Οικονομία

Κόλπο και με το αναδρομικό ψαλίδι στις επικουρικές

550_334_304310.jpg

Αναδρομικό ψαλίδι έρχεται σε έναν μήνα στις επικουρικές και μάλιστα ο «κόφτης» πιάνει δύο συντάξεις πίσω, δηλαδή όχι μόνο τη σύνταξη Ιουλίου, η οποία καταβλήθηκε στις 4/7 αλλά και τη σύνταξη Ιουνίου που πληρώθηκε στις 27/5, παρότι ο νόμος για τις περικοπές επικουρικών ισχύει μετά την 1/6/2016 και μετά.

Μολονότι οι συνταξιούχοι λόγω της μετάθεσης στις ημερομηνίες δεν πληρώθηκαν μέσα στον Ιούνιο, εντούτοις το υπουργείο Εργασίας και το ΕΤΕΑ θα επιβάλλουν αναδρομικά τις μειώσεις και στη σύνταξη μηνός Ιουνίου που καταβλήθηκε, όμως, τον Μάιο, δηλαδή πριν ισχύσει ο νόμος.

Η διαφορά

Έως το τέλος του 2016, το ψαλίδι θα έχει γίνει σε επτά πληρωτέες συντάξεις, ήτοι του Ιουνίου, Ιουλίου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, ενώ αν εφαρμοζόταν «κατά γράμμα» ο νόμος και ξεκινούσαν οι περικοπές από 1/6/2016 τότε θα αφορούσαν στις συντάξεις έξι μηνών, ήτοι Ιουλίου – Δεκεμβρίου 2016.

Με την αλλαγή των ημερομηνιών πληρωμής, παρότι έως το τέλος του 2016 θα γίνουν έξι καταβολές στον εκάστοτε τρέχοντα μήνα (4 Ιουλίου, 2 Αυγούστου, 2 Σεπτεμβρίου, 4 Οκτωβρίου, 2 Νοεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου 2016), οι συνταξιούχοι θα έχουν ψαλίδι σε επτά συντάξεις, καθώς ο «κόφτης» πιάνει και την σύνταξη Ιουνίου που πληρώθηκε όμως τις 17 Μαΐου, δηλαδή πριν από την έναρξη του νόμου για τις περικοπές στις επικουρικές.

Με μια μέση περικοπή 25% η δαπάνη για τις επικουρικές συντάξεις μειώνεται κατά περίπου 75 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα από τον Αύγουστο του 2016 και μετά.

Αυτή η εξοικονόμηση, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, θα μεταφερθεί στις συντάξεις των δύο προηγούμενων μηνών, ήτοι 75 εκατ. ευρώ για τον Ιούλιο και 75 εκατ. ευρώ για τον Ιούνιο.

Το αποτέλεσμα των αναδρομικών μειώσεων για την τσέπη των συνταξιούχων θα είναι για παράδειγμα ως εξής:

– Συνταξιούχος που πήρε 290 ευρώ τον Ιούλιο, με μια μέση μείωση 25% (-72,5 ευρώ) θα έχει επικουρική 217,5 ευρώ από τον Αύγουστο και μετά. Επειδή όμως στην πληρωμή του Αυγούστου θα πέσουν και οι αναδρομικές μειώσεις δύο μηνών, η σύνταξη θα είναι μόλις 72,5 ευρώ!

– Συνταξιούχος με επικουρική 350 ευρώ σήμερα και μείωση 30% (-105 ευρώ) θα έχει νέο ποσό 245 ευρώ από τον Αύγουστο και μετά. Επειδή όμως θα του γίνει αναδρομική μείωση σε δύο συντάξεις πίσω, τον Αύγουστο του βγαίνουν να πάρει μόλις 35 ευρώ!

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr

Μύθος η… αναπλήρωση του ΕΚΑΣ

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top