Διεθνή

Μειώνεται η υποστήριξη των Αυστριακών σε έξοδο από την Ε.Ε.

hofer-735x459.jpg

Μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος για έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μειώνεται στην Αυστρία το ποσοστό εκείνων που υποστηρίζουν αντίστοιχα μία έξοδο της χώρας τους από την Ένωση, όπως διαπιστώνεται σε αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Κατανοώντας προφανώς αυτή την διαγραφόμενη τάση, στροφή 180 μοιρών είχε κάνει προς το τέλος της περασμένης εβδομάδας ο Νόρμπερτ Χόφερ, ο υπαρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων και υποψήφιος του στις αυστριακές προεδρικές εκλογές, ο οποίος ξαφνικά εκτιμά πως μία έξοδος της Αυστρίας θα αποτελούσε «λάθος», ενώ έως τώρα ο ίδιος ζητούσε επιτακτικά ένα δημοψήφισμα για έξοδο από την ΕΕ.

Ο Νόρμπερτ Χόφερ, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, είχε συγκεντρώσει στον πρόσφατο δεύτερο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών στις 22 Μαΐου ένα εντυπωσιακό ποσοστό 49,7% και ηττήθηκε οριακά από τον αντίπαλό του, τον υποψήφιο των Πράσινων Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν (50,3%). Αλλά δεν αναγνώρισε το αποτέλεσμα και κατέθεσε με τους Ελευθέρους προσφυγή στο Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο την έκανε δεκτή αποφασίζοντας την ακύρωση τους και την επανάληψή τους, που ορίστηκε για τις 2 Οκτωβρίου.

Σε συνέντευξή του την περασμένη Παρασκευή, ο Νόρμπερτ Χόφερ τάχθηκε για πρώτη φορά υπέρ της συμμετοχής της Αυστρίας στην ΕΕ, αναφέροντας μάλιστα πως δεν θέλει μία έξοδό της από την ΕΕ, «γιατί αυτό θα ήταν λάθος» και πως επιθυμεί «μία ισχυρή Αυστρία μέσα σε μία ισχυρή ΕΕ», καθώς αυτός είναι, κατά την άποψή του, «ο ιδανικός και σωστός δρόμος».

Ο Νόρμπερτ Χόφερ, ως ο παραλίγο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, ήταν το «τιμώμενο πρόσωπο» στην πρόσφατη σύναξη ακροδεξιών ηγετών από εννέα ευρωπαϊκές χώρες – ανάμεσά τους η αρχηγός του ακροδεξιού γαλλικού κόμματος «Εθνικό Μέτωπο» Μαρίν Λεπέν – που είχε συγκαλέσει στη Βιέννη το Κόμμα των Ελευθέρων, στην οποία αποφασίστηκε ομόφωνα η απαίτηση διενέργειας δημοψηφισμάτων, παρόμοιων με το βρετανικό, σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα τώρα με την νέα δημοσκόπηση, την έξοδο της Αυστρίας από την ΕΕ υποστηρίζει ποσοστό 23% των ερωτηθέντων, το οποίο είναι κατά οκτώ μονάδες χαμηλότερο από εκείνο που είχε καταγράψει ανάλογη δημοσκόπηση της Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής πριν από ένα μήνα με την ευκαιρία της «Ημέρας της Ευρώπης».

Η πλειονότητα των Αυστριακών, σε ποσοστό 61% εξακολουθούν να υποστηρίζουν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, ενώ το ποσοστό εκείνων που δεν γνωρίζουν ή δεν απαντούν βρίσκεται στο 16% και έχει αυξηθεί κατά επτά μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση στις αρχές Μαΐου.

Όπως τονίζει ο γενικός γραμματέας της Αυστριακής Εταιρείας Εξωτερικής Πολιτικής Πάουλ Σμιντ, οι αναταράξεις στη Βρετανία από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αντανακλούν στις τοποθετήσεις των Αυστριακών απέναντι στην έξοδο ή όχι της χώρας τους από την ΕΕ.

Σημαντικό εκτιμάται το γεγονός πως στις συνολικά 51 δημοσκοπήσεις που έχει διενεργήσει η Εταιρεία από την ένταξη της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την 1η Ιανουαρίου 1995, σε όλες και παρά τις διάφορες διακυμάνσεις η πλειονότητα τάσσονταν πάντα υπέρ της συνέχισης της συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ, με το μέσο όρο (από όλες τις δημοσκοπήσεις) των υποστηρικτών να βρίσκεται στο 70% και των αντιπάλων στο 23%.

Η μεγαλύτερη υποστήριξη του αυστριακού πληθυσμού στην συμμετοχή της Αυστρίας στην ΕΕ είχε καταγραφεί σε ανάλογη δημοσκόπηση το καλοκαίρι του 2002, με ποσοστό 80%, ενώ το υψηλότερο ποσοστό για έξοδό της ήταν το 33% που προέκυψε σε δημοσκόπηση το 2008.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο δημοψήφισμα που είχε διενεργηθεί στην Αυστρία πριν από σχεδόν 22 χρόνια, τον Ιούνιο του 1994, ως προς την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, το ποσοστό του «Ναι» είχε ανέλθει στο 66,6% και υπήρξε το υψηλότερο που επιτεύχθηκε ποτέ σε δημοψήφισμα για την ένταξη μιας χώρας.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top