Οικονομία

Κουντουρά: Έως το τέλος του έτους η αναγνώριση 90 ιαματικών πηγών

550_334_409208.jpg

Την αναγνώριση 90 ιαματικών πηγών σε όλη τη χώρα θα έχουν ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του έτους, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

«Συστήσαμε επιτροπή, που αναγνωρίζει τις ιαματικές πηγές και, ήδη, έχουμε αναγνωρίσει πολλές πηγές, περίπου πενήντα, που ήταν επί δεκαετίες στα συρτάρια, ενώ υπολείπονται άλλες 40, οι οποίες έχουν πλήρη φάκελο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, επιστρέφοντας σήμερα από διήμερη περιοδεία στον Νομό Πέλλας, στη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τη διοίκηση του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, ενώ επισκέφθηκε και τα Λουτρά Πόζαρ (Λουτρακίου).

«Σε νόμο που ψηφίστηκε προ ημερών, φέραμε τρεις νομοθετικές ρυθμίσεις, που λύνουν οριστικά χρονίζοντα ζητήματα για την αναγνώριση των ιαματικών πηγών, καθώς προσδιορίζονται οι ευεργετικές τους ιδιότητες, ενώ διευκολύνονται αλλαγές στην κατεύθυνση απλοποίησης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, που ήταν δύσκολη, καθώς τα ιαματικά νερά χαρακτηρίζονταν ως απόβλητα από τη νομοθεσία, βρίσκονταν, δηλαδή, στην πιο αυστηρή κατηγορία, αντίστοιχη με τις βιομηχανίες. Λύσαμε αυτά τα θέματα και θα απλοποιηθεί η αδειοδότηση, για να διευκολυνθούν και οι επενδύσεις.

Προχωρήσαμε και καταφέραμε να τρέξουμε πολύ τους χρόνους μας. Υπολείπονται 40 ιαματικές πηγές μέχρι τις 90, αλλά έχουν όλες πλήρη φάκελο και η αναγνώρισή τους αναμένεται να προχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους», επισήμανε η κ. Κουντουρά.

Ανάγκη για πιο αποτελεσματική συνεργασία με την Περιφέρεια

Στη διάρκεια της περιοδείας της στον Νομό Πέλλας -μετά από πρόσκληση της υφ. Βιομηχανίας και βουλευτού Πέλλας Θεοδώρας Τζάκρη- που ξεκίνησε την Παρασκευή το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, η κ. Κουντουρά ξεναγήθηκε, επίσης, στον Αρχαιολογικό Χώρο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, στο Μουσείο Νερού της Έδεσσας και το Πάρκο των Καταρρακτών, στο ανεμοδρόμιο Παναγίτσας, στον παραδοσιακό οικισμό του Αγίου Αθανασίου, ενώ επισκέφθηκε την Ι. Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Αρχάγγελο και την Όρμα.

«Η περιοχή έχει μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης, διότι υπάρχει η δυνατότητα πολλών θεματικών, εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως αθλητικός, θρησκευτικός, ιαματικός, πολιτιστικός, αεροτουρισμός και ο τουρισμός των extreme sports.

Με εντυπωσίασε η πολύ μεγάλη προσπάθεια από τους ιδιώτες με τη βοήθεια και της τοπικής αυτοδιοίκησης για δωδεκάμηνο τουρισμό, που φυσικά είναι το ζητούμενο, καθώς ανοίγει τα σύνορα και είναι η γέφυρα για διάφορες δραστηριότητες, όπως η παραγωγή, το εμπόριο, η ενέργεια και φυσικά οι επενδύσεις», ανέφερε η αν. υπουργός.

Σε ό,τι αφορά στις ελλείψεις που διαπίστωσε, όπως διευκρίνισε, σχετίζονται κυρίως με τις υποδομές στον οδικό άξονα.

Επισήμανε δε την ανάγκη για πιο αποτελεσματική συνεργασία με την Περιφέρεια «για να δούμε τι γίνεται με τις εθνικές οδούς, γιατί η πρόσβαση πρέπει να είναι εύκολη, να δούμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις, οι ίδιοι οι δήμοι να ενταχθούν σε προγράμματα π.χ για να εκσυγχρονιστούν οι αναβατήρες στο Καϊμάκτσαλαν, να δούμε τι γίνεται με το επιχειρησιακό πρόγραμμα σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους δήμους, να δούμε τι γίνεται και με το ΕΣΠΑ όπου στο παρελθόν υπήρχαν υπερδεσμεύσεις και όλοι μαζί να δώσουμε προστιθέμενη αξία στην περιοχή και να μεγαλώσει η τουριστική περίοδος».

«Όλοι μαζί μπορούμε να ενεργοποιηθούμε, αν υπάρχει διάθεση συνεργασίας, που μπορεί να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματική», πρόσθεσε.

Την ανάγκη να συνδεθεί το τουριστικό προϊόν με την πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή επισήμανε η κ Τζάκρη.

«Η Πέλλα έχει ιδιαιτέρως ποιοτικά προϊόντα, τόσο στην πρωτογενή παραγωγή, όσο και στη μεταποίησή τους, που μπορούν να συνδυαστούν με το τουριστικό προϊόν.
 
Το υπουργείο Ανάπτυξης, ειδικά τα χαρτοφυλάκια της Βιομηχανίας και του Τουρισμού, ετοιμάζουν, μαζί με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μία πολυεπίπεδη συνεργασία του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό», ανέφερε.

Όπως εξήγησε, στόχος είναι η σύνδεση της παραγωγικής βάσης της χώρας με τον τουρισμό, ώστε να μετατραπεί η «κρίση», σε «ευκαιρία» για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top