Οικονομία

Κατσέλη: Πέρασαν τα χειρότερα για την Ελλάδα

550_334_426374.jpg

Τα χειρότερα φαίνεται πως έχουν περάσει για την Ελλάδα και υπάρχει επιστροφή στην πολιτική σταθερότητα, δήλωσε στο CNBC η Λούκα Κατσέλη, τονίζοντας ωστόσο πως δεν πρέπει να ωραιοποιείται η κατάσταση.

«Εξακολουθεί να υπάρχει πολύς κόσμος με πολλά προβλήματα, κόσμος που δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα σε μηνιαία βάση, οι συντάξεις κόπηκαν τα τελευταία χρόνια, οι μισθοί κόπηκαν, έχουμε χάσει το 25% του ΑΕΠ μας και η ανεργία εξακολουθεί να είναι 24-25%.

Άρα, η κρίση εξακολουθεί να είναι μαζί μας και το πολιτικό σύστημα και οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να διαχειριστούν την κρίση αυτή, να δουν πώς μπορούν να αμβλύνουν την κατάσταση για πολλούς συμπολίτες μας, και το τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει επίσης ευθύνη να χρησιμοποιήσει τα περιθώρια που έχει ώστε να ρίξει ρευστότητα στην οικονομία, ιδιαίτερα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα».

Ερωτηθείσα για το ζήτημα των «κόκκινων δανείων», η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών είπε πως «έχουμε αρχίσει να παίρνουμε πολύ τολμηρά μέτρα και έχουμε δεσμευτεί να μειώσουμε τα NPLs».

Υπενθύμισε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονταν στο 4,5% των συνολικών δανείων το 2007-2008 και τώρα ανέρχονται στο 43%. «Είναι το αποτέλεσμα της ίδιας της κρίσης και της μείωσης της συνολικής ζήτησης. Άρα, η προτεραιότητα είναι να επιστρέψουμε στην ομαλότητα και να αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης. Προτεραιότητα είναι η οικονομία να τα πάει καλύτερα ώστε να μπορέσουμε να αρχίσουμε να έχουμε ανάκαμψη των δανείων».

«Όμως σημασία έχουν και οι ενεργές πολιτικές», τόνισε η κα Κατσέλη. «Οι τράπεζες έχουν επενδύσει σε μονάδες special assets ιδιαίτερα για τα δάνεια της λιανικής και τα στεγαστικά δάνεια. Πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα σε επίπεδο επιχειρηματικών δανείων όπου πρέπει να αναδιαρθρώσουμε εταιρείες και γι’ αυτό θα χρειαστούμε και θα χρησιμοποιήσουμε την βοήθεια τρίτων μερών, για την οποία τώρα έχουμε το νομοθετικό πλαίσιο και για την διαχείριση μέρους των δανείων αλλά και ενδεχομένων για πώληση κάποιων εξ αυτών».

ΠΗΓΗ: Euro2day

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top