Οικονομία

Λιου προς Ευρωπαίους:Ρεαλιστική λύση για χρέος και πλεόνασμα!

550_334_524122.jpg

Εμφαση στο να υπάρξει αποτέλεσμα σε ρεαλιστική βάση αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα και το τρίπτυχο μεταρρυθμίσεις-πλεονάσματα-αναδιάρθρωση χρέους έδωσε ο υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισε τον Τζακ Λιου «φίλο» της Ελλάδας σημειώνοντας ότι θα μεταβεί στη συνεδρίαση του G20 όπου γίνονται σημαντικές συζητήσεις τόσο για την παγκόσμια όσο και για την ελληνική οικονομία.

Τσίπρας-Λιου: Απαραίτητη η αναδιάρθρωση του χρέους

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, παρά τις ερωτήσεις, απέφυγε να πάρει θέσει αναφορικά με το αίτημα της Αθήνας για μείωση του στόχου πρωτογενών πλεονασμάτων, παραπέμποντας στους θεσμούς, αλλά σημείωσε με νόημα ότι πρέπει να υπάρχει ένα ρεαλιστικό σχέδιο και «αριθμοί που βγαίνουν».

«Δεν είμαι σκληροπυρηνικός για το ποιο θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα στις συζητήσεις με τους δανειστές αλλά θα πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα. Η ολοκλήρωση της δουλειάς και το κατάλληλο πακέτο μέτρων στις μεταρρυθμίσεις θα ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος», συμπλήρωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ίδιος έδωσε έμφαση στο ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αν και όπως είπε, το εάν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα είναι απόφαση του ΔΝΤ.

«Είναι σημαντικό το Ταμείο να είναι μέρος της συζήτησης και η παρουσία του είναι βοηθητική για την Ελλάδα», τόνισε ο υπουργός.

Όπως συμπλήρωσε, «το ΔΝΤ είναι προσηλωμένο στο θέμα του χρέους. Κοιτούν τους αριθμούς και θέτουν το ερώτημα: οι προβολές που γίνονται είναι αξιόπιστες;».

Τι είπαν Σταθάκης-Χαρίτσης με τον ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ

«Σε ένα περιβάλλον με υψηλό χρέος και υψηλά πλεονάσματα είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει βιωσιμότητα χρέος», τόνισε ο αμερικανός ΥΠΟΙΚ τονίζοντας ότι η αναδιάρθρωση χρέους είναι το κλειδί.

Σύμφωνα με τον Λιου, η συμφωνία του Μαΐου στο Eurogroup είναι σημαντικό βήμα. «Κατά τη γνώμη μου η Ελλάδα πάντοτε ήταν σημαντικός εταίρος και στο τρέχον περιβάλλον η συμφωνία του Μαϊου, λίγο πριν το βρετανικό δημοψήφισμα, ήταν σημαντικό βήμα».

«Μια συμφωνία επί της αρχής θέτει τα θεμέλια για μια συμφωνία στο μέλλον», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.

«Η αναδιάρθρωση χρέους απαιτείται και πρέπει να υπάρξει ένα σταθερό περιβάλλον για τους επενδυτές. Πρέπει να βγούμε από το φαύλο κύκλων διαπραγματεύσεων που αφορούν την κρίση», επεσήμανε.

«Υπάρχουν τρόποι»

Είναι σημαντικό να δούμε πως μπορούμε να έχουμε ένα βιώσιμο σχέδιο για το χρέος και να έχουμε ένα πλάνο που θα συνάδει με την μακροπρόθεσμη σταθερότητα της χώρας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνει αυτό, αλλά σημασία έχει το τελικό αποτέλεσμα, επανέλαβε ο Λιου.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι μια χώρα σε ευημερία και να συνεχίσει να αναπτύσσεται, ενώ εκτίμησε ότι «υπάρχουν σημάδια ότι η οικονομία πηγαίνει προς την ανάπτυξη».

Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν βοηθούν. Η κυβέρνηση ψηφίζοντας τους νόμους και εφαρμόζοντάς τους κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Οι προκλήσεις που ανέλαβε η Ελλάδα είναι σημαντικές, αλλά όταν ολοκληρωθεί η δουλειά θα ενδυναμωθεί η θέση της χώρας, εκτίμησε.

Κατά τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ, «το κόστος εξυπηρέτησης χρέους πρέπει να συνάδει με τις πληρωμές».

«Οι θεσμοί θα πρέπει να βρουν τη σωστή ισορροπία σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση και τα πλεονάσματα. Ελπίζω ότι οι συζητήσεις θα παράξουν σαφήνεια ως προς αυτό», τόνισε.

«Κατανοώ», δήλωσε επίσης, «πόσο μεγάλη πρόκληση ήταν για την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις όπως αυτές στο ασφαλιστικό και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, είπε και προσέθεσε ότι μπροστά υπάρχουν νέες προκλήσεις όπως το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Όπως είπε, ο ίδιος οι ΗΠΑ επιθυμούν να εργαστούν με τους εταίρους στη μεταβατική περίοδο μετά το Brexit.

Ο Αμερικανός υπουργός σημείωσε «ότι μεταβαίνει στη σύνοδο του G20 όπου πρέπει να συζητηθούν πολιτικές με έμφαση στην ανάπτυξη. Εμείς θα ενθαρρύνουμε φαρέτρα πολιτικών που θα ευνοούν την ανάπτυξη».

Οι μεταρρυθμίσεις

«Κατανοώ», δήλωσε επίσης «πόσο μεγάλη πρόκληση ήταν για την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις όπως αυτές στο ασφαλιστικό και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, είπε και προσέθεσε ότι μπροστά υπάρχουν νέες προκλήσεις όπως το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Όπως είπε, ο ίδιος οι ΗΠΑ επιθυμούν να εργαστούν με τους εταίρους στη μεταβατική περίοδο μετά το Brexit.

Ο Αμερικανός υπουργός σημείωσε «ότι μεταβαίνει στη σύνοδο του G20 όπου πρέπει να συζητηθούν πολιτικές με έμφαση στην ανάπτυξη. Εμείς θα ενθαρρύνουμε φαρέτρα πολιτικών που θα ευνοούν την ανάπτυξη».

Τσακαλώτος: Ο Λιου μεταβαίνει στο G20 ως φίλος της Ελλάδας

Με τον Τζακ Λιου έχουμε συζητήσει πολλές φορές, έχει δώσει συμβουλές και έχει προσπαθήσει να επηρεάσει τα πράγματα για να βρεθούν λύσεις στο θέμα του προγράμματος αλλά και στο χρέος, δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με τον Ελληνα ΥΠΟΙΚ, η απόφαση του πρόσφατου Eurogroup ήταν σημαντική γιατί άλλαξε το πλαίσιο στις συζητήσεις για το χρέος, υποστήριξε γιατί πλέον συζητάμε τεχνικές λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει και όχι αν χρειάζεται ελάφρυνση χρέους.

Ο ίδιος, σύμφωνα με το Euro2day.gr, προσέθεσε ότι συζητήθηκε το πρόγραμμα καθώς και οι επιπτώσεις από το Brexit και τις εξελίξεις στην Τουρκία.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε αναφορά στη διαπίστωση του Αλέξη Τσίπρα ότι μετά το Brexit δεν πρέπει να μιλάμε αφηρημένα για λιγότερη ή περισσότερη Ευρώπη, αλλά για μια Ευρώπη που είναι πιο αποτελεσματική σε θέματα όπως το κοινωνικό κράτος.

Σημείωσε ότι ο Τζακ Λιοy μεταβαίνει στο G20, όπου υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία και την Ελλάδα και εκτίμησε ότι ο αμερικανός υπουργός θα πάει εκεί ως «φίλος της Ελλάδας», επηρεάζοντας θετικά για τις συζητήσεις που αφορούν το ελληνικό χρέος.

Μήνυμα Ομπάμα, μέσω Λιου: Ποντάρουμε στην Ελλάδα λόγω Τουρκίας – Λύση τώρα για το χρέος

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top