Διεθνή

Καθεδρικός ναός γέμισε «ουράνια τόξα»

ekklhsiaektrh5.jpg

Ένα ευρύ φάσμα φωτός και χρωμάτων εγκατέστησε μέσα στον ιστορικό ναό του Αγίου Ιωάννη στο Σκάνθορπ η βρετανίδα καλλιτέχνης Liz West. Ο ναός στις μέρες μας λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος, με την επωνυμία Visual Arts Centre, η βρετανίδα καλλιτέχνης Liz West. Τα ουράνια τόξα που δημιουργήθηκαν και εκτέθηκαν από τις 14 Μαΐου έως τις 25 Ιουνίου στον γοτθικού ρυθμού ναό ακούν στο όνομα «Our Colour Reflection».

ekklhsiaektrh1.jpg

Εκατοντάδες καθρέφτες σε σχήμα δίσκου, διαφορετικών διαμέτρων 30, 40, 50 και 60 εκατοστών, 15 διαφορετικών χρωμάτων, στο πάτωμα του αυστηρού εσωτερικού του κτίσματος αντανακλούν τις ακτίνες φωτός που εισβάλλουν από έξω και «ραντίζουν» τον χώρο με μια βεντάλια αποχρώσεων.

ekklhsiaektrh2.jpg

«Η εγκατάσταση “Our Colour Reflection” γεννά έναν διάλογο μεταξύ του θεατή και του σκηνικού, χρησιμοποιώντας περισσότερους από 700 καθρέπτες από επιχρωματισμένο ακρυλικό […] Είναι τοποθετημένοι σε διαφορετικά ύψη ώστε, ταυτόχρονα, και να αντανακλούν την οροφή του παλιού κεντρικού κλίτους, αποκαλύπτοντας πλευρές του αρχιτεκτονήματος που στην αντίθετη περίπτωση θα παρέμεναν αόρατες, αλλά και να προβάλλουν χρώμα προς τα πάνω μέσα στο εσωτερικό του ιστορικού ναού» εξηγεί η Liz West.

ekklhsiaektrh3.jpg

«Είναι παιχνιδιάρικο, ευγενικό, καθηλωτικό και πιθανώς η πιο βαθυστόχαστη και ήσυχη δουλειά μου» εξομολογείται και αφηγείται ότι από τότε που έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης έχει κρυφακούσει σχόλια επισκεπτών.

«Μια κυρία παρατήρησε ότι έμοιαζε σαν το χρωματιστό γυαλί να είχε πέσει απ’ τα παράθυρα στο πάτωμα, τρεμοπαίζοντας στο ηλιόφως. Το έργο αλλάζει διαρκώς, ανάλογα με την ώρα. Καθώς πέφτει το σκοτάδι, οι προβολείς στο εσωτερικό σκορπίζουν ζωηρόχρωμες κηλίδες προς τα πάνω, στο εσωτερικό του πρώην ναού. Με το φως της μέρας, ένας επισκέπτης στεκόταν περιμένοντας μια ηλιαχτίδα να περάσει τα παράθυρα και να προσκρούσει πάνω στους καθρέφτες. Όλοι είπαν ότι έμοιαζε σαν να περιμέναμε ένα ουράνιο τόξο να ξεπηδήσει, κι όταν συνέβη ήταν για λίγο, πριν εξαφανιστεί το ίδιο γρήγορα, αλλά είχε αφήσει ένα λαμπερό κι αστραφτερό ίχνος στο μυαλό τους» λέει.

ekklhsiaektrh4.jpg

Από τις 4 Ιουλίου η εγκατάσταση «Our Colour Reflection» θα φιλοξενείται στον ιστορικό ναό του Αγίου Μάρκου, στο κεντρικό Λονδίνο.

«Η επόμενη παραγγελία είναι για την έκθεση “Summer Colour and Vision” στο Natural History Museum και θα επιτρέπει στους επισκέπτες να δουν τον εαυτό τους υπό ένα διαφορετικό φως καθώς μπαίνουν στον εκθεσιακό χώρο και βρεθούν μέσα στο έργο μου. Το “Our Spectral Vision” εμπνέεται από το χρωματικό φάσμα του Νεύτωνα: ακτίνες φωτός σε κάθε χρώμα του ουράνιου τόξου θα εξακοντίζονται από πέντε πρίσματα, κατασκευασμένα από ειδικό χρωματιστό γυαλί, δημιουργώντας μια οπτική παραίσθηση».

ekklhsiaektrh5.jpgekklhsiaektrh6.jpgekklhsiaektrh7.jpgekklhsiaektrh8.jpgekklhsiaektrh9.jpgekklhsiaektrh10.jpg

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top