Διεθνή

Κάλεσμα για εθνική ομοψυχία στις ΗΠΑ μετά το σοκ στο Ντάλας

A2C3324F9DC5CC542622B9C026A58AD5.jpg

Εν μέσω ανησυχιών ότι η φυλετική διάσταση της βίας θα «δηλητηριάσει» τον δημόσιο διάλογο, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι ζήτησαν εθνική ενότητα μετά τη δολοφονία πέντε αστυνομικών στο Ντάλας, που ήλθε στον απόηχο της δολοφονίας δύο μαύρων από αστυνομικά πυρά στη Λουιζιάνα και τη Μινεσότα.

Κάλεσμα για εθνική ενότητα απηύθυναν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη δολοφονία πέντε αστυνομικών στο Ντάλας, αιματοχυσία που ήλθε στον απόηχο του θανάτου δύο αφροαμερικανών από αστυνομικά πυρά στη Λουιζιάνα και τη Μινεσότα.

Ένας δράστης δήλωσε στους αστυνομικούς ότι ήταν οργισμένος από τους πρόσφατους θανάτους μαύρων από τα πυρά αστυνομικών και αποφασισμένος να σκοτώσει λευκούς, ειδικά λευκούς αστυνομικούς.

Εν μέσω ανησυχιών ότι η φυλετική διάσταση της βίας θα «δηλητηριάσει» τον δημόσιο διάλογο, μόλις πέντε μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε ηρεμία και τόνισε πως ολόκληρη η χώρα στέκεται στο πλευρό του Ντάλας.

Ο αμερικανός πρόεδρος έδωσε εντολή οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες για πέντε ημέρες, έως τη δύση του ηλίου στις 12 Ιουλίου.

Ο Πολ Ράιαν, Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, επισήμανε πως κάθε επίθεση εναντίον των ανθρώπων που είναι επιφορτισμένη με την προστασία της ίδιας της κοινωνίας «είναι επίθεση εναντίον όλων μας», και κάλεσε τους Αμερικανούς να μην επιτρέψουν στην οργή τους να βαθύνει τις εθνικές διαιρέσεις.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Χίλαρι Κλίντον, που έχουν «κλειδώσει» το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών αντίστοιχα για τις εκλογές του Νοεμβρίου, ακύρωσαν προεκλογικές εμφανίσεις τους την Παρασκευή.

Η κ. Κλίντον δήλωσε ότι θρηνεί για αστυνομικούς που σκοτώθηκαν ενώ «τελούσαν το ιερό καθήκον τους να προστατεύσουν ειρηνικούς διαδηλωτές».

Ο κ. Τραμπ, που έχει επανειλημμένα γίνει στόχος κριτικής για προκλητικά φυλετικά σχόλια, προέβη σε μία προσεκτική δήλωση, όπου αναφέρει ότι οι ΗΠΑ είναι πια πολύ διαιρεμένες. «Πάρα πολλοί Αμερικανοί έχουν χάσει την ελπίδα […] Αυτό δεν είναι το αμερικανικό όνειρο που όλοι θέλουμε για τα παιδιά μας», συμπλήρωσε.

Η λύση δεν πρέπει ποτέ να είναι η βία, αλλά η «ήρεμη, ειρηνικά, συνεργατική και αποφασιστική δράση», δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης Λορέτα Λιντς.

Επανέλαβε το πρόσφατο μήνυμα Ομπάμα ότι η ανεξέλεγκτη οπλοκατοχή είναι μέρος του προβλήματος και στάθηκε στην ανάγκη να ενισχυθούν οι σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στους αστυνομικούς και τις κοινότητες που προστατεύουν.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top