Οικονομία

Κομισιόν: Στο προσεχές μέλλον οι αποφάσεις για τα ελλείμματα σε Ισπανία και Πορτογαλία

550_334_413156.jpg

Του Θάνου Αθανασίου

Στο προσεχές μέλλον παραπέμπει η Κομισιόν την απόφαση για την διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος σε Ισπανία και Πορτογαλία, μετά από ενδελεχή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο κολέγιο των επιτρόπων, που συνεδρίασε στο Στρασβούργο.

Το σύνολο σχεδόν των επιτρόπων, με ελάχιστες εξαιρέσεις υποστήριξαν την εισήγηση του επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, πως “οι κανόνες πρέπει να εφαρμοστούν έξυπνα” και πως “δεν είναι τώρα η ώρα” για προτάσεις που περιλαμβάνουν ακόμα και την επιβολή προστίμων. Αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί όμως πριν το τέλος του μήνα αν δεν συντρέξουν ορισμένες προϋποθέσεις.

Στην πράξη οι επίτροποι αναμένουν και τη συζήτηση στο προσεχές eurogroup και ecofin της ερχόμενης Δευτέρας και Τρίτης στις Βρυξέλλες, γνωρίζοντας ότι σύμφωνα με το “γράμμα”, αλλά όχι και με το “πνεύμα” των κανόνων του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης θα έπρεπε να “εντείνει” τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος ενεργοποιώντας σχετικό άρθρο περί μη συμμόρφωσης. Το θέμα απασχολεί παράλληλα και το euro working group που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες για την προετοιμασία του eurogroup.

Πάντως ο επίτροπος Μοσκοβισί έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις “πως η Κομισιόν δρα με δύο μέτρα και δύο σταθμά στην περίπτωση αυτών των χωρών” για πολιτικούς λόγους, αναρτώντας στο twitter πως “το σύμφωνο έχει έξυπνους και ευέλικτους κανόνες που απαιτούν εφυή εφαρμογή”.

Πορτογαλία και Ισπανία έχουν στο θέμα αυτό την αμέριστη στήριξη της Γαλλίας, αλλά και δειλά την ανοχή της Φιλανδίας που αν και χώρα του στενού νομισματικού πυρήνα η οποία παραδοσιακά υποστηρίζει απλές προσεγγίσεις στο θέμα των κανόνων, εκτιμά ότι πρέπει να γίνει “έξυπνη εφαρμογή τους” – το τελευταίο θεωρείται παρακαταθήκη του εμβληματικού υπουργού οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στην χάραξη της ισορροπημένης φιλανδικής οικονομικής πολιτικής για το ευρώ.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top