Περιβάλλον

Λευκός Καρχαρίας κινηματογραφήθηκε να κοιμάται για πρώτη φορά στα χρονικά (video)

86B9128D945991F4C49A664611D520E3.jpg

Βρέθηκε, μάλλον, η απάντηση σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια για την ύπαρξη και τη ζωή του κορυφαίου θηρευτή στις θάλασσες και τους ωκεανούς.

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια γύρω από τη ζωή του Λευκού Καρχαρία φαίνεται ότι έλυσαν επιστήμονες: Το πώς κοιμάται.

Επί χρόνια, οι μελετητές του κορυφαίου θηρευτή στους ωκεανούς προσπαθούσαν να καταλάβουν πώς αναπαύεται όταν δεν αναζητά τροφή, με δεδομένη τη μεγάλη ποσότητα ενέργειας που καταναλώνει το μεγαλόσωμο ψάρι σε καθημερινή βάση.

Πλάνα που κινηματογραφήθηκαν από το Discovery Channel εικονίζουν έναν θηλυκό Λευκό Καρχαρία, την «Έμμα», να κοιμάται αλλά χωρίς ποτέ να σταματά να κινείται, καθώς εάν έμενε ακίνητη στο νερό θα αδυνατούσε να αναπνεύσει μέσω των βραγχίων της.

Ορισμένα είδη καρχαριών μπορούν να αναπνεύσουν χωρίς να κινούνται, όμως αυτό δεν ισχύει για τους Λευκούς.

Συνεπώς, όπως φανερώνουν τα πλάνα, όταν οι Λευκοί Καρχαρίες κοιμούνται εισέρχονται σε μία κατατονική φάση. Η Έμμα τοποθετεί το σώμα της σε ένα ρεύμα που της επιτρέπει να κινείται πιο εύκολα ούσα σε «αυτόματο πιλότο», ενώ παράλληλα κρατά το στόμα της ανοιχτό.

Πηγή: Discovery Channel

Τα πλάνα κινηματογραφήθηκαν χάρη σε ένα υποβρύχιο σκάφος που ακολούθησε την Έμμα για λογαριασμό της εκπομπής Shark Week του Discovery Channel.

Οι Λευκοί Καρχαρίες ζουν στον πλανήτη μας εδώ και τουλάχιστον 16 εκατομμύρια χρόνια.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top