Περιβάλλον

Με κοινή ατζέντα για το κλίμα οι χώρες της Μεσογείου

550_334_416247.jpg

Την υποστήριξή της προς τις πρωτοβουλίες κλιματικής δράσης έδειξε η Γραμματεία της Ένωσης για τη Μεσόγειο στην εκδήλωση MedCOP Climate 2016, που έλαβε χώρα στις 18 και 19 Ιουλίου στην Ταγγέρη του Μαρόκο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πάνω από 2.000 εκπρόσωποι μεσογειακών χωρών, της κοινωνίας των πολιτών, διάφορων εθνικών και περιφερειακών θεσμών, οικονομικοί παράγοντες καθώς και ειδικοί.

Αποτέλεσε το κατάλληλο περιβάλλον για να παρουσιαστούν πρωτοβουλίες κλιματικής δράσης που υποστηρίζονται από την Ένωση για τη Μεσόγειο, με βασικό στόχο τη δημιουργία μιας κοινής Μεσογειακής ατζέντας σχετικά με το κλίμα, με αιχμή του δόρατος τη νεολαία.

Μία από αυτές τις πρωτοβουλίες είναι η δημιουργία ενός δικτύου νέων ανθρώπων που θα ασχολούνται με τα κλιματικά θέματα.

Το δίκτυο αυτό περιλαμβάνει σήμερα πέντε οργανώσεις από τις βόρειες και νότιες ακτές της Μεσογείου.

Σκοπός είναι να φέρει σε επαφή ένα μεγάλο αριθμό ενώσεων νεολαίας στη Μεσόγειο, ώστε να αναπτύξουν κοινά περιφερειακά έργα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ήδη περισσότεροι από πενήντα συλλόγους στην περιοχή της Μεσογείου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να αποτελέσουν μέρος αυτού του δικτύου, λαμβάνοντας μέρος στο πρώτο Φόρουμ της Νεολαίας Μεσογείου σχετικά με το Κλίμα στις 17 Ιουλίου, την παραμονή της MedCOP Climate 2016.

Παράλληλα, η Γραμματεία της Ένωσης για τη Μεσόγειο πραγματοποίησε την τρίτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας για το Κλίμα στις 18 Ιουλίου.

Η επιτροπή αυτή συστάθηκε από την Ένωση για τη Μεσόγειο και συγκεντρώνει τους κυριότερους διεθνείς χρηματοδότες των πρωτοβουλιών για το κλίμα στη Μεσόγειο.

Στόχος της είναι η προώθηση της συνεργασίας και να καταστεί η χρηματοδότηση των έργων και των πρωτοβουλιών πιο αποτελεσματική για τις πόλεις, με την ανταλλαγή εμπειριών και πληροφοριών μεταξύ των χρηματοδοτών.

Η τρίτη συνεδρίαση της επιτροπής έφερε παρόχους χρηματοδότησης, χορηγούς και διάφορες εξειδικευμένες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών σε επαφή με τα μεσογειακά δίκτυα που εργάζονται για τις βιώσιμες πόλεις, προκειμένου να συζητηθεί η χρηματοδότηση αυτών των πόλεων στον αγώνα τους κατά της κλιματικής απορρύθμισης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top