμενίους.

Την προειδοποίηση για απόσυρση του στρατού από το Ιντσιρλίκ, εφόσον η Τουρκία συνεχίσει να εμποδίζει την είσοδο γερμανών βουλευτών στη νατοϊκή βάση απήυθηνε ο αντιπρόεδρος της γερμανικής κυβέρνησης Σίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ο Γκάμπριελ δήλωσε στην εφημερίδα Mitteldeutsche Zeitung ότι ο γερμανικός στρατός υπάγεται διοικητικά στη γερμανική βουλή.

«Εφόσον λοιπόν η Βουλή δεν μπορεί να επισκεφθεί το στρατό της, τότε και ο στρατός δεν μπορεί να παραμείνει εκεί. Αυτό είναι εντελώς ξεκάθαρο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

hit.xiti?s=531599&s2=14&p=gri-VEU-Vollte

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top