Διεθνή

Μάχη για τη ζωή δίνουν 52 τραυματίες στη Γαλλία, 10 παιδιά ανάμεσα στους νεκρούς

4DB9129FB0E4044F71B5F07CAD2F9F24.jpg

Δράστης της επίθεσης είναι ο 31χρονος Τυνήσιος Μοχάμεντ Λαχουαέι Μπουχλέλ, κάτοικος Νίκαιας, ο οποίος όμως δεν είχε ποτέ κινήσει το ενδιαφέρον των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών για ριζοσπαστικοποίηση.

Πενήντα-δύο άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στη Γαλλία μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια, με 25 εξ αυτών να βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη, όπως δήλωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού, Φρανσουά Μολάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Το χτύπημα οδήγησε στο θάνατο τουλάχιστον 84 ανθρώπους, ανάμεσά τους 10 παιδιά, προσέθεσε ο κ. Μολάν.

Ο εισαγγελέας επιβεβαίωσε ότι ο δράστης ονομάζεται Μοχάμεντ Λαχουαέι Μπουχλέλ, 31 ετών, από την Τυνησία.

Ο 31χρονος είχε απασχολήσει την Αστυνομία στο παρελθόν για μικροεγκλήματα, έχοντας καταδικαστεί σε έξι μήνες φυλάκισης για απόπειρα ένοπλης επίθεσης. Ωστόσο, ο κ. Μολίν αποσαφήνισε ότι οι ενέργειές του Μπουχλέλ ήταν καθαρά ποινικού χαρακτήρα και ποτέ δεν είχε κινήσει το ενδιαφέρον των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών για ριζοσπαστικοποίηση.

Ο εισαγγελέας δεν έκανε καμία σαφή αναφορά στα πιθανά κίνητρα του δράστη, σε μία ένδειξη ότι οι γαλλικές Αρχές βρίσκονται ακόμα στο σκοτάδι για τα αίτια του μακελειού. Έως τώρα καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη σφαγή , όμως ο κ. Μολάν ανέφερε ότι οι ενέργειες του Μπουχλέλ ταιριάζουν στο κάλεσμα ισλαμιστικών ομάδων για αιματοκυλίσματα σε χώρες της Δύσης.

Η Αστυνομία έχει θέσει υπό κράτηση την πρώην σύζυγο του Μπουχλέλ, η οποία και ανακρίνεται, όμως δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλες συλλήψεις ή πρόσωπα ενδιαφέροντος. Ο δράστης ήταν πατέρας τριών παιδιών και φέρεται να ήταν βαθιά θρήσκος, ενώ ο γαλλικός σταθμός BFMTV μετάδωσε νωρίτερα ότι είχε ψυχολογικά προβλήματα μετά το διαζύγιο.

Ο κ. Μολάν απέφυγε πάντως να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο δράστης να ήταν μέλος κάποιας τρομοκρατικής οργάνωσης, σημειώνοντας πως στόχος της έρευνας θα είναι να διευκρινίσει εάν ο Μπουχλέλ είχε συνεργούς κι αν υπάρχει κάποια «αποδεδειγμένη σύνδεση» με κάποια τρομοκρατική ομάδα.

Μιλώντας νωρίτερα από τη Νίκαια, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως η Γαλλία βρίσκεται σε μία «μακρά» μάχη με την τρομοκρατία «Δεν έχουμε ακόμα τελειώσει με την τρομοκρατία», είπε.

Εξέφρασε όμως τη βεβαιότητα ότι η χώρα θα επικρατήσει, και κάλεσε για ομοψυχία και για ενότητα.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος. Ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι θα είναι φωτισμένος στα χρώματα της γαλλικής σημαίας για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top