Πολιτική

Κατρούγκαλος: Τρεις «φυλές» στη ΝΔ – Οι ακροδεξιοί, τα «φυντάνια» του Σαμαρά και οι καραμανλικοί

%CE%93%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%

Για την στάση που πρόκειται να κρατήσει η Ελλάδα απέναντι στους δανειστές  στο θέμα των εργασιακών μίλησε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο στο μέτωπο των εργασιακών, που θα ανοίξει το Φθινόπωρο, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι υπάρχουν τρία βασικά θέματα, ένα που θέτει η ελληνική πλευρά για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και δύο που θέτουν οι δανειστές, για τις ομαδικές απολύσεις και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, κυρίως λόγω των επιδιώξεων του ΔΝΤ. Δεν υπάρχουν άλλα θέματα, όπως η φιλολογία για τον 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, δεν θα μπουν καν στο τραπέζι, τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Και πρόσθεσε: «Στρατηγική της κυβέρνησης είναι να διαμορφωθεί κοινή θέση της ελληνικής πλευράς σε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, εργοδότες και εργαζόμενους, ώστε να απομονωθούν ξανά οι φωνές των δανειστών (και κυρίως του ΔΝΤ), όπως έγινε εφικτό και στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό. Έτσι, την ερχόμενη Τρίτη 12 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση ώστε να υπάρξει ένα ελάχιστο συμφωνίας».

Ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε και για το θέμα της μαύρης εργασίας στη χώρα μας, λέγοντας: «Από το 25% της αδήλωτης εργασίας, εντελώς “μαύρη” είναι μόνο το 15%, καθώς είναι εκτενές το φαινόμενο να εργάζονται κάποιοι πλήρες ωράριο (και υπερωρίες) ενώ είναι δηλωμένοι ως ημιαπασχολούμενοι με 4ωρη εργασία. Οι άνθρωποι αυτοί δεν αμείβονται κανονικά, πρόκειται για μία εργασιακή ζούγκλα που αφορά κυρίως τους ίδιους τους εργαζόμενους, πέρα από τη ζημιά στα ασφαλιστικά ταμεία από τις εισφορές που δεν καταβάλλονται. Το υπουργείο προωθεί την αντιμετώπιση του φαινομένου με τρεις τρόπους: την ενίσχυση του προσωπικού στην Επιθεώρηση Εργασίας, τη νομοθέτηση αυστηρότερων αλλά και εξορθολογισμένων προστίμων (τον ερχόμενο Σεπτέμβριο) και την ενσωμάτωση στο πλαίσιο των δοκιμασμένων και πετυχημένων πρακτικών που συστήνει ο ILO.

Σε σχετική ερώτηση για το ΕΚΑΣ, απάντησε: «Ο περιορισμός του ΕΚΑΣ δεν ήταν δική μας απόφαση, μας ήρθε από τη συμφωνία με του δανειστές το περασμένο Καλοκαίρι, δεν είναι από αυτά που ψηφίσαμε με την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Ο στόχος μας ήταν να βρούμε καλύτερα μέτρα για το μέλλον και το καλύτερο, κατά τον ίδιο, ήταν η εφαρμογή της Εθνικής Σύνταξης, που αποδίδεται χωρίς έλεγχο εισοδημάτων, όπως συμβαίνει σήμερα με το ΕΚΑΣ.

Το πρόβλημα παραμένει μέχρι το 2018, οπότε θα ισχύσει το νέο πλαίσιο και αναζητούμε περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης, όπως η μείωση της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη από το 25% στο 10% που αποφασίσαμε.

‘Οταν το 2018 θα εφαρμοστεί ο νέος μηχανισμός με την Εθνική Σύνταξη, αυτή θα είναι μεγαλύτερη και οι πρώτοι άμεσα κερδισμένοι θα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι».

Ο κ.Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και στην κατάσταση στη ΝΔ, σχολιάζοντας: «Πρόκειται για τρεις διαφορετικές φυλές, από τις οποίες οι δύο είναι σε έναν αταίριαστο γάμο, ενώ η τρίτη κοιτάζει. Από τη μία πλευρά είναι οι ακροδεξιοί, οι προσθήκες από το ΛΑΟΣ και τα “φυντάνια” του Σαμαρά, που συνεργάζονται με το φαινομενικά κυρίαρχο σήμερα νεοφιλελεύθερο μέτωπο. Από την άλλη πλευρά, είναι η παραδοσιακή καραμανλική Δεξιά. Εν πολλοίς, είναι ξένοι στο ίδιο κόμμα, δεν έχουν δεσμούς και ιδεολογική συγγένεια».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top