Οικονομία

«Καμπανάκι» ΔΝΤ σε Ευρώπη: Λύστε το πρόβλημα με τις ιταλικές τράπεζες

550_334_432120.jpg

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε έκκληση για δράση ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες που σχετίζονται με το πιθανό bail-in των μικροεπενδυτών στην Ιταλία, σημειώνοντας ότι «πολύ υψηλά» ποσά μη εξυπηρετούμενων δανείων και αργές νομικές διαδικασίες πιέζουν τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Οι μεταρρυθμίσεις στην χρηματοπιστωτική βιομηχανία «είναι κρίσιμης σημασίας για να παγιωθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα των τραπεζών και να υποστηριχθεί η ανάκαμψη», ανέφερε το Ταμείο σε ανακοίνωσή του, μετά την τακτική αξιολόγηση της ιταλικής οικονομίας. Όπως τόνισε, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φαίνεται να σταθεροποιούνται περίπου στο 18% των συνολικών δανείων.

Το ΔΝΤ υπογράμμισε ότι «οι ανησυχίες που σχετίζονται με το bail-in των μικροεπενδυτών θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον κατάλληλο τρόπο».

Το Ταμείο ενθάρρυνε επίσης την εφαρμογή δράσεων και τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένης της πιο έντονης χρήσης των μηχανισμών εξωδικαστικής αναδιάρθρωσης χρεών, της πιο ισχυρής επίβλεψης και μια συστηματικής αξιολόγησης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών που δεν υπόκεινται σε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως θυμίζει το Bloomberg, οι διαπραγματεύσεις Ιταλίας και Κομισιόν για την ανακεφαλαιοποίηση της Monte Paschi και άλλων τραπεζών, έχουν «κολλήσει» στο αν οι πιστωτές θα πρέπει να υποστούν απώλειες αν χρησιμοποιηθούν χρήματα των φορολογουμένων.

Η Ιταλία είναι υπέρ μιας προληπτικής ανακεφαλαιοποίσης, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων, κάτι που επιτρέπει στις κυβερνήσεις να τονώνουν τα ιδρύματα όταν προκύπτουν «κεφαλαιακά κενά» στα stress tests, αναφέρουν πηγές του πρακτορείου.

Η οικονομική ανάκαμψη της Ιταλίας «πιθανώς θα παραταθεί και θα τεθεί σε κινδύνους», με την ανάπτυξη να αναμένεται να αγγίξει το 1,1% φέτος και το 1,3% το 2017, τόνισε το ΔΝΤ.

ΠΗΓΗ: Euro2day

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top