Πολιτική

Με επιθετική ατζέντα στη «Νέα Μεταπολίτευση» ο Μητσοτάκης

550_334_524912.jpg

Του Θάνου Τριανταφύλλου

Μετά την πολιτική νίκη στο θέμα του εκλογικού νόμου, η Νέα Δημοκρατία στρέφει την προσοχή της στις καταστατικές αλλαγές του συνταγματικού χάρτη της χώρας.

Πώς σκέφτεται να προχωρήσει ο Πρόεδρος της ΝΔ σε ένα θέμα που και ο ίδιος θεωρεί αναγκαίο;

Η «συνταγματοποίηση» της αδιάκοπης θητείας της Βουλής για τέσσερα χρόνια, καθώς και η αύξησή της σε πέντε για την ενίσχυση της κυβερνητικής σταθερότητας, θα βρεθεί στην «θεσμική κορωνίδα» των προτάσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αν ισχύσουν οι πληροφορίες που θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να κινείται προς την ίδια κατεύθυνση, τότε αυτό, μαζί με το άρθρο 86 που αφορά την ασυλία και την ποινική ευθύνη των βουλευτών θα αποτελέσουν το σημείο ταύτισής τους. Από εκεί και πέρα το χάος.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου, έχοντας το χαρτί με τις 9 θέσεις που έχει ήδη δημοσιοποιήσει, ο αρμόδιος συντονιστής Κ. Τασούλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει… σημαία τη δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, με την αναθεώρηση του άρθρου 16 και την διασφάλιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης με «συνταγματική απομόνωση της κυβέρνησης από την επιλογή των δικαστών», θέματα που διαφωνεί η κυβέρνηση.

Παρόλα αυτά, όπως έχει διαφανεί, το «γαλάζιο» επιτελείο έχει ρίξει τις «στροφές» αναφορικά με το μείζον αυτό θέμα. Σε καμία περίπτωση βεβαίως αυτό δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε υποβάθμιση του ζητήματος.

Μητσοτάκης: Εθνική ενότητα και αλήθεια, οι προϋποθέσεις για να ξεπεραστεί η κρίση

Ο λόγος είναι άλλος. Όπως επισημαίνουν συνεργάτες του, ο κ. Μητσοτάκης είναι πεπεισμένος πως στην πραγματικότητα ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καμία διάθεση να μελετήσει μια σοβαρή αναθεώρηση του συντάγματος, γιατί γνωρίζει πως δεν υπάρχει η απαιτούμενη συναίνεση.

Όπως λένε οι ίδιες πηγές, με αυτόν τον τρόπο «καταφεύγει σε μαξιμαλιστικές προτάσεις που έχουν… άρωμα αμεσοδημοκρατίας, όπως η συνταγματοποίηση των δημοψηφισμάτων».

Βέβαια, δεν πρόκειται να χαρίσουν ένα τόσο κρίσιμο θέμα στην αγκαλιά της κυβέρνησης.

Η επίθεση που έγινε με αφορμή την «πατρότητα» των όρων «νέα μεταπολίτευση» και «Ελλάδα 2021», φανερώνουν τις προθέσεις της ΝΔ.

Μάλιστα, θα υπενθυμίσουν πως η πορεία της συνταγματικής αναθεώρησης είχε ξεκινήσει και διεκόπη, λόγω της αρνητικής στάσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρόλα αυτά, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να λύσει τον εσωκομματικό πονοκέφαλο της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που στην αρχή φάνηκε να τάσσεται αδιαπραγμάτευτα κατά της άμεσης εκλογής, φαίνεται, εντούτοις, να… συζητεί την πρόταση που είχε καταθέσει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μέσω της Realnews.

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να γίνει σύγκληση του συντονιστικού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ώστε να συζητηθούν όλες οι απόψεις πάνω στο κρίσιμο αυτό θέμα.

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top