Οικονομία

Κύμα «λουκέτων» σαρώνει την αγορά

550_334_408074.jpg

Δραματική είναι η κατάσταση στην αγορά με τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να υποστηρίζουν ότι τις «κρατάνε με νύχια και με δόντια» ανοικτές.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας το πρώτο πεντάμηνο του 2016, πανελλαδικά 15.435 επιχειρήσεις έβαλαν «λουκέτο».

Η υψηλή φορολογία, η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα αλλά και τα capital controls οδηγούν σε αδιέξοδο ακόμα και τις υγιείς επιχειρήσεις.

«Η αγορά έχει στερέψει από ρευστό» ισχυρίζονται ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τονίζουν ότι «Αδυνατούμε να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας… Θα αναγκαστούμε να κλείσουμε τις επιχειρήσεις μας και μαζί με εμάς θα οδηγηθούν στην ανεργία και οι εργαζόμενοι μας».

Όπως λένε, η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά «μοιάζει μη αναστρέψιμη» ενώ δηλώνουν βέβαιοι ότι οι θερινές εκπτώσεις δεν θα αναστρέψουν το κλίμα.

Ενώ την ίδια ώρα, όπως ανακοινώθηκε χθες, η περαιτέρω αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των επιστροφών φόρων του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα ανέρχονται σε 7,029 δισ. ευρώ.

Θεσσαλονίκη: Κλείνουν η μία μετά την άλλη οι βιοτεχνίες

Πάνω από δυόμισι βιοτεχνικές επιχειρήσεις έκλειναν καθημερινά στη Θεσσαλονίκη το πρώτο εξάμηνο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου.

Στην συμπρωτεύουσα, την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουνίου 2016, 459 επιχειρήσεις οδηγήθηκαν σε αναστολή εργασιών ενώ έναρξη πραγματοποίησαν μόλις 188. «Κι όλα αυτά την ώρα που τα… επώνυμα λουκέτα συνεχώς αυξάνονται, ενώ ο πτωχευτικός κώδικας αποτελεί μονόδρομο για εταιρείες κολοσσούς» υπογραμμίζει η διοίκηση του ΒΕΘ.

Παρότι τα λουκέτα παραμένουν εκατοντάδες, από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς μέχρι και τις 30 Ιουνίου οι διαγραφές ήταν μειωμένες κατά 35%, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, ενώ οι ενάρξεις επιχειρήσεων αυξημένες κατά 17,5%.

Πάνω από 300 κρίθηκαν ασύμφορες και τέσσερις πτώχευσαν

Ασύμφορες κρίθηκαν 314 επιχειρήσεις, ενώ τέσσερις οδηγήθηκαν σε πτώχευση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016.
Έναν χρόνο νωρίτερα ο αριθμός των επιχειρήσεων που προχώρησαν σε διαγραφή από το μητρώο του ΒΕΘ ήταν 706, ενώ ο αριθμός των ασύμφορων 371 και οι πτωχεύσεις 14.

Αυξάνονται τα λουκέτα στις επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας

Το 2015 έκλεισαν πάνω από 4.200 επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Ο αριθμός των διαγραφών επιχειρήσεων στον τομέα υψηλής τεχνολογίας αυξάνεται διαχρονικά, καθώς ήταν περίπου 2.100, το 2011.

Αναλυτικότερα, πέρυσι δημιουργήθηκαν συνολικά 52.650 νέες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, εκ των οποίων οι 3.249 ήσαν υψηλής τεχνολογίας, ενώ διαγράφηκαν από τα μητρώα συνολικά 95.504 εταιρείες, από τις οποίες οι 4.277 ήσαν υψηλής τεχνολογίας.

Συνεπώς, έκλεισαν 1.028 περισσότερες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας από όσες άρχισαν να λειτουργούν.

Το 2014 είχαν δημιουργηθεί συνολικά 58.769 νέες εταιρείες, από τις οποίες οι 3.869 ήσαν υψηλής τεχνολογίας, ενώ είχαν κλείσει 117.085 εταιρείες, εκ των οποίων οι 4.310 ήσαν υψηλής τεχνολογίας (άρα είχαν κλείσει 441 παραπάνω από όσες είχαν συσταθεί).

Το 2011, είχαν συνολικά ανοίξει 77.683 νέες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, από τις οποίες οι 3.408 υψηλής τεχνολογίας, ενώ είχαν σταματήσει να λειτουργούν 60.000 εταιρείες, εκ των οποίων οι 2.087 υψηλής τεχνολογίας (συνεπώς είχαν ανοίξει 1.321 περισσότερες επιχειρήσεις από όσες είχαν κλείσει).

Το μερίδιο των διαγραφών επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, στο σύνολο των διαγραφών των επιχειρήσεων της χώρας, σημείωσε μικρή μείωση από 3,5% το 2011 σε 3,4% το 2013, ενώ από το 2014 αυξήθηκε, φθάνοντας το 4,5% το 2015.

Από την άλλη, το μερίδιο των συστάσεων των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, στο σύνολο των επιχειρηματικών συστάσεων, κατέγραψε αύξηση από 4,4% το 2011, σε 6,8% το 2013, ενώ το 2015 κατέγραψε υποχώρηση στο 4,5%.

Ο αριθμός των συστάσεων νέων επιχειρήσεων στη χώρα μας, στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας (μεταποίηση «υψηλής τεχνολογίας» και υπηρεσίες «υψηλής τεχνολογίας έντασης γνώσης»), παραμένει διαχρονικά σχετικά μικρός (3.000-4.000), επιδεικνύει ωστόσο μια σταθερότητα, σε σχέση με τη μείωση που παρουσιάζει ο συνολικός αριθμός επιχειρηματικών συστάσεων, σύμφωνα με το ΕΚΤ.

Όπως επισημαίνεται, εν μέσω ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος όπου για το σύνολο των επιχειρήσεων οι διαγραφές είναι σχεδόν διπλάσιες των συστάσεων, ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας επιδεικνύει σχετικά μεγαλύτερες αντοχές.

Η νέα μελέτη με τίτλο «Η δημογραφία των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα – Σύσταση και διαγραφή επιχειρήσεων την περίοδο 2011-2015», βασίζεται στα στατιστικά στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) και ακολουθεί την κατηγοριοποίηση του κλάδου, όπως εφαρμόζεται από τη Eurostat.

Η μελέτη αποτελεί την πρώτη προσπάθεια αποτύπωσης των συστάσεων και διαγραφών επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, για την πιο πρόσφατη χρονική περίοδο (2011-2015).

Μεταξύ άλλων διαπιστώνεται, ότι οι εγχώριες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, υπερτερούν κατά πολύ στις συστάσεις, σε σχέση με τις επιχειρήσεις κατασκευής φαρμακευτικών προϊόντων.

Στις επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας έντασης γνώσης στον κλάδο των υπηρεσιών, ο μεγαλύτερος αριθμός συστάσεων διαχρονικά, αποδίδεται στις δραστηριότητες προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών, παροχής συμβουλών και συναφείς δραστηριότητες, ενώ ακολουθούν οι δραστηριότητες υπηρεσιών πληροφορίας και οι τηλεπικοινωνίες.

Συγκρινόμενη η Ελλάδα με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ε.Ε. ως προς τις επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας έντασης γνώσης του κλάδου των υπηρεσιών, για τα έτη 2011-2013, η χώρα καταγράφει τους υψηλότερους αριθμούς τόσο συστάσεων, όσο και διαγραφών.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top