Διεθνή

Ιαπωνία: Ο αυτοκράτορας Ακιχίτο σκέφτεται να παραιτηθεί

D9F130CE7C80FEE229E11AB10C2A0DD1.jpg

Ο Ιάπωνας αυτοκράτορας Ακιχίτο προτίθεται να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του σε λίγα χρόνια, μετάδωσε σήμερα το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK και άλλα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, σε μια άνευ προηγουμένου εξέλιξη για τη σύγχρονη Ιαπωνία.

Ο Ιάπωνας αυτοκράτορας Ακιχίτο προτίθεται να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του σε λίγα χρόνια, μετάδωσε σήμερα το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK και άλλα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, σε μια άνευ προηγουμένου εξέλιξη για τη σύγχρονη Ιαπωνία.

Ο 82χρονος μονάρχης
, που έχει υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς και σε θεραπεία για καρκίνο του προστάτη τα τελευταία χρόνια, εξέφρασε την πρόθεσή του στην Υπηρεσία Αυτοκρατορικού Οίκου, ανέφερε το NHK. Το δίκτυο δεν έδωσε κάποιο λόγο για αυτό ενώ στελέχη της Υπηρεσίας Αυτοκρατορικού Οίκου δεν ήταν άμεσα διαθέσιμα για σχόλιο.

Το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή, μετέδωσε ότι ο Ακιχίτο εκφράζει την πρόθεσή του να παραιτηθεί σε άτομα του περιβάλλοντός του εδώ και περίπου ένα χρόνο. Ωστόσο, άλλο τηλεγράφημα του Kyodo αναφέρει ότι υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Υπηρεσίας Αυτοκρατορικού Οίκου αρνήθηκε ότι είναι αληθή τα δημοσιεύματα.

Ο Ακιχίτο περιορίζει σταδιακά τα επίσημα καθήκοντά του, αναθέτοντας κάποια εξ αυτών στο διάδοχό του, τον 56χρονο πρίγκιπα Ναρουχίτο. Ο Ακιχίτο, που γεννήθηκε το 1933, διαδέχθηκε τον Αυτοκράτορα Χιροχίτο, στο όνομα του οποίου πολέμησε η Ιαπωνία στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο γλυκομίλητος Ακιχίτο σηματοδότησε πέρυσι την 70η επέτειο από το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου με μια έκφραση «βαθιάς μεταμέλειας», μια μεταστροφή από προηγούμενες δηλώσεις του που θεωρήθηκε από κάποιους προσπάθεια να παγιωθεί μια κληρονομιά ειρηνισμού υπό την απειλή των συντηρητικών εθνικιστών Ιαπώνων.

Ενώ ο πατέρας του Ακιχίτο ήταν μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, ο ίδιος ο Ακιχίτο ήταν «ο πρώτος μεταπολεμικός αυτοκράτορας που αγκάλιασε το «φιλειρηνικό» σύνταγμα και τον ρόλο του ως συμβόλου εθνικής ενότητας, δήλωσε ο Κοΐτσι Νακάνο, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Sophia στο Τόκιο. «Ενδιαφέρεται πολύ για τα θέματα του πολέμου και τη συμφιλίωση (με τις ασιατικές χώρες). Ο Ναρουχίτο έχει καταστήσει σαφές ότι θα το συνεχίσει αυτό», πρόσθεσε ο Νακάνο.

Ο Ακιχίτο έχει επιδιώξει να εμβαθύνει τις σχέσεις της Ιαπωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο μέσω επισκέψεων στο εξωτερικό. Το 1992 έγινε ο πρώτος Ιάπωνας μονάρχης στην πρόσφατη ιστορία που επισκέφθηκε την Κίνα, όπου ακόμα παραμένουν ζωντανές οι πικρές μνήμες από την στρατιωτική επιθετικότητα της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με το NHK, ο αυτοκράτορας Κοκάκου, που κατέβηκε από τον θρόνο το 1817, ήταν ο τελευταίος Ιάπωνας αυτοκράτορας που παραιτήθηκε.

Σύμφωνα με την Μιίκο Κοντάμα, επίτιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Musashi, ο Νόμος του Αυτοκρατορικού Οίκου θα χρειαστεί να τροποποιηθεί προκειμένου να επιτραπεί η αποχώρηση του Ακιχίτο, μια διαδικασία που θα μπορούσε να πάρει χρόνο και να χρειαστεί να συζητηθεί στη Βουλή.

Ο Ακιχίτο ήταν ο πρώτος διάδοχος του θρόνου που παντρεύτηκε μια «κοινή θνητή», την Μιτσίκο Σόντα, κόρη πλούσιου βιομηχάνου.

Σύμφωνα με το σύνταγμα, ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας αποτελεί το «σύμβολο του Κράτους και της ενότητας του Λαού» και δεν έχει πολιτική εξουσία. Οι προσπάθειες του Ακιχίτο να φέρει την αυτοκρατορική οικογένεια πιο κοντά στο λαό δημιούργησαν μια προσεκτικά σκιαγραφημένη εικόνα μια «μοναρχίας μεσαίας τάξης» που τη βοήθησε να προστατευθεί απένταντι στη σκληρή κριτική που ασκείται σε άλλες, περισσότερο «φανταχτερές», βασιλικές οικογένειες του εξωτερικού.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top