Οικονομία

«Καμπανάκι» από ΣΕΒ για τις επενδύσεις

550_334_443509.jpg

«Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τον τελευταίο μήνα, αντανακλούν αφενός μεν την αισιοδοξία που έχει δημιουργήσει στην αγορά η συμφωνία για την εκταμίευση της 1ης δόσης του 3ου προγράμματος προσαρμογής, η οποία αναμένεται να αυξήσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, αφετέρου, δε, την ανησυχία για τις επιπτώσεις των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί στα εισοδήματα επιχειρήσεων και νοικοκυριών».

Αυτό επισημαίνει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο οικονομικό δελτίο, αναφερόμενος «στη θετική μεταβολή της βιομηχανικής παραγωγής τον Μάιο, την άνοδο του δείκτη οικονομικού κλίματος στη βιομηχανία, τη σταθεροποίηση των λιανικών πωλήσεων και τη μείωση της ανεργίας, που προέκυψε, κυρίως, από προσλήψεις σε καταλύματα, εστίαση και εμπόριο, ενόψει της τουριστικής περιόδου».

Από την άλλη πλευρά, όπως σημειώνει, «υπάρχει σημαντική υποχώρηση των εξαγωγών, τον Μάιο, τον Απρίλιο ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία υποχώρησε, ενώ τον ίδιο μήνα καταγράφεται υστέρηση στις εισπράξεις από τουρισμό και μεταφορές, λόγω των capital controls, καθώς μεγάλο μέρος των σχετικών συναλλαγών πραγματοποιείται εκτός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Επίσης, οι καταθέσεις των νοικοκυριών, μετά από την άνοδο του Απριλίου, λόγω δώρου Πάσχα τον Μάιο του 2016, παρουσίασαν αρνητική ροή (-840 εκατ. ευρώ), επιστρέφοντας στα επίπεδα εκροής καταθέσεων που παρατηρήθηκαν το φθινόπωρο του 2015 και τον Μάρτιο του 2016».

Ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιουργεί ένα ασταθές ευρωπαϊκό περιβάλλον, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο, με συνέπειες που δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί.

«Η σχεδόν αναπόφευκτη επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, ως συνέπεια της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να εξέλθει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ατονήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον και ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στο εμπορικό ισοζύγιο και στον τουρισμό στην Ελλάδα. Αν και εκτιμάται ότι οι άμεσες συνέπειες στην ελληνική οικονομία θα είναι σχετικά περιορισμένες, είναι αναγκαία η ανάληψη άμεσων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, για να γυρίσει η χώρα σελίδα και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης», καταλήγει ο ΣΕΒ.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top