Οικονομία

Κραδασμοί στην οικονομία της Ευρωζώνης

550_334_504182.jpg

Στη λήψη σημαντικών αποφάσεων θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η Ευρώπη, καθώς οι πολλαπλές απειλές και οι κίνδυνοι για την οικονομική συνοχή της Ένωσης δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό. Ιταλικές τράπεζες, Ισπανία, Πορτογαλία και Brexit δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του κοινού νομίσματος, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ κίνησαν χθες την διαδικασία για την επιβολή κυρώσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία, διαπιστώνοντας ότι οι δύο χώρες δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την διόρθωση των ελλειμμάτων τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ecofin, εντός των επόμενων 20 ημερών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στο Συμβούλιο το ύψος των οικονομικών κυρώσεων. Από την πλευρά τους, Ισπανία και Πορτογαλία έχουν διορία δέκα ημερών προκειμένου να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για την μείωση των ελλειμμάτων.

Αντιμέτωπες με κυρώσεις Ισπανία και Πορτογαλία για τα υψηλά ελλείμματα

«Πράσινο φως» από Ecofin για κυρώσεις κατά Ισπανίας – Πορτογαλίας

Την ίδια στιγμή, σε κορυφαίο «πονοκέφαλο» για την Ευρωζώνη εξελίσσονται οι προσπάθειες της Ρώμης να διασώσει τις ιταλικές τράπεζες. Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση Ρέντσι προσπαθεί να παρακάμψει κανονισμούς και περιορισμούς της Κομισιόν, κάτι που οι Βρυξέλλες δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να επιτρέψουν. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι οποιοδήποτε… ατύχημα με τις ιταλικές τράπεζες θα μπορούσε να συμπαρασύρει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και να δημιουργήσει μεγάλες περιπέτειες.

Σόιμπλε: Η Ε.Ε. έχει τα εργαλεία για να λάβει τη σωστή απόφαση για τις ιταλικές τράπεζες

Ρέντσι: «Εφικτή» μια συμφωνία για τη στήριξη των τραπεζών από την Κομισιόν

Εξάλλου, τα βλέμματα όλων είναι σήμερα στραμμένα στην Τερέσα Μέι, η οποία αναλαμβάνει και επίσημα την πρωθυπουργία της Βρετανίας. Τα αχαρτογράφητα νερά του Brexit δημιουργούν έντονο προβληματισμό στην Ευρώπη, ενώ την ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζητούν επιτακτικά από το Ηνωμένο Βασίλειο να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την έξοδο από την ΕΕ, προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα μίας παρατεταμένης αβεβαιότητας.

Ρουμελιώτης: Κανένα «φως» εάν Μέρκελ και Σόιμπλε επιμείνουν στην λιτότητα

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top