Πολιτική

Ικανοποίηση Κοτζιά για τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

550_334_398865.jpg

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Η ΕΕ ότι καταγγέλλει το πραξικόπημα κι ασφαλώς στηρίζει τους θεσμούς και τη συνταγματικότητα στην Τουρκία, ζητά από την τουρκική κυβέρνηση να δράσει στη βάση του διεθνούς δικαίου και της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, σύμφωνα με το Έλληνα υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος μίλησε στον Τύπο στις Βρυξέλλες, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών εξωτερικών 28 της ΕΕ.

“Υπάρχει μια τάση – που θα φανεί ακόμα και σήμερα το απόγευμα – να τεθεί η κατάργηση της ποινής του θανάτου ως προϋπόθεση για να συνεχίσουν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας” είπε ο Νίκος Κοτζιάς.

Ερωτηθείς για το αν έγινε συζήτηση για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που ζητούν άσυλο από την Ελλάδα, ο Ν. Κοτζιάς , απάντησε “όχι, αλλά, εγώ το ανέφερα για να δείξω την ιδιαιτερότητα των προβλημάτων και την ιδιαιτερότητα των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας.

Κληθείς να διευκρινίσει την Ελληνική θέση πάνω στο θέμα ο υπουργός απάντησε ότι “εμείς θα εφαρμόσουμε τον ευρωπαϊκό και ελληνικό νόμο και στη βάση αυτή, θα αντιμετωπίσουμε αυτή την υπόθεση, λαμβάνοντας υπόψη μας ότι είναι οκτώ αξιωματικοί οι οποίοι πήραν μέρος στο πραξικόπημα.

Τέλος ρωτηθείς σχετικά με το θέμα της Κίνας, της Νότιας Σινικής Θάλασσας, πώς πάνε οι διαβουλεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ν. Κοτζιάς εξήγησε: “όπως θα είδατε, μετά από μια πολυήμερη διαπραγμάτευση που τελείωσε το προηγούμενο Σάββατο και ενώ ήμαστε ακόμα στη Μογγολία καθ’ οδόν για την Ελλάδα, πετύχαμε τρία εξαιρετικά αποτελέσματα:

Το πρώτο είναι να ανταποκρίνονται οι διατυπώσεις στα συμφέροντα της Ελλάδας – γιατί είναι μια χώρα με ειδικά συμφέροντα όσον αφορά την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και ιδιαίτερα όσον αφορά το Αιγαίο. Το δεύτερο ήταν ότι αποκρούσαμε να επιρριφθούν ευθύνες στην Ελλάδα αν δεν έβγαινε απόφαση – γιατί τελικά ήταν άλλα κράτη που αρνούνταν να βγει αυτή η απόφαση. Τρίτον, να είναι τέτοιος ο τόνος και οι διατυπώσεις που να κρατούν ανοιχτό το διάλογο και τη φιλική σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και ιδιαίτερα ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας”.

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top