Διεθνή

Μέρκελ: Η Ρωσία κλόνισε την εμπιστοσύνη των χωρών του ΝΑΤΟ

merkel-735x459.jpg

Η ενίσχυση της άμυνας του ΝΑΤΟ στα ανατολικά σύνορά του, η οποία αναμένεται να αποφασιστεί κατά τη διάρκεια της συνόδου του στη Βαρσοβία, αιτιολογείται από τη στάση της Ρωσίας στην Ουκρανία που κατέληξε σε μια απώλεια της «εμπιστοσύνης» της Συμμαχίας, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας η Άγκελα Μέρκελ.

«Οι ενέργειες της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση κλόνισαν βαθιά τους συμμάχους μας προς ανατολάς, όταν η ισχύς του δικαίου και το απαραβίαστο των συνόρων διακυβεύονται από λόγια και πράξεις, τότε μειώνεται η εμπιστοσύνη», δήλωσε η καγκελάριος στο κοινοβούλιο, παραμονή της συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Η συνάντηση στη Βαρσοβία θα πραγματοποιηθεί «σε μια περίοδο όπου η κατάσταση ασφαλείας εντός και πέριξ της Ευρώπης έχει αλλάξει σημαντικά», πρόσθεσε.

Ανάπτυξη ταγμάτων στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, που συνορεύουν με τη Ρωσία, στρατιωτικές ασκήσεις και προϋπολογισμοί για την άμυνα που αυξάνονται: στη Βαρσοβία, η ηγεσία του ΝΑΤΟ θα συμπληρώσει την ενίσχυση της Συμμαχίας έναντι της Ρωσίας, όπως αποφασίστηκε μετά την έναρξη της ουκρανικής κρίσης.

Η ενίσχυση αυτή είναι πρωτοφανής μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, και η Γερμανία καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Θα συμμετάσχει στη συγκρότηση τεσσάρων ταγμάτων (που θα αριθμούν από 600 έως 1.000 στρατιώτες), τα οποία θα αναπτύσσονται εκ περιτροπής από το 2017 στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία.

Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται δεδομένης της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και της φιλορωσικής αυτονομιστικής επίθεσης στην ανατολική Ουκρανία την άνοιξη του 2014.

Την ίδια ώρα, η καγκελάριος έτεινε τη χείρα στη Μόσχα, λέγοντας ότι τα μέτρα είναι αποτρεπτικά και «βαθιά αμυντικά», και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ θέλει να επαναλάβει τον διάλογο με τη Ρωσία.

«Σταθερή ασφάλεια στην Ευρώπη μπορεί να γίνει μόνο με τη Ρωσία και όχι χωρίς αυτήν», τόνισε.

«Αποτροπή και διάλογος, μια σαφής δέσμευση για αλληλεγγύη προς τους εταίρους μας της Συμμαχίας (…) και χείρα διαλόγου. Αυτά δεν είναι αντιφατικά στοιχεία, αντίθετα είναι αδιαχώριστα», τόνισε.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top