Οικονομία

Μέρκελ:Περιμένω ενεργοποίηση του άρθρου 50 – Το Brexit θα γίνει

550_334_429395.jpg

Η Γερμανία περιμένει η Βρετανία να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας προκειμένου να ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μόλις επιλέξει τον νέο της πρωθυπουργό, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ.

Παράλληλα, η καγκελάριος, σε συνέντευξή της στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF, είπε πως δεν θα επιτραπεί στην Βρετανία να διαλέξει εκείνη τι θέλει να κρατήσει από τη συμμετοχή της στην ΕΕ και να απορρίψει τις πτυχές εκείνες που δεν της αρέσουν.

«Η απόφαση (των βρετανών να φύγουν από την ΕΕ) έχει ληφθεί… και το επόμενο βήμα είναι –και η Βρετανία θα το κάνει αυτό μόνο όταν έχει νέο πρωθυπουργό- να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50», ανέφερε.

«Περιμένω πως θα συμβεί. Αντιμετωπίζω την πραγματικότητα και περιμένω πως η αίτηση θα γίνει», πρόσθεσε η ίδια, ερωτηθείσα αν θεωρεί πως υπάρχει πιθανότητα να μην συμβεί το Brexit.

«Έχουμε μιλήσει στη Βρετανία και έχουμε ξεκαθαρίσει πως δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία μέχρις ότου υποβάλουν την αίτηση, και δεν θα έχουν δικαίωμα να είναι επιλεκτικοί», τόνισε η καγκελάριος.

Ερωτηθείσα αν αισθάνεται πως φέρει μέρος της ευθύνης για την ψήφο υπέρ του Brexit λόγω της πολιτικής της στο προσφυγικό, η κ. Μέρκελ είπε στο ZDF πως η Ευρώπη έχει ευθύνη να προστατεύσει τους μετανάστες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο.

Μέρκελ: Οι διαφορές με Ερντογάν δεν εξαφανίζονται με μία συζήτηση

Η ίδια υπερασπίστηκε, επίσης, την απόφασή της να εργαστεί στενά με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη μέσω της Τουρκίας.

«Δεν μπορώ να πώ πως νομίζω ότι ότι συμβαίνει στο εσωτερικό της Τουρκίας είναι σωστό… όμως έχουμε αμοιβαίο συμφέρον (να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση), σχολίασε.

Σε ότι αφορά την οικονομική κατάσταση ορισμένων χωρών της ευρωζώνης στη Νότια Ευρώπη, η ηγέτης της Γερμανίας επανέλαβε την έκκλησή της για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μαζί με δημοσιονομική πειθαρχία, προσθέτοντας πως δεν έχουν γίνει αρκετά ώστε να μειωθεί η ανεργία των νέων στην ΕΕ.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top