Διεθνή

Μέτρα για την τόνωση του τραπεζικού δανεισμού στη Βρετανία λόγω της αβεβαιότητας από το Brexit

54BF8FB8E17396A68ED0D3E06067C3DD.jpg

Ο διοικητής Μαρκ Κάρνεϊ προειδοποίησε ότι ο αριθμός των ευάλωτων νοικοκυριών θα μπορούσε να αυξηθεί λόγω της δυσμενέστερης οικονομικής προοπτικής και του δυνητικού σφιξίματος των συνθηκών πίστωσης.

Μέτρα για την τόνωση του τραπεζικού δανεισμού προς βρετανικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά ανακοίνωσε η Τράπεζα της Αγγλίας στον απόηχο της ψήφου υπέρ του Brexit, με τον διοικητή Μαρκ Κάρνεϊ να δηλώνει ότι «η Βρετανία έχει εισέλθει σε μια περίοδο αβεβαιότητας και σημαντικής οικονομικής προσαρμογής».

Στην έκθεσή της για την οικονομική σταθερότητα η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε την άρση των απαιτήσεων που είχαν επιβληθεί προ μηνών στις βρετανικές τράπεζες για διατήρηση συγκεκριμένων κεφαλαιακών διαθέσιμων. Το μέτρο αυτό ανοίγει το δρόμο για τη διάθεση έως και 150 δισεκατομμυρίων περισσότερων λιρών σε δάνεια για την τόνωση της οικονομίας.

Ο κ. Κάρνεϊ προειδοποίησε ότι ο αριθμός των ευάλωτων νοικοκυριών θα μπορούσε να αυξηθεί λόγω της δυσμενέστερης οικονομικής προοπτικής και του δυνητικού σφιξίματος των συνθηκών πίστωσης.

Παραδέχθηκε δε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας δε θα είναι σε θέση να αντιπαρατεθεί πλήρως στη ρευστότητα που προκαλεί η ψήφος υπέρ του Brexit και ότι το μέλλον για την οικονομία, τις θέσεις εργασίας, τους μισθούς και τις περιουσίες θα καθοριστεί από σημαντικές αποφάσεις που θα κληθούν να λάβουν άλλοι αξιωματούχοι και ιδιωτικές εταιρείες.

«Παρόλα αυτά, με την προώθηση της νομισματικής και οικονομικής σταθερότητας, η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί να διευκολύνει αυτές τις αποφάσεις, να λειάνει τις οικονομικές προσαρμογές και να βοηθήσει τα βρετανικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αδράξουν νέες ευκαιρίες», σημείωσε ο Μαρκ Κάρνεϊ.

Την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας χαιρέτισε ο Υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, χαρακτηρίζοντάς την «σημαντική». Ο κ. Όσμπορν έχει σήμερα συναντήσεις με εκπροσώπους των μεγαλύτερων τραπεζών για να συζητηθεί η αντίδραση στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

«Χρειαζόμαστε μεγάλη εθνική προσπάθεια για να κατευθύνουμε τη Βρετανία», ανέφερε μέσω Twitter ο Υπουργός Οικονομικών.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top