Πολιτική

Κυβερνητική πηγή: Όπως έλεγε ο Μάο «Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση»

1E207907F2B73F00B416544CB4494017.jpg

«Δεν έχει αλλάξει κάτι στον σχεδιασμό μας. Όπως έλεγε ο Μάο. Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση σημειώνει ανώτατη κυβερνητική πηγή» αναφερόμενη στον εκλογικό νόμο.

«Δεν έχει αλλάξει κάτι στον σχεδιασμό μας. Όπως έλεγε ο Μάο: Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση σημειώνει ανώτατη κυβερνητική πηγή» αναφερόμενη στον εκλογικό νόμο.

Σύμφωνα με τον ανώτατο αξιωματούχο, η κυβέρνηση προτίθεται να ανοίξει άμεσα με πολύ καθαρό και έντιμο τρόπο τη συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και όχι πριν τις εκλογές και δεν μπορεί κανείς να την κατηγορήσει γι’ αυτό. Υπενθύμισε εξάλλου ότι η αριστερά μιλάει 40 χρόνια γι’ αυτό, ενώ υπογράμμισε ότι αν έπραττε το αντίθετο θα μπορούσε να θεωρηθεί υπόλογη.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι η συναίνεση είναι απαραίτητη για να προχωρήσει αυτή η κυβέρνηση σε μεγάλες θεσμικές τομές και αλλαγές τόσο στον πολιτικό χάρτη και στο πολιτικό σύστημα όσο και στον εκλογικό νόμο και τη Συνταγματική αναθεώρηση. Παράλληλα, απέδωσε την εξέλιξη των διαβουλεύσεων στην ωριμότητα που θα επιδείξει το πολιτικό σύστημα.

Επιπλέον, κατηγορεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης για αναξιοπιστία και έλλειψη σοβαρότητας

Για το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι, πριν από ένα χρόνο πρότεινε απλή αναλογική, όμως διστάζει τώρα να ψηφίσει την ίδια πρόταση, ενώ υποστήριξε ότι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την συνταγματική αναθεώρηση. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι, παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συμφωνεί με δημοψηφίσματα και με απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, δέχεται εντούτοις να συναινέσει στο άνοιγμα άρθρων που διαφωνεί υπό την προϋπόθεση ότι και η κυβέρνηση θα ανοίξει με τη σειρά της άρθρα με τα οποία διαφωνεί, προκειμένου να δώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση θεωρεί ως προαπαιτούμενο την αποδοχή της απλής αναλογικής από την αντιπολίτευση, προκειμένου αυτός που έρχεται πρώτος έστω και με μία μονάδα διαφορά να μην λαμβάνει το μπόνους των 50 εδρών, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε μάλιστα ότι η ψήφος πρέπει να είναι ισότιμη και η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει την απλή αναλογική, θέλει δημοψηφίσματα και δικαιότερο εκλογικό σύστημα, όπως και απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ επιφυλάχθηκε να προσδιορίσει τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Για την καθημερινότητα

Αναφερόμενος εκτενώς στην καθημερινότητα που βιώνει η χώρα, υπό τη σημερινή κυβέρνηση, ο κυβερνητικός αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι οι συνθήκες στον χώρο της υγείας είναι εξαιρετικά δύσκολες, πρόσθεσε ωστόσο ότι γίνεται σημαντική δουλειά.

«Μην ξεχνάμε όμως που βρισκόμασταν ένα χρόνο πριν» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε την Ελλάδα μία προστατευμένη οικονομία από την οποία έχει φύγει η αβεβαιότητα μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και αναφερόμενος στον Αντώνη Σαμαρά δήλωσε: «Αυτά που φέρνουμε μαζί μας από το Πεκίνο ούτε που τα είχε φανταστεί ο Σαμαράς κάποια χρόνια πριν. Όχι γιατί έφταιγε ο ίδιος αλλά η οικονομία ήταν σε μια πολύ διαφορετική φάση από αυτή που είναι σήμερα».

Επιπλέον, σημείωσε ότι στρατηγικός στόχος είναι τα επίπεδα ανεργίας να έχουν φτάσει το 2021 σε αυτά της Ευρωπαϊκής κανονικότητας και εκεί αποσκοπούν οι επενδύσεις τις οποίες αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα και ταχύτητα η κυβέρνηση.

«Δεν υπάρχει πιο προοδευτική και πιο αριστερή πολιτική από αυτή» αναφέρει.

Για τα εργασιακά

Μιλώντας για τα εργασιακά, ο αξιωματούχος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, αποδίδοντας αυτή του τη στάση στο φόβο και την αβεβαιότητα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, γεγονός αποτρεπτικό, όπως ισχυρίζεται, για να ανοίξει ένας νέος γύρος.

Χαρακτήρισε το εργασιακό σύστημα στην Ελλάδα ιδιαίτερα ευέλικτο και τόνισε ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν συνθήκες σταθερότητας στους εργαζόμενους και όχι περαιτέρω ευελιξία.

Εξέφρασε δε την πεποίθησή του, ότι θα επιτύχει την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και αποκάλυψε ότι σε αυτή την προσπάθεια σύμμαχοί του είναι ο Γιούνκερ και ο Γκάμπριελ. Όπως μάλιστα του εκμυστηρεύτηκε ο Γκάμπριελ, αυτό είναι κατοχυρωμένο από το σύνταγμα στη Γερμανία και μπορεί να το απαιτήσει και η Ελλάδα εφόσον προβλέπεται στο σύνταγμα.

Για τις ομαδικές απολύσεις σημείωσε ότι δεν τις ζητάει κανείς, «ούτε ο ΣΕΒ, ούτε κανένας», αλλά αν χρειαστεί θα επιφορτιστεί με το ζήτημα μία ανεξάρτητη αρχή, κοινή συναινέσει ανάμεσα σε συνδικάτα και σε εργαζόμενους.

Για την δεύτερη αξιολόγηση

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος εξέφρασε την επιθυμία να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η αξιολόγηση, προκειμένου να αλλάξει το κλίμα, ανεξαρτήτως του Brexit και άλλων εξελίξεων, ενώ αποκάλυψε ότι τον Ιούλιο θα έρθει στην Αθήνα ο Μοσκοβισί, προκειμένου να βρεθεί ένας τρόπος για καλύτερο micro management.

«Εμείς θέλουμε τον Οκτώβριο να κλείσει η αξιολόγηση».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top