Διεθνή

Η ώρα της Τερέζα Μέι

3B21C2D2667BE583C0EA8BF976E15A5B.jpg

Κλείνει σήμερα για τη Βρετανία η σελίδα Κάμερον και ξεκινά η πρωθυπουργία της Τ. Μέι, της δεύτερης μετά τη Θάτσερ γυναίκας που θα χειριστεί τις τύχες του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια κρίσιμη φάση της νεότερης ιστορίας του.

Με την τελευταία του εμφάνιση στην Ώρα του Πρωθυπουργού και την κατάθεση της παραίτησής του στη Βασίλισσα, τερματίζεται η εντεκάχρονη θητεία του Ντέιβιντ Κάμερον στην ηγεσία των Συντηρητικών και η εξάχρονη θητεία του στην πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας. Το απόγευμα το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ θα υποδεχθεί την νέα του ένοικο, Τερέζα Μέι.

Τα περιθώρια για την βρετανίδα πρωθυπουργό είναι ασφυκτικά. Η Τερέζα Μέι καλείται να ενώσει τόσο το Κόμμα όσο και την κοινωνία και να διαχειριστεί τις επιπτώσεις του Βrexit. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο θα συμμετάσχουν γυναίκες σε ποσοστό 50%. Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν βέβαιη την αποχώρηση του Τζορτζ Όσμπορν από το Υπουργείο Οικονομικών, πολλοί μάλιστα πιστεύουν ότι θα φύγει και από την κυβέρνηση.

Συμμετοχή υποστηρικτών του Brexit στη νέα κυβέρνηση

Η Τερέζα Μέι είχε συγκρουστεί ουκ ολίγες φορές με τον Τζορτζ Όσμπορν με αφορμή την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και την λιτότητα που εφάρμοσε στα έξι χρόνια της θητείας του. Οι τελευταίες εκτιμήσεις, οι οποίες ωστόσο θα πρέπει να ειδωθούν με επιφύλαξη, θέλουν το Υπουργείο Οικονομικών να περνάει στα χέρια του Φίλιπ Χάμοντ, υπουργού Εξωτερικών του Ντέιβιντ Κάμερον. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής και τελευταίας συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε ότι η διαδικασία επίτευξης συμφωνίας με την Ευρώπη ενδέχεται να διαρκέσει έως και έξι χρόνια.

Τέλος θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η συμμετοχή στην κυβέρνηση στελεχών που υποστήριξαν το Brexit, αλλά δεν είναι γνωστό ακόμα αν μεταξύ αυτών θα συμπεριλαμβάνονται οι Μπόρις Τζόνσον και Μάικλ Γκόουβ, το δίδυμο που ηγήθηκε της αντιευρωπαϊκής καμπάνιας.

hit.xiti?s=531599&s2=14&p=gri-VEU-Vollte

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top