Διεθνή

Και εγένετο «Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή»

2010-07-08t113218z_1462179971_gm1e6781ib

Υπερψηφίσθηκε σήμερα στο ΕΚ στο Στρασβούργο η νομοθετική πρόταση για τη δημιουργία του νέου οργανισμού ευρωπαϊκού συστήματος διαχείρισης συνόρων, με την ονομασία «Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή» (ΕΣΑ).

Ο νέος αυτός Οργανισμός θα αποτελείται από την αναθεωρημένη και ενισχυμένη Frontex και τις εθνικές αρχές διαχείρισης συνόρων.

Ο νέος κανονισμός εγκρίθηκε με 483 ψήφους υπέρ, 181 κατά και 48 αποχές.

«Είναι ένα ευχάριστο νέο στους χαλεπούς πολιτικούς καιρούς των ημερών» δήλωσε ο Λετονός εισηγητής Άρτης Πάμπρικς (ΕΛΚ) εκφράζοντας την ικανοποίησή του, με την ευκαιρία συνέντευξης τύπου μετά την ψηφοφορία.

Αναγνώρισε ότι ο νέος οργανισμός «δεν αποτελεί τη μοναδική λύση για το μεταναστευτικό και για τη σωστή λειτουργία της ζώνης Σένγκεν, είναι παρ’ όλα αυτά ένα σημαντικό πρώτο βήμα».

Η δημιουργία μιας δεξαμενής 1.500 εφέδρων συνοριοφυλάκων ταχείας αντίδρασης είναι το καινούργιο πλεονέκτημα της ΕΣΑ. Κάθε κράτος θα ορίζει τους συνοριοφύλακες με τους οποίους θα συμμετέχει. Η Λετονία για παράδειγμα θα συμμετέχει με 30, η Ελλάδα με 50, η Κύπρος με 8.

Απαντώντας στα ερωτήματα δημοσιογράφων ο Άρτης Πάμπρικς εξήγησε ότι οι συνοριοφύλακες της ΕΣΑ δεν είναι στρατιώτες και δεν πρόκειται για έναν εν γενέσει στρατό της ΕΕ.

«Τα σύνορα δεν φυλάσσονται από στρατιώτες, εξήγησε, αλλά εθελοντικά οι συνοριοφύλακες της ΕΣΑ, θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν κάποια εκπαίδευση, ώστε σε περίπτωση ανάγκης να μπορούν να αγωνισθούν μαζί».

Στο άρθρο 18 του νομοθετήματος αναφέρονται οι διάφορες πιθανότητες επεμβάσεων της ΕΣΑ.

Σύμφωνα με τον Λετονό εισηγητή, εφ’ όσον υπάρξει μια πίεση στα σύνορα ενός κράτους – μέλους, είτε από μεταναστευτική ροή, είτε από άλλη απειλή, η ΕΣΑ ή το ίδιο το κράτος μέλος, μπορούν να υποβάλλουν επισήμως αίτημα βοήθειας. Εάν δοθεί το πράσινο φως για τη βοήθεια, τότε η ΕΣΑ μπορεί να καλέσει άμεσα, το σώμα άμεσης αντίδρασης, ώστε να φθάσει στην εν λόγω χώρα μέσα σε λίγες ημέρες, ενώ μέσα σε 10 ημέρες το αργότερο θα πρέπει να φθάσει ο εξοπλισμός. Σε αυτήν την περίπτωση η χώρα αυτή έχει την ευθύνη του συντονισμού των επιχειρήσεων.

Στην περίπτωση που ένα κράτος δέχεται πιέσεις στα σύνορά του, αρνείται όμως τη βοήθεια της ΕΣΑ, τότε το Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει να επέμβει για την προστασία των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ, με τη δυνατότητα να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορα της χώρας αυτής με τις άλλες χώρες – μέλη.

Ο Άρτης Πάμπρικς υπογράμμισε ότι η εθνική κυριαρχία ενός κράτους είναι σεβαστή, ο νέος οργανισμός της ΕΣΑ είναι σαν «διατροφικό συμπλήρωμα» και με κανένα τρόπο δεν θα μπορούσε να υποκαταστήσει ένα κυρίαρχο κράτος.

Στο θέμα των επιχειρήσεων επιστροφής μεταναστών, ο ρόλος της ΕΣΑ θα είναι σημαντικά ενισχυμένος σε σύγκριση με αυτόν της Frontex.

Η ΕΣΑ θα λογοδοτεί στο ΕΚ και το Συμβούλιο με την υποβολή τακτικών εκθέσεων.

Ο νέος αυτός κανονισμός αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το Φθινόπωρο, αφού προηγούμενα εγκριθεί από το Συμβούλιο.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top