Διεθνή

Κρίσιμες ώρες για την ειρήνη στη Συρία

2016-07-06T110145Z_1073693610_D1BETNZUBX

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα εκτίμησε σήμερα ότι η στιγμή είναι «κρίσιμη» για την εξεύρεση μιας λύσης στην κρίση, η οποία θα συνδυάζει τον αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και την πολιτική μετάβαση στην εμπόλεμη χώρα.

«Η στιγμή είναι κρίσιμη. Από τώρα ως τον Σεπτέμβριο έχουμε ακόμη ένα ανοικτό παράθυρο για να βρούμε μια φόρμουλα που θα συνδυάζει τον αγώνα εναντίον τους Ντάες (σ.σ. ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά) και του Αλ Νούσρα (σ.σ. το Μέτωπο Υποστήριξης, ο συριακός βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία) με την πολιτική μετάβαση», είπε ο Μιστούρα στη Ρώμη.

Ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ εκτίμησε εξάλλου έπειτα από μια συνάντησή του με τον επικεφαλής της διπλωματίας της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι ότι «το κλειδί βρίσκεται σε μια ενδεχόμενη συνεννόηση ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ».

Οι δύο χώρες αυτές «έχουν δείξει ότι είναι ικανές να επιτύχουν συμφωνία και οι άλλοι ακολουθούν», εξήγησε ο ντε Μιστούρα.

Ο απεσταλμένος επιβεβαίωσε την «σταθερή πρόθεση» του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και του ιδίου να «επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για τη Συρία (…) το συντομότερο δυνατόν».

Πριν από λιγότερες από δύο εβδομάδες, ο ντε Μιστούρα είχε ήδη διαβεβαιώσει σε δηλώσεις του στην έδρα του ΟΗΕ πως ελπίζει πάντα ότι θα συγκαλέσει εκ νέου ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μέσα στον Ιούλιο.

«Στοχεύουμε τον Ιούλιο αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα και όχι χωρίς εγγυήσεις», είχε δηλώσει ο επιτετραμμένος αφού ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κεκλεισμένων των θυρών.

Είχε εξηγήσει πως θέλει να έχει εγγυήσεις πως «όταν συγκαλέσουμε τις διαπραγματεύσεις, θα υπάρχει μια πιθανότητα να επιτύχουμε πρόοδο προς μια πολιτική μετάβαση ως τον Αύγουστο».

Πρόκειται για ένα από τα κυριότερα ζητήματα διαφωνίας στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και την ένοπλη αντιπολίτευση, με τα δύο μέρη να έχουν εντελώς διαφορετική άποψη για τον ρόλο που θα διαδραματίσει ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ σε μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης.

Από την αρχή της χρονιάς διεξήχθησαν στη Γενεύη δύο γύροι εκ του σύνεγγυς συνομιλιών ανάμεσα στο συριακό καθεστώς και την αντιπολίτευση, χωρίς να σημειωθεί απτή πρόοδος. Βάσει του οδικού χάρτη που είχε ορίσει ο ΟΗΕ, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να καταλήξουν στην ανάληψη της εξουσίας από μια μεταβατική κυβέρνηση ως την 1η Αυγούστου, την κατάρτιση νέου Συντάγματος και την διοργάνωση εκλογών ως τα μέσα του 2017.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top